66 соціальних проектів з 82 запропонованих стали переможцями конкурсу, який провела Харківська міськрада. Про це 22 березня під час конференції "Про реалізацію міського соціального проекту "Єдина соціальна мережа" у 2011 р. і про напрямки роботи у 2012 р." повідомила заступник міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан. У конференції також взяли участь харківський міський голова Геннадій Кернес, голови районних адміністрацій Харкова, їх заступники з соціальних питань, члени експертної ради з реалізації міського проекту "Єдина соціальна мережа", громадські організації - партнери "Єдиної соціальної мережі" і директори територіальних центрів соціального обслуговування.

За словами С.Горбунової-Рубан, кількість учасників конкурсу цього року побила рекорди всіх попередніх років (конкурс проводиться з 2000 р. - "SQ"). Згідно з умовами конкурсу, переможці отримають фінансову підтримку для реалізації своїх проектів (усього на 2012 р. у міськбюджеті передбачено 1,5 млн.грн.). Серед основних напрямків соціальних проектів, які перемогли, - розвиток клубів активного довголіття, супровід незрячих людей, робота клубів та друкованих видань для батьків, розвиток волонтерського руху, підтримка бездомних громадян, батьків дітей, що мають проблеми зі здоров'ям, молоді, людей з обмеженими можливостями.

Як зазначив під час конференції народний депутат України Валерій Писаренко, позитивний соціальний досвід Харкова відомий далеко за межами України. "Я впевнений, що багато харківських ініціатив знайдуть відображення на законодавчому рівні. Ми вже розпочали цю роботу спільно з міською владою", - повідомив В.Писаренко.

Як уточнили "SQ" у Департаменті праці та соціальної політики Харківської міськради, 66 проекти, що перемогли, розробили 43 організації. Серед них - 8 нових організацій, які виграли конкурс уперше. Фінансову допомогу переможці конкурсу почнуть отримувати з 1 квітня. Серед організацій, що виграють конкурс не перший рік, - організація допомоги інвалідам "Креавіта", яка співпрацює з міськрадою з 2008 р. у рамках проекту із забезпечення свободи переміщення містом інвалідів-колясочників. Зокрема, в рамках проекту організована диспетчерська, яка приймає заявки інвалідів-колясочників і направляє їм спеціальні автомобілі.

Довідка "SQ". Харківський міський соціальний проект "Єдина соціальна мережа" працює з 2000 р. У рамках проекту міськрада щорічно проводить конкурси соціальних проектів та конкурс на виконання соціального замовлення. Всього в 13-ти конкурсах соціальних проектів "Єдина соціальна мережа" взяли участь 709 соціальних проектів. Окрім того, в ході реалізації соціальних проектів створюються робочі місця: за 2000-2011 рр. було створено 1 тис. 435 робочих місць та залучено до роботи 11 тис. 904 волонтери. Соціальні послуги за роки роботи проекту отримали понад 4,2 млн. харків'ян.

У 2011 р. за рахунок бюджету Харкова реалізували 57 соціальних проектів, при цьому на одну бюджетну гривню було залучено 3,9 грн. спонсорських коштів, на 106 оплачуваних робочих місць залучили 1 тис. 990 волонтерів.

На III Міжнародному огляді-конкурсі міських практик "Краще місто СНД та ЄврАзЕС" Харків отримав два дипломи за впровадження соціальних проектів.