На церемонии возложения цветов к Мемориалу Славы была устроена провокация

На церемонії покладання квітів на Меморіалі Слави в Харкові, присвяченій 70-річчю початку Великої Вітчизняної війни, дві жінки вийшли з плакатом "Встаньте, полеглі, до вас зрадники йдуть". Жінки пішли з плакатом алеєю слідом за керівництвом Харківської облдержадміністрації, обласної та міської рад та ветеранських організацій.

 

Як розповів "SQ" колишній депутат Харківської облради, один з організаторів акції Павло Тищенко, одна з учасниць акції - мати Сергія Позднякова, якого звинувачують у незаконному знесенні пам'ятного знака УПА в Молодіжному парку, друга жінка є членом Харківської облорганізації Міжнародного союзу радянських офіцерів. "Керівництво міста й області - це пособники фашизму, про що свідчить встановлення знака УПА, дошки Йосипу Сліпому, а також спроба демонтувати монумент на честь проголошення радянської влади в Україні. Ці люди не мають права покладати квіти на могили радянських героїв", - заявив П.Тищенко. На питання "SQ", чому в акції взяли участь лише дві особи, П.Тищенко зазначив: "Плакат один".

Представники ветеранських організацій Харкова й області засудили ці дії. "Дуже боляче на душі, коли відбуваються такі події під час днів пам'яті. Українці разом з усіма народами звільняли свою Батьківщину, тепер знайшли спокій тут, у братській могилі в Лісопарку. Це вимагає поваги до пам'яті про них", - заявив керівник міської організації ветеранів Великої Вітчизняної війни Микола Касьяненко.

"Ті, хто лежить у могилах, вимагають тиші, спокою і пам'яті. Такі "підготовлені" заходи - це неправильно, для них тут не місце. Існує чимало форм і методів спілкування з владою. А використовувати цей день для власних цілей - неприпустимо", - зазначив представник Харківської обласної ради ветеранів війни Анатолій Хіневич.

"Це не ті ветерани, хто проливав кров за Батьківщину і народ. Час подивитися правді в очі і назвати все своїми іменами. Пора дати рішучу відсіч учасникам цієї неонацистської вилазки як тоді, коли ми били фашистів", - підкреслив заступник голови Харківського обласного комітету Міжнародного української спілки ветеранів війни Павло Конюшенко. Про це повідомив сайт Харківської облдержадміністрації.

На церемонии возложения цветов к Мемориалу Славы была устроена провокация

 

Довідка "SQ". 22 червня - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни, 70-а річниця початку Великої Вітчизняної війни 1941-45 рр..

У цей день у 1941 р. о четвертій годині ранку без оголошення війни Німеччина та її союзники напали на Радянський Союз. Бомбардуванням піддалися десятки міст, залізничні вузли, аеродроми, військово-морські бази, здійснювався артилерійський обстріл прикордонних укріплень і районів дислокації радянських військ поблизу кордону. Того ж ранку німецькі війська перейшли державний кордон СРСР.

На згадку про початок війни, відповідно до указу президента України, день 22 червня відзначається як День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни.

22 червня 2011 р. на Меморіалі Слави в Лісопарку пройшла урочиста церемонія покладання квітів, у якій взяли участь голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської облради Сергій Чернов, харківський міський голова Геннадій Кернес, генеральний консул Росії в Харкові Всеволод Філіпп, представники державних установ, підприємств, громадських організацій.