Новая программная политика ТРК "Фора"Учасники: в.о. генерального директора ТРК "Фора" Віктор Мозговий, в.о. директора програм ТРК "Фора" Нісон Ройтман.

В.Мозговий:

- Доброго дня. Радий усіх бачити. Основною темою, що послужила приводом для нашої з вами зустрічі, став той факт, що два тижні тому я висловлював якісь наміри. Зараз я хочу вас ознайомити з тими діями, які я роблю для відновлення мовлення телеканалу "Фора". Ми вже усунули ті причини, через які припинилося мовлення: за два тижні ми провели основну роботу з відновлення первинної документації, яка дозволяє будь-якому мовнику працювати на нашому інформаційному полі. Це, насамперед, відновлення ліцензійних та бухгалтерських документів, а також усіх тих паперів, які супроводжують будь-яку юридичну особу і дозволяють працювати. Для того, щоб ми могли говорити про відновлення мовлення, вже розроблений проект технічної документації зі створення апаратно-програмного блоку, моїм наказом призначений головний інженер телекомпанії "Фора". Також призначений програмний директор ТРК "Фора". Нісона Ройтмана я якраз і хочу вам представити на цій посаді.

Що стосується відновлення документів, то сьогодні ми розіслали запити до фіскальних органів, банки з метою відновлення тієї документації, яку можна відновити. Єдине, хочу зазначити, що з 1 червня до сьогодні рух за розрахунковим рахунком компанії "Фора" не проводився взагалі. З 1 червня до 17 жовтня була заплачена лише 1 тис.грн. компанії "Українські цифрові телекомунікації". А зарплата, відрахування до податкових органів, платежі за передавальні пристрої? Ці всі платежі ніхто не виробляв. Тому ці документи ми будемо відновлювати. Позавчора я отримав акт перевірки Нацради про дотримання ліцензійних вимог ТРК "Фора". Те, що справи знаходяться в судах, я навіть говорити про це не хочу. На сьогодні ми докладаємо всіх можливих зусиль, щоб "Фора" розпочала мовлення. Ми з вашою допомогою хочемо створити канал, який наблизиться до суспільного або народного телебачення. Чому громадського або народного? Бо немає того "грошового мішка", який би сказав: "Ти там роби що хочеш, а я тобі гроші дам". Тому гроші потрібно буде заробляти цікавими програмами.

Н.Ройтман:

- Програмна політика ТРК "Фора" будуватиметься на двох принципах: на концепції максимального наближення до наших глядачів. Ми плануємо створити мережу громадських кореспондентів. Наша інформація з місць буде максимально об'єктивною і конкретною. Другий принцип: ми будемо стояти на концепції продюсерського телебачення. Що це таке? Всі зараз заражені авторським кіно, де головною фігурою є режисер. У нас головною фігурою буде адміністратор програми, який буде забезпечувати всю її роботу. Режисер виконуватиме художню функцію, він буде ідеологом і буде працювати над створенням конкретного продукту. Відбір програм буде здійснюватися виключно на тендерній основі. Я запропонував створити тендерну групу з фахівців, фахівці такі є. У мене вже є заявка Володимира Миславського на програму з кіно, яка називається "Велика ілюзія". Є другий відомий кінознавець у Харкові - це Ігор Жуков. Вони обидва можуть претендувати на те, щоб створити у нас цю програму. Концепція Миславського блискуча, і якщо вона ляже в програмну політику каналу, якщо Миславський погодиться на наші умови і працюватиме з адміністратором, буде програму вестиме він. Якщо ні, то ми запропонуємо це робити І.Жукову.

Що стосується програмної політики. Ми плануємо створити регіональне ток-шоу і зараз посилено підбираємо кандидатуру для його ведучого. З форматом ми визначаємося. Є кілька пропозицій. Друге: мені б дуже хотілося відродити програму Євгена Бобкова "Телепрессклуб". Я буду пропонувати себе в ролі адміністратора цих програм, думаю, гроші на це знайду. В іншому все дуже просто. Після 1 листопада ми повідомимо вам правила гри.

- Вікторе Олександровичу, чи відновлена зараз печатка? Хто головний інженер? Яким буде штатний розклад каналу "Фора"?

- Що стосується печатки, то я написав заяву до прокуратури, що мені не повертають печатку, написав заяву до міліції, що б мені видали печатку. І мені за три дні її видали. Головним інженером призначений Вадим Коршенко. Що стосується штатного розкладу, то його як такого на каналі не буде. Буде існувати набір програм, і в кожній програмі буде свій штатний розклад. Заробітної плати нам ніхто не дає, скільки заробимо, стільки нам і буде.

- Чому ви не взяли програмним директором Ірину Рубашко?

