Громадяни України не вірять у справедливість судів, однак вважають їх використання ефективним. Як повідомило інформагентство УНІАН, про це свідчать результати опитування, проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень за фінансової підтримки міжнародного фонду "Відродження".

Найбільш ефективним методом вирішення юридичних проблем опитані назвали суди. Таку думку висловили 33,4% опитаних. 42,8% опитаних не вірять, що суд виніс би справедливе рішення щодо них, 44,8% не вважають, що суди відіграють важливу роль у захисті прав громадян України. 83,3% респондентів вважають, що на рішення судів впливає достаток і багаті будуть мати перевагу. Поширеним в Україні методом вирішення юридичних проблем опитані назвали дії в обхід закону (хабарі, загрози, зв'язку). На поширеність цього методу вказали 42,6%.

Найменш поширеним і ефективним є, на думку респондентів, звернення до державних організацій. Так, рішення юридичної проблеми за допомогою державних установ ефективним визнали 11% опитаних, а про поширення такого методу заявили менше 7%.

Довідка "SQ". Опитування проведене 2010 р. Статистична похибка - від 0,39% до 1,96% для різних показників.