В областном госпитале для инвалидов войны открылись два новых отделения Нове відділення бальнеології та оновлене приймальне відділення були відкриті 23 лютого в Харківському обласному госпіталі для інвалідів Великої Вітчизняної війни. У церемонії відкриття взяли участь голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін, голова Харківської облради Сергій Чернов, заступник голови ХОДА Ігор Шурма.

Як розповіла завідувачка фізіотерапевтичного відділення госпіталю Юлія Галунова, відділення бальнеології в лікарні раніше не було. "Тепер ми зможемо приймати хворих із захворюваннями нервової і серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату. У відділенні встановлено три ванни, за допомогою яких і проходитиме лікування. В одній з них пропущено електричний струм малої сили, що також сприяє лікувальному ефекту. Хворий після процедур у цих ваннах відчуває полегшення на більш тривалий час, ніж від медикаментозного лікування, у нього швидше відбувається реабілітація, одужання", - зазначила Ю. Галунова.

Після церемонії відкриття керівники області здійснили обхід лікарні та поспілкувалися з пацієнтами. "Минулого року ми проводили тут суботник і прийняли рішення поліпшити ситуацію в госпіталі. Вона, як бачимо, вже змінюється на краще. Але найголовніше, що я сьогодні почув від людей у палатах, що тут є справжнє людське ставлення до хворих. Без людського ставлення до ветеранів неможливо домогтися ніяких змін, ніяке медичне обладнання та ремонти не допоможуть. Тепер ми капітально відремонтуємо весь госпіталь, починаючи від інженерних мереж і закінчуючи палатами. Також відремонтуємо стоматологічний кабінет, операційний блок, реанімацію. За два роки тут не залишиться жодного сантиметра невідремонтованою території. Це буде зразковий лікувальний заклад не тільки в Харкові, але і в країні", - повідомив М.Добкін.

Губернатор поставив завдання повністю відремонтувати госпіталь до 23 лютого 2013 р. Він не виключив, що на відкриття госпіталю може бути запрошений президент Віктор Янукович.

Як повідомив І.Шурма, минулого року на потреби госпіталю з обласного бюджету було виділено понад 3,3 млн. грн., що дозволило відремонтувати дах, фасад, замінити всі вікна і ліжка для пацієнтів, встановити новий ліфт, відремонтувати відділення. "Минулого року, коли ми заходили в приймальне відділення госпіталю, нам було соромно перед ветеранами, тому що на вулиці 21 століття, а умови у відділенні були просто жахливі", - зазначив заступник губернатора.

За його словами, тепер у госпіталі будуть лікуватися тільки ті категорії пільговиків, на яких розрахована лікарня, хоча раніше допускалися випадки, коли на лікування приймалися пацієнти, які не відносяться до категорій інвалідів або ветеранів воєн.

 

В областном госпитале для инвалидов войны открылись два новых отделения В областном госпитале для инвалидов войны открылись два новых отделения
В областном госпитале для инвалидов войны открылись два новых отделения В областном госпитале для инвалидов войны открылись два новых отделения

 

Довідка "SQ". 23 липня 1941 р. у м. Краснограді (Харківська обл.) був сформований евакогоспіталь № 3294. 16 вересня 1941 р. цей евакогоспіталь виїхав до м.Горького. 19 лютого 1944 р. указом Наркомату охорони здоров'я СРСР госпіталь був переміщений до м.Харкова, до приміщення будинку сільгоспінституту на вул.Пушкінській. У 1966 р. шпиталь був переведений до будівлі гуртожитку по вул.Луначарського, 42-А.

За цей період в обласному госпіталі для інвалідів війни надано медичну допомогу понад 197 тис. пацієнтів. Госпіталь розрахований на 250 стаціонарних ліжок. До структури медичної установи входять два терапевтичних відділення (хворі на серцево-судинні, легеневі захворювання, з патологією шлунково-кишкового тракту та ендокринної системи), хірургічне та ортопедо-травматологічного відділення. Щорічно стаціонарну допомогу в умовах обласного госпіталю для інвалідів війни отримують більше 4 тис. ветеранів війни, в середньому курс лікування становить 17 днів.

Навесні 2010 р. госпіталь взято під патронат ХОДА. Вперше за останні 10 років госпіталь отримав медичне обладнання на загальну суму 878 тис. грн., у тому числі два апарати для анестезії і штучної вентиляції легень, монітор пацієнта, пульсоксиметр, два трьохканальних електрокардіографа та діагностична ультразвукова система. З 1 лютого 2011 р. у госпіталі відкрито реанімаційне й анестезіологічне відділення з ліжками інтенсивної терапії (на шість ліжок).

Бальнеологія - вчення про мінеральні води і водолікування, а також про грязелікування, морелеченіі, кліматолікуванні і т.д., розділ медичної науки, що вивчає походження та фізико-хімічного властивості мінеральних вод, методи їх використання з лікувально-профілактичною метою при зовнішньому і внутрішньому застосуванні.