Харківська державна академія дизайну і мистецтв зареєструвала на денне відділення на 22 липня 285 абітурієнтів, що на 40 осіб більше, ніж у 2009 р. Про це 22 липня повідомили "SQ" у приймальній комісії ВНЗ. На заочне відділення зареєстровано 80 заяв (у 2009 р. - 63). Держзамовлення для ВНЗ на 2010 р. складає 115 осіб.

У комісії повідомили, що за правилами прийому до ВНЗ реєстрацію повинні були закінчити 22 липня, оскільки абітурієнтам доведеться здавати творчі іспити з малюнку і живопису, а також за композицією. За розпорядженням Міністерства освіти терміни прийому були продовжені на 5 днів - до 27 липня. Але оскільки іспити з малюнку вже були призначені на 23 липня до наказу Міносвіти, їх переносити не стали. Для тих абітурієнтів, які прийдуть реєструватися після 22 липня, організують окремий іспит з малюнку. А іспит з композиції був призначений на 29 липня, так що на нього встигнуть всі абітурієнти.

У приймальні комісії ВНЗ також відзначили, що абітурієнтів могло б бути ще більше, якби не занадто суворий механізм тестування для творчих людей. "Перед початком вступної кампанії до нас приходять діти, показують свої малюнки. Ми бачимо, що вони добре малюють і цілком можуть навчатися в нашому виші. Але, наприклад, на тестуванні з історії ця людина отримує менше 124 балів і вже не може поступити до нашого ВНЗ. Цього року в комісію звернулися шестеро людей з такою проблемою. Ми нічим не можемо їм допомогти і втрачаємо багато студентів - майбутніх художників. Треба щось змінювати в цій системі", - відзначили у виші.