Відкритий лист до президента України Віктора Януковича, уповноваженого з прав людини при Верховній Раді Ніни Карпачової та міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової мешканців селищ Бірки та Первомайського Бірківської сільради Зміївського району Харківської області опублікував інформаційний портал Харківської правозахисної групи.

"У Зміївському районі, незважаючи на те, що Харківська область не входить до пілотного проекту з реформування медустанов, була проведена "оптимізація" закладів охорони здоров'я при відсутності держпрограми і законодавчих актів щодо реформи медзакладів. При цьому в районі скорочені лікарні та амбулаторії на 100%" , - заявлено в листі.

Далі в листі зазначено, що "в сел.Бірки фактично закрита лікарня, швидка допомога, забрали рентген-обладнання, нібито непридатне. Швидка допомога зі Змієва приїжджає до селища протягом 30-60 хвилин. У сел.Первомайскому закрита амбулаторія сімейної медицини, пункт невідкладної допомоги, забрали автомобіль "Opel Combo". Також у селищі немає педіатра, хоча багато дітей. І два вікових сімейних лікаря на 5400 мешканців".

Мешканці селищ просять залишити лікарню з цілодобовим стаціонаром (лікарі - терапевт і педіатр) на три сільради: Бірківську, Таранівську і Гомільшанську (15 тисяч мешканців) і відновити у сел.Первомайському роботу амбулаторії з пунктом невідкладної допомоги та забезпечити його автомобілем.