Монумент Незалежності України урочисто відкрили сьогодні, 22 серпня, на пл.Конституції в Харкові. У церемонії відкриття взяли участь президент України Віктор Янукович, голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова облради Сергій Чернов, міський голова Геннадій Кернес, народні депутати Інна Богословська, Ірина Горіна, Ірина Бережна, Олександр Фельдман, Дмитро Святаш, Валерій Писаренко, Дмитро Шенцев.

Як заявив Янукович, Харковом "може пишатися вся Україна". "Місто володіє потужним науковим і промисловим потенціалом, і я думаю, що розвиток міської інфраструктури призведе до відповідного результату", - підкреслив він. Також Янукович подякував творцям пам'ятника. "Нехай цей монумент надихає на нові звершення в ім'я України", - заявив він. Окрім того, президент привітав харків'ян з Днем міста та Днем незалежності України (відзначаються 23 і 24 серпня відповідно - "SQ").

Президент зазначив, що в Харкові з'являються нові унікальні об'єкти, які надають місту зовсім іншого вигляду. Він підкреслив, що монумент Незалежності дуже вдало вписаний в ансамбль пл. Конституції, а парк ім. Горького, закладений ще в радянські часи, отримав нове життя. "Все, що ви робите, заслуговує уваги і поваги. Той же парк буде ще довго служити харків'янам та гостям міста, центральна частина Харкова перетворилась, починають мінятися на краще й інші райони міста. Безумовно, величезним стимулом для подальшого розвитку Харкова стало проведення в ньому матчів чемпіонату Європи з футболу 2012 року", - додав Янукович.

На відкритті пам'ятника виступив симфонічний оркестр Харківського національного академічного театру опери та балету ім.М.Лисенка та творчі колективи міста. Під час відкриття пам'ятника були присутні близько 1 тис. мешканців Харкова.

Довідка "SQ". Пам'ятник під назвою "Летюча Україна", в основі якого - скульптура богині Ніки, яка стоїть на кулі і тримає вінок (автори - Олександр Рідний і Ганна Іванова), зведений на пл.Конституції. Новий пам'ятник Незалежності України встановлений замість монумента на честь проголошення Радянської влади на Україні, який прибрали з площі і планують встановити в районі ХТЗ.

Висота нового монумента - майже 17 м. Це третій за висотою пам'ятник у Харкові (після пам'ятників Леніну та Воїну-визволителю на вул. 23 Серпня). Постамент виконаний у геометричній формі з облицюванням з гранітних плит сірого кольору. Фігура жінки і куля виконані з бронзи.