В Харьков на Евро-2012 собирается приехать 10 тысяч голландских болельщиковБлизько 10 тисяч голландських уболівальників планують відвідати Харків під час проведення матчів Євро-2012. Про це 23 січня після зустрічі з керівництвом Харківської міськради повідомив журналістам директор Футбольної асоціації Нідерландів Берт ван Ооствейн. За його словами, разом із голландськими уболівальниками приїдуть представники правоохоронних органів. Також з голландської сторони очікується близько 100 vip-персон, можливо, будуть члени королівської делегації.

Як зазначив Б. ван Ооствейн, на кожен матч, який зіграє голландська збірна у Харкові, у Нідерландах продали 5 тисяч квитків. "Голландські вболівальники виявляють креативність при виборі місць проживання. Вони дивно одягаються і можуть випити більше, ніж слід. Але, тим не менш, вони були визнані кращими уболівальниками Європи", - підкреслив Б. ван Ооствейн.

Він також повідомив, що голландські вболівальники в дні матчів своєї збірної планують збиратися у фан-зоні на площі Свободи і звідти йти маршем до стадіону "Металіст".

За словами керівника підрозділу організацій футбольних заходів Футбольної асоціації Нідерландів Хідден Сальверде, голландські фани сподіваються, що в дні матчів їхньої збірної фан-зона буде належати тільки їм. "Фан-зона відкривається о 12.00, але голландці хочуть, щоб вона була доступна з 9.00. І вони також сподіваються, що харківська міліція забезпечить громадський порядок", - додав Х.Сальверде.

Як підкреслив директор Департаменту з питань підготовки та проведення в Харкові Євро-2012 Олександр Нечипоренко, маршрут руху голландських уболівальників від фан-зони до стадіону вже відпрацьований. "І почати працювати о дев'ятій ранку для нас теж не проблема. Однак питання, щоб фан-зона належала тільки голландцям, ще треба обговорити, оскільки в місті будуть уболівальники і команд-суперників", - додав О.Нечипоренко.

По завершенню зустрічі Б. ван Ооствейн подарував харківському міському голові Геннадію Кернесу футболку збірної Нідерландів з автографами гравців.

Довідка "SQ". Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі й Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом із Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату.

Згідно з жеребкуванням Євро-2012, у Харкові всі три матчі групового етапу зіграє збірна Нідерландів: 9 червня на стадіоні "Металіст" відбудеться матч Нідерланди-Данія, 13 червня - Нідерланди-Німеччина і 17 червня - Нідерланди-Португалія. Голландська збірна за день до кожного матчу буде прилітати з Кракова до Харкова і розминатися на стадіоні "Металіст". Зупиниться голландська збірна у п'ятизірковому готелі "Superior Hotel".

Під час Євро-2012 голландські вболівальники розіб'ють кемпінг у районі пляжної зони Журавлівського гідропарку. Там планується поселити близько 7 тисяч осіб.