Харківські правоохоронні органи, насамперед - управління з боротьби зі злочинністю, пов'язаною з торгівлею людьми, ведуть досить активну роботу в цій сфері. Про це 24 лютого заявив журналістам голова центру правових та політичних досліджень "ДУМА" Юрій Чумак. За його словами, у січні - листопаді 2010 р. за ст. 149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини) у Харкові було порушено 8 кримінальних справ. Але їх кількість не відповідає кількості судових вироків у справах такого роду (в 2010 р. - жодного вироку). За словами Ю.Чумака, судові вироки, які були винесені у справах про торгівлю людьми до 2010 р., досить м'які і схожі на "нерозуміння суддями того, що торгівля людьми є величезною проблемою". Велика кількість вироків передбачає умовне покарання.

Ю.Чумак зазначив, що найбільший прогрес спостерігається у діяльності з профілактики та попередження торгівлі людьми, але надання соціальної допомоги її жертвам на Харківщині знаходиться на низькому рівні. Зокрема, в області немає жодного притулку для жертв торгівлі людьми.

Ю.Чумак додав, що в регіоні щодня працює гаряча лінія, де можна проконсультуватися з питань виїзду на роботу за кордон: 714-38-50, 714-38-51 (з 10.00 до 15.00).