В Харькове сохранилась барокамера, в которой спасают жизнь водолазам и дайверам из разных регионов УкраиныУ барокамері Харківської обласної комунальної аварійно-рятувальної водолазної служби рятують життя водолазам і дайверам. Як повідомив 22 червня журналістам начальник служби Василь Кравченко, цю унікальну камеру вдалося зберегти з радянських часів. Порівняно з тим періодом, в Україні барокамер стало набагато менше. У Харківській області така барокамера одна, і в ній рятують життя водолазам і дайверам з різних регіонів України.

За словами В.Кравченка, вона використовується для тренування водолазів, у ній моделюється перебування людини під водою при більшому, ніж атмосферний, тиску. Також важливе застосування барокамери - лікування кесонної хвороби, баротравми у водолазів і дайверів (пошкодження органів тіла, викликане різницею тиску між зовнішнім середовищем і внутрішніми порожнинами), які можуть призвести до загибелі. Як повідомив начальник Журавлівської рятувально-водолазної станції Ян Савченко, в харківській барокамері в 2000-х роках вдалося врятувати життя шести людей.

Камеру встановлено 1976 р. За словами В.Кравченка, раз на п'ять років фахівці-метрологи проводять її діагностику.

Довідка "SQ". Декомпресіонна, або кесонна, хвороба - захворювання, що відбувається, переважно, через швидке зниження тиску газової суміші, що вдихається, в результаті якого гази (азот, гелій, водень - залежно від дихальної суміші), розчинені в крові і тканинах організму, починають виділятися у вигляді бульбашок у кров потерпілого і руйнувати стінки клітин і кровоносних судин, блокувати кровотік.