Пресс-конференция Генерального секретаря Европейского союза тхэквондо Гэррита ЭйсинкаГ.Ейсінк

Радий вітати вас і радий бути в Харкові. Хочу подякувати за запрошення і почати з того, що чемпіонат з тхеквондо нарешті дійшов до Харкова.

Відзначу, що в Європейській федерації тхеквондо зареєстровано 49 країн-учасників. При бажанні можна вступити в дану організацію: ми беремо на себе питання з організації транспорту, мешкання і так далі. Було вирішено, що цього року чемпіонат Європи з тхеквондо (ВТФ) серед молоді відбудеться в Харкові, хоча серед варіантів були ще Бельгія, Німеччина, Туреччина і Франція. Це нормальна тенденція: ми йдемо по всій Європі - захід, схід і зараз ми в Харкові.

Що стосується позиції України в цьому виді спорту, то можу сказати, що зараз в Сінгапурі проходять Олімпійські ігри серед молоді, і українці здобувають медалі. Ми бачимо, що такий вид спорту, як тхеквондо, зараз на підйомі.

Рік тому чемпіонат Європи серед молоді проходив в Іспанії, в ньому брало участь 38 країн, близько 300 спортсменів і близько 34 рефері. На цей чемпіонат ми очікуємо 35-38 делегацій з Європи. Спортсмени будуть з'їжджатися, починаючи з 6 вересня. 9 вересня стартує чемпіонат, тоді ж стане відомо, хто з ким буде битися. Зараз закінчується підготовка, організовані всі - приїзд команд, гостей, їх розселення, транспорт і т.д. Національна організація тхеквондо і Міністерство у справах сім'ї та молоді працюють пліч-о-пліч для організації такої події.

Л.Саманджія

Я відразу хочу повідомити приємну інформацію: наш спортсмен на Олімпійських іграх серед молоді взяв "бронзу". Він далі буде боротися за "срібло" і "золото". Це велике досягнення для нас, тим більше з урахуванням того, що на Олімпійських іграх в Сінгапурі наші спортсмени вже взяли другу медаль.

Що стосується чемпіонату, який пройде в Харкові. Як би нам важко не було, ми свою роботу виконуємо, постійно вдосконалюємо технічну базу. Якщо раніше все було сконцентровано в Києві, то зараз з міццю новітніх технологій ми можемо працювати по усьому світові.

Справа в тому, що саме Україна виступила ініціатором проведення чемпіонатів Європи з тхеквондо серед молоді. Раніше подібні змагання проводилися тільки серед кадетів, юніорів та дорослих. Перший чемпіонат з тхеквондо серед молоді відбувся минулого року в іспанському місті Віго. Вже було сказано, що бажання в ньому брати участь висловили близько 40 країн. Цього року до Харкова на чемпіонат приїдуть найсильніші спортсмени з Туреччини, Азербайджану, Франції, Німеччини, Іспанії, Росії, Білорусі, Голландії, Бельгії, практично всі скандинавські країни також підтвердили свою участь. Упевнений, що чемпіонат буде цікавим і видовищним. Уже відомо, що дві третини складу української команди на чемпіонаті Європи - це харківські спортсмени.

Збірна України з тхеквондо бере участь у всіх чемпіонатах Європи, світу. Сьогодні в Харкові дійсно сильні клуби, їх близько 10. У них складається від 30 до 500 чоловік.

Як ви знаєте, нашому виду спорту наступного року буде 20 років. За цей короткий час ми добилися відмінних результатів. Нам виділялася державна підтримка в розмірі 10 тис. доларів США. На цю суму можна раз на рік звозити на чемпіонат світу трьох осіб. Але ми не скаржимося, і на чемпіонати наша збірна виїжджала в повному складі. Ми їздили, дивилися, набиралися досвіду, і сьогодні видно наш результат.

