Более тысячи человек собралось возле Киевского райсовета Харькова, где проходят общественные слушания в защиту зеленых насаждений

Близько тисячі чоловік зібралися біля Київської райради Харкова (вул.Чернишевського, 55), де проходять громадські слухання на захист зелених насаджень і Лісопарку в Харкові. Як повідомив кореспондент "SQ" з місця події, серед присутніх є представники ініціативної групи с. П'ятихатки, міських громадських організацій "Ми - харків'яни", "Громадська рада Харківщини", "Фонд громадських ініціатив", "Громадянська позиція", ВО "Свобода". Харків'ян приїхали підтримати активісти з Донецька, Івано-Франківська, Києва, Чернігова.

За словами кореспондента "SQ", з тисячі присутніх тільки 30-ти активістам вдалося потрапити до зали Київської райради і взяти участь у громадських слуханнях, які проводить в.о. харківського міського голови Геннадій Кернес. Хоч перед початком слухань на вході райради проходила реєстрація учасників, проте реєстрували тільки тих, у кого був при собі паспорт і харківська прописка. Решта, хто не потрапив у зал, влаштували біля входу в райраду мітинг. На вулицю вивели машини звукового мовлення, тому тисяча присутніх має можливість чути, що відбувається в залі. Вони голосують прямо на вулиці, проте їх голоси вже не враховуються.

Довідка "SQ". 14 травня ініціативна група із захисту зелених насаджень Харкова передала до Департаменту діловодства Харківського міськвиконкому документи на ім'я Г. Кернеса з ініціативою проведення громадських слухань. Представник ініціативної групи Марк Зобов повідомив, що документ підписали 25 членів ініціативної групи, до якої входять 16 жителів пос.П'ятихаткі, а також представники харківських громадських організацій "Ми - харків'яни", "Громадська рада Харківщини", "Фонд громадських ініціатив", "Громадянська позиція ".

Як зазначив М. Зобов, в ході громадських слухань ініціативна група має намір підняти питання, що стосуються захисту зелених насаджень Харківщини, і виступити проти вирубки дерев у парку Артема, в районі ХТЗ, у сквері біля ДК "ХЕМЗ", в Лісопарку і на інших ділянках міста . "Поштовхом для таких дій послужила ситуація з планованою вирубкою 6 тис. дерев у лісі біля пос.П'ятихаткі", - підкреслив він.

19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було ухвалено рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці від вулиці Сумській до вул.Новгородська (у районі вул. Білої акації) необхідно вирубати 503 дерева на території Центрального парку культури і відпочинку ім. Горького (переходить у Лісопарк). 20 травня почалася вирубка дерев. Весь цей час на ділянці вирубки представники громадськості намагалися протистояти вирубці дерев, тому що вважали її незаконною. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало кілька людей.

Харківські громадські організації і жителі будинків, розташованих біля парку Артема, проводили неодноразові акції протесту проти вирубки дерев у парку. Як повідомляла раніше газета "Сегодня", на відгородженій території парку Артема ведеться будівництво торгово-розважального центру "Парк Артема". Серед об'єктів, які будуть побудовані, - дворівневий розважальний центр, гіпермаркет, супермаркет електроніки і побутової техніки, льодовий каток, боулінг на 28 доріжок, кінотеатр, дитячий розважальний центр, ресторан і паркінг на 1661 місце. За даними газети, будівництво в парку веде корпорація "Ukrainian Construction Development Company", зареєстрована у Києві. На сайті компанії президентом значиться Наталія Салигіна, дружина екс-голови Харківської облради Василя Салигіна. Керує корпорацією "UCDC" син В. Салигіна Віктор.