Сейчас не время ставить вопрос о введении смертной казни – ректор Харьковской юракадемии В.Таций"Зараз не час ставити питання про введення смертної кари в Україні", - заявив 24 лютого журналістам ректор Національного університету "Юридична академія України ім.Ярослава Мудрого" Василь Тацій, коментуючи законопроект від КПУ про введення страти в Україні.

За словами В.Тація, до прийняття рішення про скасування страти в Україні дискусії точилися близько 10 років. Про те, що було прийнято правильне рішення, свідчить той факт, що після скасування смертної кари кількість убивств не збільшилася, а навіть зменшилася. "Адже побоюючись смертної кари, злочинці жорсткіше поводяться зі свідками злочинів. А як бути в тих випадках, коли людину страчували, а потім з'ясовується, що вона не винна. Адже тоді виправити помилку вже не можна", - зазначив ректор.

За його словами, в Україні була обрана правильна заміна смертної кари - довічне ув'язнення. "Це покарання ще навіть гірше для злочинців. Вони іноді самі просять їх стратити, страждаючи від усвідомлення того, що вони зробили", - зазначив В.Тацій.

Як зазначив заступник генерального прокурора України Михайло Гаврилюк, виходячи зі світової практики, смертна кара не є необхідним покаранням. "Але законопроект надійшов до ВР і буде розглянутий. Йому дадуть правову оцінку",- зазначив М.Гаврилюк.

Довідка "SQ". 23 лютого Верховній Раді був зареєстрований проект закону "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуальний кодекс України (щодо введення смертної кари як виду покарання)". Авторами законопроекту є народні депутати від КПУ Петро Симоненко, Ігор Алексєєв і Валерій Бевз.

У лютому 2010 р. ВР відхилила проект закону "Про внесення змін до деяких законів України (щодо посилення кримінальної відповідальності за певні злочини)", яким пропонувалося внести смертну кару до переліку видів покарань, які можуть бути застосовані судом до осіб, визнаних винними у вчиненні низки важких злочинів. Тоді авторами законопроекту були П.Симоненко, І.Алексєєв і Ігор Калетник. За законопроект проголосували 32 народних депутати, серед них 27 - від КПУ, 2 - від Партії регіонів, 1 - від БЮТ, 1 - від Блоку Литвина, 1 - позафракційний.

Документом передбачалося встановити можливість застосування як виняткової міри покарання смертної кари за такі тяжкі та особливо тяжкі злочини: умисне вбивство, торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини, розбій, бандитизм, терористичний акт, контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, отримання хабара.

Україна після вступу восени 1995 р. до Ради Європи прийняла на себе зобов'язання відмовитися від смертної кари, і де-факто в країні з березня 1997 р. діяв мораторій на застосування смертної кари. У лютому 2000 року Україна ратифікувала Протокол N6 до Конвенції про захист прав і основних свобод людини, який стосується скасування смертної кари.

З 1 вересня 2001 р. набрав чинності Кримінальний кодекс України, прийнятий Верховною Радою 5 квітня того ж року. У Кодексі смертна кара була замінена на довічне ув'язнення. 3 травня 2002 р. Україна приєдналася до протоколу № 13 Європейської конвенції про права людини, що передбачає повне скасування смертної кари за будь-яких обставин - у мирний і воєнний час.