Депутати Харківської облради, члени комісії з обстеження пунктів прийому металобрухту, співробітники правоохоронних органів на чолі з заступником голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Юрієм Сапроновим 18 червня провели рейд по пунктах збору металобрухту в Харкові. Про це повідомив сайт ХОДА.
У ході рейду були перевірені три майданчики з прийому металобрухту: ТОВ "Агротек" (вул. Плиткова, 12), ТОВ "Пріоритет", яке орендує майданчик у ТОВ "Альянс" (вул. Плиткова, 1), ТОВ "Приват-Бізнес" (Плиткова, 12). Виявилося, що на двох майданчиках працюють без ліцензій.

Найбільшу кількість порушень було виявлено на майданчику ТОВ "Пріоритет". Там, крім ліцензії, також відсутні документи, що підтверджують законне отримання металу. Зокрема, на майданчику "Пріоритету" серед купи металобрухту були виявлені два снаряди часів Великої Вітчизняної війни, близько десятка номерних знаків, велика кількість виробничого устаткування без документів. Також було виявлено шість автомобілів невідомого походження.

"На ринку металобрухту Харківщини справжнє свавілля. У брухт здаються і безсовісно приймаються каналізаційні люки, виробниче обладнання, огорожі з кладовищ, милиці шпал залізничних шляхів. Наноситься величезних збитків державі. Завдання у антикорупційного комітету одна - всі повинні працювати за законом. Коли слон ходить по діагоналі, а тура по вертикалі і горизонталі - це правило. Більшість компаній на ринку металобрухту ходить, як ферзь, тобто, як хоче ", - відзначив Ю. Сапронов.

За підсумками перевірки працює слідча група і експерти-криміналісти ГУ МВС України в Харківській області. Документи за результатами рейду передані в ГУ МВС України.

Як зазначив сайт ХОДА, уже через кілька годин після проведення рейду на мобільний телефон Ю. Сапронова надійшов дзвінок з невідомого номера з погрозами на його адресу.

Довідка "SQ". За даними ХОДА, в Харківській області працюють 77 підприємств (за даними міліції - 86), що здійснюють заготівлю, переробку і реалізацію металобрухту. 14 з них зареєстровані в інших областях України. За інформацією облуправління статистики, офіційний оборот ринку металобрухту в 2009 р. у Харківській області склав 1,1 млрд. грн.

У Харківській області створено регіональний антикорупційний комітет. 7 червня пройшло перше його засідання, присвячене обстеження спеціалізованих підприємств, що здійснюють заготівлю, переробку, металургійну переробку металобрухту кольорових і чорних металів.