- Я готовий був співпрацювати з Іриною Володимирівною як із заступником генерального директора. І на сьогодні я свою пропозицію не зняв. Я вважаю її сильним адміністратором. Але у зв'язку з тим, що сьогодні взаєморозуміння щодо майбутнього "Фори" у нас немає, співпраці не виходить. Але я пропозицію свою не зняв.

Н.Ройтман:

- Що стосується штатного розкладу. Я при розмові про призначення мене в.о. директора програм навіть не вів розмову про зарплату. Єдине, що я сказав, що готовий працювати виключно на контрактній основі. За керівництво програмою про ЖКГ я теж не отримую зарплату. Більше того, я її частково фінансую.

- Яка служба новин працюватиме на вашому каналі? Нещодавно озвучили, що проект "Харківські вісті" закривається у зв'язку з відсутністю фінансування. "Фора" не бачить у себе "Вісті"? Чи буде можливість у АТН взяти участь у вашому тендері?

В.Мозговий:

- У мовленні телеканалу за ліцензією передбачені інформаційно-аналітичні та публіцистичні програми о 18.25. Тому однозначно, на "Форі" інформаційні програми будуть існувати. Більше того, я провів переговори про можливість розміщення інформаційних програм, що виходять зараз на 7 каналі, ОТБ, а також з тими, які хвилюють вас: АТН, "Харківськими новинами", "Харківськими вістями". Якщо вони потраплять до переліку програм переможців, як інформаційні програми, у нашій концепції, ми із задоволенням їх розмістимо.

- Терміни відновлення мовлення залишаться колишніми, тобто 16 листопада?

- Я не змінюю названий термін - 16 листопада 2011 р. Можлива тільки корекція на кілька днів, якщо життя щось змінить.

- Яких програм, які були на "Форі", тепер точно не буде?

Н.Ройтман:

- Ми зараз формуємо програмну політику "з нуля". У нас у місті немає багатьох програм на популярну тему. Ось, хочу звернутися до Дмитра Овсянкіна і сказати йому, що не завадило б створити на нашому каналі програму про фотографію.

Д.Овсянкін:

- Це офіційна пропозиція?

Н.Ройтман:

- Так. Приходь, ми поговоримо.

- Хто ще подав заявки? Що буде нового?

- Ми ще не оголошували офіційно, тому є тільки дві заявки. Сьогодні ми про це оголошуємо офіційно. Мені подзвонили на сьогодні ще три людини, імена поки називати не буду. Ми їм запропонували умови, вони їх прийняли. Все має лягати в єдину канву каналу.

- Хто буде обличчям каналу?

- Все це ми будемо формувати.

В.Мозговий:

- Обличчям телеканалу буде моє обличчя. Що стосується інформаційних програм, то сьогодні, я ще раз повторю, я веду, насамперед, переговори з "Харківськими новинами" і з "Харківськими вістями".

Н.Ройтман:

- Я хотів би бачити на нашому каналі: Миславського, Жукова, Овсянкіна. Мені б хотілося, що б Марина Ніколаєва на нашому каналі зробила новинно-публіцистичну програму. Я б хотів бачити Оксану Пількіну і Дмитра Шевченка. Ми йдемо на те, щоб давати можливість пілотного проекту. Можливо, під нього потім знайдеться спонсор або рекламодавець. Хороша програма обов'язково приверне до себе рекламодавця.

- Вікторе Олександровичу, яким буде бюджет вашого каналу?

- Мені б не хотілося оприлюднювати стартові цифри. Але повторюю, зміст каналу, який мовить 24 години на добу, і що мовить в інформаційно-пізнавальный концепції, обходитися на місяць 100-150 тис. грн. за видатковою частиною.

- Питання до Нісона Менделевича, ви створюєте програмне наповнення каналу, використовуючи якусь оригінальну розробку, або берете якийсь аналог європейського, російського або якогось іншого каналу?

- Розповім на прикладі: найпопулярнішими телеведучими є Ларі Кінг та Опра Уїнфрі. Один із них мультимільйонер, друга мільярдер. Так от, для того, щоб вони такими стали, кажу про їхню популярність, їхні продюсери платили відомим людям, щоб вони йшли в невідомі нікому програми. Завдяки цим популярним людям був витягнутий рейтинг цих програм, потім ті ж самі відомі люди платили величезні гроші, щоб туди потрапити. Тому спочатку треба щось вкласти: талант чи гроші. А розкрутити талановиту передачу можна завжди.

- Так усе-таки, як ви будете будувати фінансову політику каналу: ви будете продавати ефірний час або закуповувати готовий продукт? На що будете орієнтуватися в перший час?

- Поки в наших планах немає такої проблеми, як закупівля програм. У нашому місті знайдеться достатня кількість людей і журналістів, які придумають краще, ніж на ВВС. Тому нічого купувати ми поки не плануємо. Може, скоро до нас прийдуть і запропонують ті програмні продукти, які ми погодимося взяти.

