80% українських експертів у галузі виборчого законодавства вважають, що у виборців повинна бути можливість проголосувати проти всіх. Про це свідчать результати всеукраїнського експертного опитування про реформування виборчого законодавства України, яке у жовтні цього року провів Громадський консорціум виборчих ініціатив.

У той же час більшість експертів підтримують перегляд виборчої системи, за якою проходили вибори до Верховної Ради у 2006 і 2007 рр. Так, тільки 5% з 571 опитаних підтримують стару систему виборів до парламенту.

Найбільш доцільною системою виборів до ВР експерти назвали пропорційну систему з відкритими партійними списками від партій та кандидатів - за це висловилися 38% респондентів. Змішану систему з можливістю самовисування в округах (по типу виборів у 1998 і 2002 рр.) підтримали 26% опитаних. 14% експертів кращим варіантом вважають мажоритарну систему з можливістю самовисування для кандидатів.

Змішана система виборів знаходить найбільшу підтримку експертів з центральних регіонів України - 29%. На сході країни її підтримують 25% опитаних, на заході та півдні - 26-27%. Пропорційна система з відкритими партійними списками найбільш популярна в західних (44%) і східних (41%) регіонах України.

53% опитаних експертів не підтримують заборону на висування кандидатів виборчими блоками, 36% респондентів вважають, що блоки мають право висувати кандидатів.

Більшість експертів (64%) вважають, що тривалість виборчого процесу має становити 120 днів, 33% респондентів вважають, що виборчий процес повинен починатися за 90 днів до виборів.

Партії та кандидати в депутати повинні мати передвиборчу програму - такої думки дотримуються 77% опитаних експертів, 14% респондентів вважають, що наявність програми для учасників виборів необов'язкова, 5% дотримуються думки, що кандидати і партії можуть мати або не мати програму на власний розсуд.

Довідка "SQ". Експертне опитування на тему: "Напрямки удосконалення законодавства про вибори народних депутатів України" проводився протягом жовтня 2011 шляхом письмового анонімного анкетування респондентів з 22 регіонів України. Участь в опитуванні взяв 571 респондент, з яких 190 - представники політичних партій, 120 колишніх членів виборчих комісій, 139 незалежних експертів, 98 представників ЗМІ та 24 учених.

Верховна Рада 17 листопада прийняла закон про вибори народних депутатів. Закон пропонує встановити на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, за якої 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Відповідно до закону, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. Відповідно до закону, у виборчих списках більше не буде графи "проти всіх".