Власникам малих підприємств потрібно дати право попереджати працівників про звільнення за два тижні. Про це 23 лютого заявив журналістам у Харкові голова Федерації профспілок України Василь Хара, коментуючи проект Трудового кодексу (норма прискореного звільнення передбачена в проекті кодексу).

За словами В.Хари, за діючими правилами, підприємець повинен повідомити працівника про звільнення за два місяці, що створює складності в роботі малого бізнесу. "Припустимо людина зібрала кілька тисяч доларів, відкрила свою справу, найняла десять осіб і почала працювати. Але бізнес не вийшов, людина програла, і їй потрібно закривати підприємство. Ось тут у неї і починаються проблеми, якщо люди оформлені на роботу офіційно", - відзначив В.Хара.

За його словами, в тому, що підприємці банкрутують, немає нічого незвичайного для малого бізнесу. "Навіть у США 40% малого бізнесу закривається і відкривається знову. Якщо процедуру відкриття бізнесу в Україні намагаються полегшити, то потрібно думати і про спрощення процедури його закриття. Через те, що у випадку банкрутства складно звільнити людей, їх намагаються офіційно не оформляти . Це ставить бізнес в умови, коли він вразливий з боку перевіряючих органів, що не дає йому розвиватися. Адже завдяки розвитку малого бізнесу будуть створені нові робочі місця, буде поповнюватися ВВП країни", - зазначив В.Хара.

Він також зазначив, що в проекті кодексу багато позитивних моментів. Зокрема, вирішене питання з тривалістю робочого дня, який став більш гнучким. "Наприклад, у випадку з сільгоспвиробниками виникала проблема, коли під час збирання врожаю робочий день подовжується. Не може ж працівник під час збиральної "грюкнути дверима" і піти, заявивши, що у мене, мовляв, восьмигодинний робочий день! Так і врожай може пропасти. У кодексі передбачена така ситуація, але права працівника захищені таким чином, що 12 годинний робочий день не може бути частіше, ніж два рази поспіль. При цьому за місяць сума робочих годин не може перевищувати 160 годин", - зазначив В.Хара.

За його словами, в кодексі також передбачена норма, яка спрямована на вирішення проблеми заборгованості із зарплати. Сума заборгованості із зарплати буде індексуватися і перестане бути безкоштовним кредитуванням виробництва.

Довідка "SQ". Як заявив раніше голова Об'єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко, новим проектом кодексу вводиться дискримінаційний захід для працівників малих підприємств (до 20 осіб): попереджати їх про звільнення можна за два тижні, а не за два місяці, як зараз.

Проект Трудового кодексу був поданий у 2007 р. народними депутатами Василем Харою, Ярославом Сухим та Олександром Стояном (усі - Партія регіонів). У травні 2008 р. Верховна Рада підтримала Трудовий кодекс у першому читанні. Нардеп-харків'янин Олександр Фельдман (позафракційний, обраний за списком Блоку Юлії Тимошенко) подав до Верховної Ради проект постанови про всенародне обговорення проекту Трудового кодексу. Обговорення пропонується провести до 11 березня 2011 р.