Відповідно до державної програми боєприпаси, що залишилися на 61-му арсеналі в м. Лозова, будуть повністю утилізовані протягом трьох років. Про це 22 червня повідомив журналістам начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Володимир Росоха, передав сайт ХОДА. За його словами, робота з утилізації доручена підрозділам МНС.

В. Росоха також повідомив, що згідно іншої державної програми на військових складах в м. Балаклія кількість боєприпасів буде доведено до нормативного, а всі надлишки будуть вивезені. "Крім того, планується повністю утилізувати ракетне паливо, яке зберігається на складах у Шевченківському районі", - підкреслив начальник управління з питань НС.

 

Довідка "SQ". Пожежа на складі боєприпасів 61-го арсеналу Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України в м. Лозова сталася 27 серпня 2008 р. На території військової частини почали вибухати боєприпаси (площа арсеналу - 494 га). В арсеналі зберігалося близько 95 тис.т боєприпасів. З 5-кілометрової зони арсеналу було евакуйовано близько 14 тис.осіб, у т.ч. 203 дитини.

У серпні 2009 р. вивіз боєприпасів з 61-го військового арсеналу в Лозовій був припинений через відсутність коштів. Про це 7 серпня повідомив головнокомандувач Збройних сил України Сергій Кириченко. За його словами, після вибухів у 2008 р. на складах арсеналу залишилося близько 7,5 тис. т боєприпасів. З початку липня 2009 р. військовими вже було вивезено на склади в Кіровоградській і Одеській областях близько 1 тис. т, ці боєприпаси будуть використані для бойової підготовки військ.

В артилерійському арсеналі в м.Балаклії зберігається 30% загальної кількості боєприпасів України. У ньому зберігається 182 тис. т боєприпасів, його площа складає 680 га, периметр - 8,5 км. В арсеналі не зберігається ракетне озброєння. Арсенал оснащений пожежною технікою, зокрема, пожежним потягом і пожежними танками (на базі танка Т-55). З держбюджету 2009 р. на посилення пожежної безпеки арсеналу було виділено близько 7 млн. грн.