- Чи правильно я зрозумів, що кожна авторська група буде змушена сама шукати собі рекламодавця і кошти, щоб оплатити ефірний час на каналі?

- Авторська група цим займатися не буде, у ній буде група людей, які будуть забезпечувати фінансово-господарську частину питання.

- Тобто фінансову сторону бере на себе менеджерська група каналу?

- Не каналу, а програми.

В.Мозговий:

- Звичайно ж, на перших парах ми не розраховуємо на те, що до нас повалять люди з готовими програмами, в яких є уже рекламодавці. Але до цього ми будемо прагнути, бо канал на сьогодні вільних грошей не має. Друге: чи готові ми продавати час на прямі ефіри? Ні, не готові. Це буде комплексне використання ефірного часу, але основа для економіки: якщо ти хочеш робити програму - знайди кошти для її створення. І ми розмістимо для міста і для нас цікаву програму в нашому ефірі.

- Чи правильно я розумію, що ви не вели переговори з АТН? З ТО "Інакше" і з ОТБ?

- Ні, неправильно. Я із задоволенням усіх побачу у себе на каналі, якщо вони вважатимуть за необхідне взяти участь у тендері, який проводитиме пан Ройтман. Я вважаю, що і "Харківські новини", які з незрозумілих причин не виходять в ефір, і "Харьковские известия" і "Харківські вісті" для мене дорогі, і я хотів би, що б вони прикрасили наш ефір. Переговори буду вести особисто.

- Чи правильно розумію, що ви припускаєте існування кількох новинних служб в ефірі?

- Абсолютно правильно. Обличчя каналу - це не те, що намалювали на картинці, а те, що подобається людям. Я хотів би, щоб з якимось ім'ям виникала асоціація телеканалу "Фори". Але поки про це рано думати, це потрібно напрацювати.

- Ви сказали, що не будете купувати програми. Але ви також сказали, що вихід в ефір "Фори" запланований на 16 листопада. Чи встигнете ви зробити необхідні декорації для інформаційних програм, ток-шоу?

Н.Ройтман:

- Ви трохи не так зрозуміли. Те, що до нас прийшли люди з Харкова, журналісти чи не журналісти, з пропозицією про програму, і ми їх беремо до себе працювати, це означає, що ми купуємо їх програми. Ми не будемо закуповувати імпортних, столичних програм, за які просять великі гроші, а потім їх доводиться адаптувати до місцевого глядача. Ми можемо в Харкові створити все необхідне для Харкова.

В.Мозговий:

- На додаток про швидкість створення регіонального ток-шоу. Регіональне ток-шоу - це дійсно моя мрія, я хотів би його створити, але я не говорив, що воно вийде 16 листопада. Ми говорили, що спробуємо 16 листопада увімкнути мовлення каналу "Фора".

- Чи правильно я зрозуміла, що у вас уже на руках є ліцензія, юридичні документи, печатка, немає тільки технічної документації?

В.Мозговий:

- Ні, навпаки, частина технічної документації є. На сьогодні, коли ми говоримо про існування документації, я можу назвати два документи: печатка і дублікат ліцензії. Що стосується бухгалтерської документації, то її я буду відновлювати ще 200 років. Інший момент: я обіцяю, що навіть одна хвилина мовлення на каналі "Фора" буде законною. Вона буде відповідно до закону записана, видана, врахована, з неї будуть сплачені податки, а як мені здається, останні півроку відбувалося не зовсім так.

- Уточнення з технічної документації: ви говорите про той проект, який є у Максима Цзяна?

- Ні. М.Цзян показував комісії проект радіопередавального пристрою. Не всі мовники, які мають ліцензії, мають свій передавальний пристрій. Канал "Фора" мав передавальний пристрій 26-го каналу і сам його обслуговував. М.Цзян обслуговував кінцеву частину, сам передавач. Я говорю про технічну документацію апаратно-програмного блоку. Ця документація розроблена.

- Торкаючись програмної політики АТН: ви не проводили переговори з АТН, тому що був конфлікт з Рубашко або тому що вважаєте ці новини нецікавими, невідповідними?

- У мене конфлікту з Рубашко жодного немає. Я Ірину Володимирівну давно знаю, може у неї є конфлікт з якимись органами і, можливо, з дотриманням нормальних виробничих відносин. З АТН як з виробником цікавого або нецікавого продукту я готовий вести переговори завжди, але при цьому АТН буде керуватися тими самими вимогами, що й інші. Якщо хочеш розмістити рекламу - заплати за це. Але я ще раз хочу повторити: 30 липня, коли передавач ще працював, виходила якась одна секунда реклами на каналі "Фора" після випуску АТН? Я скажу: виходила. Я запитую, за цю секунду реклами одну гривню потрібно було комусь заплатити? Потрібно. На який розрахунковий рахунок? На розрахунковий рахунок каналу "Фора". Але на розрахунковий рахунок каналу "Фора" 30 липня грошей не надійшло. Запитую у вас - а куди поділися ці гроші? У зв'язку з цим я з АТН, як з виробником інформаційного продукту, буду розмовляти, але безкоштовно я не буду розміщувати у себе рекламу. Боюся, бо прийде податкова і запитає.

