Пресс-конференция на тему: Электоральные настроения харьковчан за 10 дней до выборовУчасник: голова Харківського обласного відділення (ХОО) Комітету виборців України (КВУ) Михайло Камчатний.

М.Камчатний: Доброго дня. Хочу представити вам результати соціологічного дослідження електоральних настроїв та уподобань харків'ян за 10 днів до виборів, яке проводила соціологічна група "Взаємодія" на замовлення Комітету виборців України з 4 до 19 жовтня. У ході дослідження методом особистого опитування було опитано 3600 мешкнаців Харкова віком від 18 років. Статистична похибка - 2,4%.

Результати дослідження показали, що якщо б вибори відбулися найближчої неділі, то вірогідним претендентом на пост харківського голови став Геннадій Кернес, за якого проголосувало б більшість харків'ян - 31% (24% у вересні), далі з великим відривом слідують Арсен Аваков - 12% (12% - вересень) і Алла Александровська - 11% (12% - вересень).

Так, чітко визначилася основна трійка лідерів передвиборчої гонки. Причому інтрига на виборах харківського градоначальника вже фактично полягає не в тому, хто виграє самі вибори, а хто зможе зайняти друге місце: А.Аваков або А.Александровська.

На запитання: "Як Ви вважаєте, хто зараз переміг би на виборах мера м. Харкова?" 59% опитаних впевнені, що це був би Г.Кернес (41% у вересні). При цьому в перемогу А.Авакова вірять 5% харків'ян (6% - вересень).

Якби вибори мера проходили в два тури і в другий тур вийшли А.Аваков і Г.Кернес, то за А.Авакова проголосували б 18% виборців (19% у вересні), за Г.Кернеса - 43% о (33% - вересень). Якщо б у другий тур вийшли лідер харківських комуністів А.Александровська і нинішній в. о. мера, то А.Александровській віддали б свої голоси 20%, а Г.Кернесу - 40%.

Цікавою виявилася динаміка так званих антирейтингів кандидатів порівняно вересня: лідери антирейтингу помінялися місцями, зараз лідирує А.Аваков з відривом у 5 балів. Якщо минулого місяця у нього було мінус 30 балів, то зараз - мінус 36. Г.Кернес же зменшив свій антирейтинг з мінус 35 до мінус 31 бала. Схожа ситуація і з антирейтингом партій, які представляють ці кандидати.

Згідно даних соцдослідження, до Харківської міськради проходять представники 4-х партій: за Партію регіонів готові проголосувати 42% виборців (41% у вересні), Комуністичну партію України - 9% (8%), за ВО "Батьківщина" - 8% (8 %), за "Сильну Україну" - 5% (5%).

На запитання: "Які партії, на Вашу думку, мають найбільші шанси пройти до Харківської міськради?" 63% опитаних впевнені, що це буде Партія регіонів (61% у вересні), 6% - КПУ (4%), 4% - "Батьківщина" (6%).

Так, ми бачимо, що за всіма показниками порівняно минулого місяця у Г.Кернеса і Партії регіонів в м. Харкові простежується чітка динаміка зростання електоральних симпатій серед харків'ян. У А.Авакова та "Батьківщини" за основними електоральним позиціям спостерігається спад. На наш погляд, цьому сприяли такі чинники: наявність більш ефективної і компетентної команди "господарників" у Г.Кернеса, ніж у А.Авакова; рівень підтримки місцевими елітами регіону вище у Г.Кернеса, ніж у А.Авакова; більш ефективне використання ресурсів для проведення успішної передвиборчої кампанії командою Г.Кернеса, ніж командою А.Авакова, відсутність досвіду проведення передвиборчої кампанії в мажоритарному окрузі у А.Авакова, на відміну від Г.Кернеса, який два скликання був депутатом міської ради; ймовірність консолідації прихильників і противників після перемоги на виборах при Г.Кернесі вище, ніж при А.Авакові.

- У мене питання стосовно агітації, яку сьогодні роздавали на виходах зі станцій харківського метро від імені Комітету виборців України, вона була без вихідних даних. Ваша організація має відношення до цих листівок?

- До цієї продукції наша організація не має ніякого відношення. Якщо б ми навіть випускали цю продукцію, то не порушували б законодавство і написали б вихідні дані. Окрім того, як ви бачите, тут цифри відрізняються від тих, що я вам представив сьогодні.

Якщо ви хочете знати мою оцінку, то вважаю, що тут може бути два варіанти. Ці листівки можуть бути випущені лідером виборчих перегонів на крісло мера. Але в цьому варіанті я сумніваюся. Я впевнений, що він знає свою динаміку і соціологію, знає, що він лідирує, тому йому немає сенсу випускати такі листівки. Друге: це може зробити опонент, щоб скомпрометувати лідера кампанії.

