Вручення сертифікатів учителям загальноосвітніх навчальних закладів Харкова та Харківської області, які пройшли навчання за програмою "Православна культура Слобожанщини", відбулося 22 червня в Харківській академії безперервної освіти. Як повідомив офіційний сайт Харківської облради затверджена облрадою Програма духовно-морального відродження та збереження історичної правди на 2010-2015 рр. передбачає включення 18-годинного факультативного курсу "Православна культура Слобожанщини" у програму загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах області за вибором батьків, учнів і студентів.

Навчання, що тривало два місяці, пройшли 600 учителів. Голова Харківської облради Сергій Чернов зазначив, що шляхи впровадження в області цього курсу неодноразово обговорювалися. "Я чув різні точки зору і розумів, що далеко не всі в нашому суспільстві сприймуть цю ідею. Але я твердо переконаний - наші діти, всі ми повинні знати минуле, з повагою ставитися до традицій, які передаються з покоління в покоління. Ми повинні шанувати і поважати віру людини, а також її свободу і право вибору. До реалізації програми потрібно підійти гнучко, щоб це було сприйнято дітьми, батьками, викладачами", - підкреслив він.

У заході також взяли участь начальник Головного управління освіти і науки Харківської облдержадміністрації Роман Шаповал, інспектор Харківської духовної семінарії отець Валентин Ковальчук, радник голови облдержадміністрації з питань релігійних та громадських організацій Віктор Левчук.

Довідка "SQ". Питання про необхідність введення в середніх школах і ВНЗ курсу православ'я було підняте під час поїздки до Харкова у 2010 р. предстоятеля Української православної церкви (Московський патріархат) митрополита Володимира і його зустрічі з головою облради С.Черновим. За його словами, він обговорив це питання з головою Харківської облдержадміністрації Михайлом Добкіним, і вони домовилися, що облрада розробить спеціальну програму. У 2010/11 навчальному році в трьох харківських школах та низці шкіл області читався курс "Християнська етика" (уроки православ'я).