- Я трохи не про рекламу уточнювала. Ви сказали, що з 3-ма службами новин провели переговори, а з АТН ні. Чому?

- Не хочуть вони зі мною розмовляти, страшний я.

- А ви намагалися?

- Намагаюся, протягом 50 років намагаюся.

- Тобто в АТН не хочуть з вами розмовляти?

- Мене АТН як продукт інформаційний цікавить, але люди, які порушують закон - нецікаві.

- Питання до Н.Ройтмана: розглядається питання приходу на канал будь-якого інвестора, який готовий оплачувати існування якихось програм. Чи є такий інвестор уже?

- Для того, щоб розмістити програму на нашому каналі, вона повинна лягати в нашу програмну політику. Якщо це лягає в програмну політику, ми будемо тільки раді, якщо до нас прийдуть люди зі своїм колективом, своїм фінансуванням.

В.Мозговий:

- Що стосується інвестора: немає інвестора. Є служба, яка займається, як я вже говорив, провайдингом та обслуговуванням інформаційних мереж. Там є якісь гроші, ми зараз витрачаємо. Інвестор же купує реальний продукт, от коли ми станемо цікаві комусь. Ось коли ми станемо такими, і нам запропонують за це гроші, ми будемо найщасливішими людьми.

Н.Ройтман:

- Ми живемо в умовах капіталістичного суспільства, капіталістичного господарювання. Але нам хочеться називатися капіталізмом, а жити, як при соціалізмі. Не вийде так. Тепер, для того, щоб працювати, потрібно забезпечити фінансування.

- Вікторе Олександровичу, а ви свої гроші на яких умовах вкладаєте? Власники каналу не дають вам гроші?

- Власників каналу дуже багато. Я от питаю у Рубашко, чи отримала вона зарплату за липень? Вона відповідає, що не отримала. І я не отримав за 16 днів, які працюю. Але власники зараз зайняті в судах. Я з вами зараз розмовляю не про те, хто власник, або де взяти гроші, а про те, як відновити мовлення каналу.

- Так, а ви свої гроші на яких умовах вкладаєте?

- На правильних.

Н.Ройтман:

- У всіх країнах телекомпанія це високорентабельне підприємство.

- Яким буде мовлення мовлення каналу "Фора"? Хто засновник каналу? Чи заплановані прямі ефіри?

В.Мозговий:

- Мовлення буде відповідати ліцензії. А там написано, що 75% програм мають бути українською мовою. Що стосується прямих ефірів, то вони передбачені. Це закладено в технічних умовах. Що стосується засновників. У мене є дублікат ліцензії, де написано - 60% Цзян, 40% Костянтин Долженко. Дублікат ліцензії отримав 16.07.2011 р.

- Ви говорили, що хочете створити політичне ток-шоу. У Харкові спікерів не багато, багато хто вже надокучив. Кого б хотіли бачити гостями ток-шоу? Склад цих спікерів.

Н.Ройтман:

- Тієї ганьби, яку зараз ми спостерігаємо на Першому національному - не буде. Головною дійовою особою будуть пересічні харків'яни, які будуть наповнювати студію. А всі ось ці спікери будуть перед ними звітувати за виконану роботу і слухати те, що кажуть їм виборці. Упевнений, до нас підтягнуться відомі люди з різних міст і країн.

- Де розташований ваш офіс?

В.Мозговий:

- Юридична адреса компанії "Фора": вул. Дерев'янка, 1-А. Мій телефон приймальні: 720-05-62. Територіально я зараз перебуваю в Держпромі, у 6-му під'їзді. Студійний павільйон ми створюємо на вул.Пушкінській, 5.

Н.Ройтман:

- Окрім того, під цей проект я віддаю одну зі своїх приймалень, яка знаходиться на пл.Рози Люксембург, 5. Тел. 731-55-97.

Новая программная политика ТРК "Фора" Новая программная политика ТРК "Фора"
Новая программная политика ТРК "Фора" Новая программная политика ТРК "Фора"
Новая программная политика ТРК "Фора" Новая программная политика ТРК "Фора"
Новая программная политика ТРК "Фора" Новая программная политика ТРК "Фора"
Новая программная политика ТРК "Фора" Новая программная политика ТРК "Фора"
Новая программная политика ТРК "Фора" Новая программная политика ТРК "Фора"
Новая программная политика ТРК "Фора"