Близько 4 тисяч осіб візьмуть участь у всеукраїнському "Велодні-2011", який 28 травня пройде в Харкові. Про це 19 травня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив президент Федерації велосипедистів Харківської області, перший заступник голови правління фізкультурно-спортивного товариства "Динамо" (Харків) Сергій Бичак.

За його словами, свою участь підтвердили велосипедисти з Харкова й області, а також з Бєлгорода (Росія). "Нещодавно Харківська федерація велосипедистів уклала договір про співпрацю з Бєлгородською федерацією спорту. Зокрема, зараз розглядається питання спільного проведення велопробігу, присвяченого початку Великої Вітчизняної війни (22 червня)", - зазначив С.Бичак.

За його словами, щорічно Харківська федерація велосипедистів працює над тим, щоб у місті з'явилося більше велосипедистів, проводить такі акції, як "Велодень". "Хотілося б, щоб усе більше людей пересувалося містом не на автомобілях, а на велосипедах, як це робиться в багатьох європейських країнах. Це дасть можливість економити нафту і газ, важлива складова - це екологія, всім відома проблема загазованості міста, особливо в центрі", - підкреслив С.Бичак.

Як зазначив заступник начальника Головного управління у справах сім'ї, молоді та спорту Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Геннадій Хохлов, колону харківських велосипедистів під час "Велодня-2011" може очолити заступник голови ХОДА Євген Савін. "Він прийняв цю пропозицію. Зараз Євген Євгенович активно готується: придбав інвентар, шолом, гарний одяг. Можливо, губернатор також візьме участь у цьому заході. Чиновники потихеньку починають розуміти важливість фізичної активності та здорового способу життя. І ви розумієте, якщо чиновник сідає на велосипед , то за ним обов'язково сядуть і його підлеглі, помічники, секретарі, родичі, діти", - зазначив Г.Хохлов. За його словами, цього року він теж зробить усе можливе, щоб сісти на велосипед і проїхатися з велосипедистами по центру міста.

Як повідомив "SQ" Є.Савін, йому дійсно запропонували взяти участь у велопараді і навіть очолити колону велосипедистів. "Проте згоди я поки не давав, оскільки все буде залежати від моєї роботи. Вийде, не вийде - поки складно сказати. Але я був би не проти. Правда, не сідав за кермо велосипеда вже давно, хоча колись відмінно ним керував. Тому зараз купив собі новий велосипед, шолом, і насос є. Намагаюся вранці їздити, підтримувати фізичну форму", - підкреслив Є.Савін.

Як повідомив головний координатор "Велодня-2011" Максим Тимощук, харківське святкування "Велодня" розпочнеться загальним збором велосипедистів на пл.Свободи. Початок офіційної церемонії відкриття - о 10.00, старт святкової колони - об 11.00. Колона велосипедистів буде рухатися за маршрутом: пл. Свободи - пр. Леніна - вул. Новгородська - велотрек "Динамо". "Всі святкові та спортивні заходи пройдуть на алеї і велотреку спортивного комплексу "Динамо". На площі Свободи цього року ми нічого влаштовувати не будемо, оскільки там будуть проходити інші міські акції. Крім того, в цей час на площі почнеться підготовка до святкування Дня захисту дітей (1 червня)", - зазначив М.Тимощук.

"Провести спортивні та розважальні заходи в рамках "Велодня" на території "Динамо" - навіть ще цікавіше. Так ми зможемо залучити більше уваги до стадіону "Динамо" та всього комплексу", - додав С.Бичак. За його словами, цього року харків'яни зможуть побачити і навіть покататися на "п'яному велосипеді", веломобілях, одноколісному велосипеді і велотанку.

Довідка "SQ". Як раніше повідомляв "SQ" активіст велодвіженія Євген Ілюхін, у велопараді будуть брати участь тематичні колони. "Наприклад, колона збірної велосипедистів товариства "Динамо", колона дітей зі спортшкіл, колона костюмованих персонажів і т.д.", - зазначив Є.Ілюхін. За його словами, далі всі події будуть розгортатися на велотреку "Динамо". Зокрема, у програмі "Велодня -2011" - спортивні змагання; ігри, конкурси, розваги; показові виступи (велотріал, BMX); робота дитячих майданчиків з аніматорами; ярмарок; робота СТО (станція технічного обслуговування); спеціальний дівочий куточок; майстер- класи.

Всеукраїнський "Велодень - 2011" пройде більше ніж у 20 містах України (у Вінниці, Донецьку, Житомирі, Запоріжжі, Івано-Франківську, Києві, Луцьку, Одесі, Харкові, Чернігові та ін.). У цих містах велосипедисти організують велопараду і проїдуть центральними вулицями. Учасники велодня виступають за безпеку і взаємоповагу на дорогах, створення велодоріжок та велопарковок у громадських місцях.

Велодень у форматі велопараду проводиться в Харкові в шостий раз. Велосипедне співтовариство Харкова ще в 2006 р. уперше провело одночасно з Києвом акцію "На роботу на велосипеді".

Акція "Велодень" проводиться щорічно з метою пропаганди здорового та активного способу життя та екологічної альтернативи міському автотранспорту, створення цивілізованих умов для велосипедистів у містах України.