- Ви будете звертатися до правоохоронних органів зі скаргою, адже виходить, це підрив вашої репутації?

- А сенс? Я тільки що зробив заяву перед ЗМІ, що Комітет виборців не поширював ці листівки. Нехай ЗМІ у своїх новинах повідомлять, що КВУ не має до цього відношення, хай люди роблять висновки.

- КВУ взагалі випускає якусь друковану продукцію?

- Ми випускаємо продукцію. В основному, це буклети просвітницького характеру про те, як голосувати, які види виборів і так далі. А продукцію, пов'язану з явною агітацією кандидатів, ми ніколи не випускали і випускати не будемо.

- Можете пояснити, з чим пов'язано те, що рейтинг А.Авакова падає? І взагалі, Ви більше говорили про переваги Г.Кернеса, ніж про переваги А.Авакова, чому?

- На наш погляд, динаміка спаду рейтингу А.Авакова пов'язана з тим, що зараз більшість політичних еліт Харкова підтримали висунення кандидата на посаду міського голови в.о. харківського міського голови Геннадія Кернеса. У вересні цього ще озвучено не було. Тобто харків'яни, бачачи, що люди, яким вони симпатизують, підтримують Г.Кернеса, самі автоматично починають симпатизувати в.о. міського голови.

Крім того, можна оцінити кампанію. Ми бачимо, що кампанія А.Авакова була побудована на повному негативі. Можна зробити висновок, що це була помилкова стратегія, вона призвела не до підвищення антирейтингу Г.Кернеса, а до підвищення антирейтингу А.Авакова. Це, на наш погляд, основна помилка команди Авакова на цих виборах.

- Зараз багато говорять про порушення в період виборчих перегонів. Наприклад, нещодавно було заявлено про побиття представника партії "Батьківщина". Що ви можете сказати про порушення, які зафіксовані вашими представниками, їх багато, чи це в основному поодинокі випадки?

- Ми нещодавно презентували моніторинговий звіт другого етапу виборів, наступний моніторинговий звіт ми плануємо вам представити наступного тижня. Зараз у нас працюють довгострокові спостерігачі, вони збирають інформацію і потім надають її нам. Я можу судити по ситуації, яка булла на п'ятницю (15 жовтня) і по тому, що бачив у документах, які надсилали наші хлопці.

Як і минулого разу, можу сказати, що якихось системних або тотальних дій, пов'язаних з поширенням якихось негативних матеріалів, не спостерігається. Порушення мають локальний характер, вони більше зафіксовані в області. Десь кандидат випустив листівку без вихідних даних або ще щось. В одному з міст Харківської області вже винесено попередження одному з кандидатів на посаду мера від територіальної комісії за те, що він поширював продукцію, оплата за яку пройшла не з його фонду. Але якихось масових фактів порушення ми не спостерігаємо. Є поодинокі випадки, нехай з ними розбираються правоохоронні органи.

- Яка ваша думка щодо явки виборців, якою вона буде в день виборів? І як ви думаєте, виборці А.Авакова або Г.Кернеса будуть більш активні на виборах?

- Усе залежить від того, як кандидати в мери будуть мобілізувати своїх прихильників. Час ще є, але вже видно деякі тенденції. Що стосується явки, то я припускаю, що вона буде нижчою, ніж на президентських виборах, думаю, вона складе близько 60%.

- Що ви можете сказати про склад комісій, наскільки вони якісні?

- Їх роботу ми якраз і будемо відслідковувати на майбутніх вихідних. Зараз можу лише сказати, що в районах області в дільничних комісіях працюють більш відповідальні люди. Такі висновки я роблю із того, що в районах виборці вже отримали запрошення на вибори. У місті я не чув, що комусь прийшло запрошення на вибори, в якому вказані повні дані: прізвище, ім'я, по батькові виборця, число, рік, місяць народження, адресу проживання виборця. За цим відомостями виборець розуміє, що якщо в цих даних є помилки, то це є сигналом піти на виборчу дільницю і їх виправити. Ці запрошення мали прийти до 20 жовтня включно. Сьогодні вже 21 жовтня.

- Чи будуть ваші представники спостерігати на дільницях за ходом виборів 31 жовтня? І чи плануєте ви проводити екзит-поли?

- Так. 31 жовтня на дільницях у Харківській області будуть знаходитися близько 250 спостерігачів від КВУ. Що стосується екзит-полу, то у нас є вдалий досвід його проведення на позачергових виборах мера Полтави, де наші результати один в один співпали з остаточними результатами. Якщо основні кандидати на посаду міського голови готові нам профінансувати проведення екзит-полу, то ми можемо це зробити, у нас є на це ресурси, і ми вміємо це робити.

- Скільки коштує провести в день виборів у Харкові екзит-пол по виборах мера і депутатів міськради?

- Близько 50 тис.грн.