У поліклініках Харкова та області встановлюють нове рентгенологічне обладнання. Про це 23 січня повідомив журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, минулого року Харківська область отримала з держбюджету субвенцію у розмірі 69 млн.грн.

"Ці гроші були спрямовані на заміну у всіх поліклініках регіону старого рентген-обладнання на нове. Це крок до поступової відмови від флюорографії. У багатьох країнах уже відмовилися від цього обстеження, оскільки воно - шкідливе для здоров'я й економічно невигідне. До того ж багато флюорографів в області не змінювалися з 1980-х років. Тому ми йдемо до того, щоб замінити флюорографічне обстеження цифровою рентгенографією, тим самим мінімізуючи вплив іонізуючого випромінювання на медичних працівників та пацієнтів", - зазначив І.Шурма.

Він підкреслив, що доза опромінення цифровими рентгенографами у п'ять разів менша, ніж стандартними флюорографічними апаратами. "Цифрова рентгенографія дозволяє зменшувати дозу опромінення і час отримання знімків. У цифровій рентгенографії застосовується не плівка, а спеціальна пластина, яка сканується і дає високоякісне цифрове зображення", - додав віце-губернатор.

Довідка "SQ". У кінця грудня 2011 р. медичні установи Харківської області отримали пересувні флюорографічні установки виробництва заводу "КРАС" (Київ). Зокрема, флюорографи отримали Балаклійська, Богодухівська, Валківська, Вовчанська, Красноградська, Лозівська, Мереф'янська центральні районні лікарні, Куп'янська центральна міська лікарня й обласний протитуберкульозний диспансер № 1. Пересувні флюорографи дозволять обстежувати населення найвіддаленіших сіл області. Бригади лікарів з новим обладнанням за складеним графіком вирушать до населених пунктів районів проводити флюорографічні обстеження. Пропускна здатність установки - близько 150 осіб за зміну.

Раніше у 2011 р. для закладів охорони здоров'я Харківської області було закуплено 9 пересувних флюорографічних установок. Окрім того, для двох районів - Дергачівського та Чугуївського - нові пересувні флюорографічні установки були придбані в попередні роки.