Перед харьковскими каратистами открылось окно на "международное татами" благодаря депутату горсовета Харківські каратисти здобули сім медалей на відкритому Кубку АР Крим з фудокан-шотокан карате-до. Про це повідомив головний тренер харків'ян, президент спортивного клубу "Фудокан" Юрій Повх. За його словами, всього в Кубку Криму брало участь близько 600 каратистів з різних регіонів України.

За результатами змагань срібний призер (у номінації дівчата віком 19-21р.) 20-річна харків'янка Вікторія Соколова була запрошена до складу збірної України для участі в чемпіонаті світу з фудокан карате, який пройде в грудні в сербському Белграді (фудокан - стиль традиційного карате ). "В.Соколова - це наш лідер, перший номер клубу. Зі мною вона працює протягом десяти років. За останні п'ять років це одна з перших її срібних медалей на українському турнірі: до цього були переважно золоті", - зазначив президент спортивного клубу "Фудокан".

У той же час, він підкреслив, що у харківських каратистів існують проблеми з фінансуванням. За словами тренера, на відміну від європейських і російських клубів, у харків'ян не завжди є можливість виїжджати на змагання. "Крім того, є потреба в спортивному інвентарі. Потрібні ті ж татамі, які дозволяють нормально працювати босоніж, відпрацьовувати падіння. Наші спортсмени вже отримували травми суглобів, розтягнення через м'які килими", - пояснив Ю.Повх.

На сьогодні клуб "Фудокан" розвивається за рахунок спонсорської підтримки депутата Харківської міськради Романа Ярового, завдяки чому харківські каратисти змогли вступити на Кубку світу в Києві та на Кубку Криму.

Як зазначив Р.Яровий, карате приділяється дуже мало уваги з боку громадськості. "У нас у Харкові є талановиті спортсмени. Це спортсмени віком 12-22 років, які показують високі результати на різних чемпіонатах і кубках Європи та світу. У них є можливість брати участь у змаганнях на рівні міста, області, але немає можливості виїжджати на всеукраїнські і світові змагання, оскільки це великі витрати. А їм потрібно реалізовуватися, показувати себе на міжнародній арені. Тому мені захотілося підтримати обдарованих спортсменів. Планую надалі продовжувати співпрацю з клубом, буду стежити за успіхами наших каратистів", - підкреслив Р.Яровий.

Також Ю.Повх розповів, що клуб "Фудокан" - єдиний клуб з традиційного карате в Харкові. "У 2001 році мені вдалося познайомитися з президентом Всесвітньої федерації фудокан-шотокан карате-до Іллею Йоргою. Після цього виникло бажання створити спортивний клуб у цьому напрямі карате в Харкові. Зараз у клубі займається 40 осіб", - зазначив тренер харківських каратистів.

За його словами, традиційне карате - це бойове мистецтво, на яке звертають увагу представники силових структур. "Напрямком фудокан-шотокан карате-до займаються такі відомі люди, як Кандоліза Райс і Дональд Трамп. Цей напрям досить жорсткий і вимагає високої бойової техніки. У той же час, щоб бути представником цього напряму карате і, тим більше, очолити представництво, потрібно бути освіченою людиною. Необхідна наявність наукового ступеня", - підкреслив Ю.Повх.

Разом із тим президент клубу "Фудокан" розповів, що І.Йорга приділяє велику увагу якості тренувань. "Наприклад, він як лікар за освітою трохи змінив традиційну бойову техніку, щоб вона приносила на тренуваннях якомога менше шкоди. Ми займаємося за цією технікою", - додав Ю.Повх. Він також зазначив, що філософія карате, як і християнська філософія, заснована на загальнолюдських цінностях: захист слабких, повага до старших, любов до батьківщини.

Крім того, Ю.Повх повідомив, що за останні роки представники клубу практично завжди здобувають призові місця. "Крім того, ми виступаємо не тільки по фудокан карате. Наприклад, у жовтні в Києві проходив Кубок світу з карате шотокан. Наша В.Соколова зайняла там третє місце", - зазначив тренер.

Довідка "SQ". До складу команди клубу "Фудокан" на відкритому Кубку АР Крим входили: Юрій Повх, Вікторія Соколова, Георгій Гришин, Філіп Берестенніков, Ілля Путніна, Юлія Єрощенкова, Наталія Хоменко.

Ілля Йорга - майстер бойових мистецтв, володар 10 дана, творець стилю карате фудокан. Чемпіон Європи з куміте (1968), дворазовий чемпіон Європи з ката (1976 і 1978). П'ятнадцятикратний чемпіон Югославії з карате. Автор понад дванадцять книг про бойові мистецтва. І.Йорга також є доцентом Белградського університету, доктором наук, фахівцем у галузі хірургії, клінічної фізіології та спортивної медицини.

І.Йорга розробив стиль фудокан, мотивуючи це незадоволеністю занадто умовним характером безконтактних поєдинків. І.Йорга підкреслив, що фудокан - це традиційне карате, в якому кихон, ката і куміте грають однаково важливі ролі. У поєдинках над усе цінується перемога одним вирішальним ударом (у відповідності зі стародавнім принципом "іккен хіссацу" - одним ударом наповал).

Перед харьковскими каратистами открылось окно на "международное татами" благодаря депутату горсовета Перед харьковскими каратистами открылось окно на "международное татами" благодаря депутату горсовета
Перед харьковскими каратистами открылось окно на "международное татами" благодаря депутату горсовета Перед харьковскими каратистами открылось окно на "международное татами" благодаря депутату горсовета
Перед харьковскими каратистами открылось окно на "международное татами" благодаря депутату горсовета   Перед харьковскими каратистами открылось окно на "международное татами" благодаря депутату горсовета