Заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма 19 листопада передав заступнику директора з наукової роботи Інституту загальної та невідкладної хірургії Сергію Сушкову сертифікат на отримання 40 оксигенаторів для проведення операцій дітям із вродженою вадою серця. Оксигенатори були закуплені за кошти облбюджету, вартість устаткування склала 200 тис.грн.

За словами І.Шурми, це обладнання дозволить провести цього року ще 40 операцій дітям із вродженою вадою серця, які мешкають у Харкові та області. "За умовами Бюджетного кодексу обласна та міська влада не може безпосередньо фінансувати кардіохірургію, але завдяки тому, що ми внесли зміни до обласної програми "Здоров'я Слобожанщини", ми виділили кошти на придбання витратних матеріалів для проведення операцій на серці", - підкреслив віце-губернатор .

Довідка "SQ". Оксигенатор - пристрій для насичення крові киснем поза організмом людини. Застосовується спільно з насосами, які підтримують кровообіг в організмі хворого під час операцій на відкритому серці, або для поліпшення кровообігу в організмі хворого, який страждає захворюваннями серця та легень, при яких вміст кисню в крові значно знижується.

Вроджена вада серця - досить поширена патологія серед захворювань серцево-судинної системи, яка є основною причиною смерті дітей на першому році життя. Щорічно в Харківській області народжується 150-200 дітей із вродженими вадами серця, з них близько 70% дітей потребує оперативної корекції вже протягом першого року життя.

Представники Харківської обладміністрації, благодійного фонду Юрія Сапронова та Інституту загальної та невідкладної хірургії АМН України 19 листопада підписали договір соціального партнерства щодо подальшого розвитку дитячої кардіохірургії та забезпечення її доступності для всіх категорій населення регіону.