К годовщине перезахоронения Т.Шевченко в Харькове прошел митингМітинг до 150-ї річниці перепоховання українського письменника Тараса Шевченка з Санкт-Петербурга (Росія) в Україні пройшов 20 травня в Харкові, біля підніжжя пам'ятника Т.Шевченку. Акцію провела харківська обласна організація всеукраїнського об'єднання "Свобода". "В Україні цей день відзначається як день, коли виповнюється "Заповіт" Великого Кобзаря, і ті люди, яким він адресував свої твори і все своє життя, схиляються перед пам'яттю пророка і вшановують його як такого, що існує серед нас, - зазначив "SQ" голова облорганізації ВО "Свобода" Ігор Швайка. - Це той день, коли автор "Заповіту" повернувся до нас, українців, і його прах знаходиться там, де його душа живе постійно".

У заході також узяв участь архієпископ Харківський і Полтавський Української автокефальної православної церкви Ігор (Ісіченко). Біля монумента звучали уривки з творів Т.Шевченка, виступили творчі колективи, які представили свої твори на мотиви поезії Т.Шевченка. До пам'ятника поклали квіти. І.Швайка зазначив, що в цей день патріотичні організації проводять різноманітні заходи майже у всіх містах України.

Довідка "SQ". Т.Шевченко помер 10 березня 1861 р. Його поховали 13 березня на Смоленському православному кладовищі в Санкт-Петербурзі. За два місяці, Т.Шевченка перепоховали в Україні, на Чернечій горі біля Канева.