Якщо минулого року в Віго ми взяли 5 медалей, з яких 4 - на рахунку харків'ян, то цього разу ми повинні виступити більш гідно, хоча багато українців, які брали участь у чемпіонаті в Іспанії, зараз не підходять для змагань за віком. Це проблема, тому що на деяких спортсменів-призерів ми розраховували.

- Які аргументи стали вирішальними на користь вибору України як країни-організатора цього чемпіонату Європи?

Г.Ейсінк

- Як я вже сказав, кожна країна може подати заявку на участь та представити своє бачення проведення чемпіонату. Після презентації Європейський союз тхеквондо робить свій вибір. Ми звертаємо також увагу на низку чинників, серед яких - наявність аеропортів у містах, відповідні готелі та інші атрибути, необхідні для зручного проведення чемпіонату. Харків відповідає всім нашим критеріям і відмінно зарекомендував себе на презентації.

Л.Саманджія

- Хочу додати, що ініціатором поведінки такого турніру була Україна, тому що раніше проводився чемпіонат серед юніорів, дорослих, кадетів, а для молоді не проводився. Ми кілька років наполягали і добилися свого.

- Яка программа вашего візиту до Харкова?

Г.Ейсінк

- Я був у Харкові з інспекцією в березні, сьогодні планую проїхатись по всіх точках, які пов'язані з чемпіонатом, і перевірити, чи все готово. Зокрема, потрібно перевірити рівень підготовки СК "Локомотив", де пройдуть змагання, готовність готелів для прийому спортсменів (близько 600 чоловік) та інші об'єкти інфраструктури. Вже відомо, що спортсменів поселять в готелях "Харків", "Мир" і "Національ". Тепер вирішується питання доставки спортсменів з Борисполя (Київська обл.) до Харкова.

До речі, якщо хтось не зможе бути присутнім на чемпіонаті, то його можна буде дивитися в інтернеті: вестиметься on-line-трансляція на сайті. Також щовечора будуть включення з чемпіонату на телеканалі "Тоніс".

- Яка вікова категорія учасників чемпіонату, який відбудеться в Харкові?

- У чемпіонаті можуть брати участь молоді люди віком від 18 років до 21 року.

- Скільки на цьому чемпіонаті може брати участь людей від України?

Л.Саманджія

- Є обмеження. У кожній ваговій категорії може брати участь по одній людині.

- Уже сформовано якийсь медальний план для збірної України?

Л.Саманджія

- Звичайно, ми постараємося, щоб було медалей не менше, ніж минулого року, тобто не менше п'яти.

Г.Ейсінк

- Що стосується прогнозів на перемогу, то минулого року в Іспанії Україна взяла чотири срібних та одну бронзову медаль.

Г.Эйсинк

- Что касается прогнозов на победу, то в прошлом году в Испании Украина взяла четыре серебряных и одну бронзовую медаль.

Чемпіонат Європи з тхеквондо ВТФ серед молоді відбудеться 9-12 вересня в м. Харкові, в СК "Локомотив". Федерація тхеквондо України (ФТУ) була заснована в грудні 1991 р. Штаб-квартира федерації знаходиться в Харкові. ФТУ має відділення в 24-х регіонах країни. За даними федерації, тхеквондо в нашій країні займаються 35 тис. чоловік, близько 5 тис. з яких активно беруть участь у змаганнях, регулярно відвідують зали, популяризують цей вид спорту. Генеральний секретар Європейського союзу тхеквондо Герріт Ейсінк (Gerrit Eissink) - громадянин Нідерландів. Очолює Європейський союз тхеквондо з 1999 р. Член Ради Всесвітньої федерації тхеквондо, член комітету з пара-тхеквондо Всесвітньої федерації тхеквондо, представник з тхеквондо на Олімпійських іграх у Сіднеї, Афінах, Пекіні. Протягом 12 років - президент Датської федерації тхеквондо. Доцент кафедри фізкультури. Викладач соціальної педагогіки. Активно практикує також дзюдо. Президент Федерації тхеквондо ВТФ України Лесик Саманджія - майстер спорту СРСР, володар чорного поясу 5-го Дана з тхеквондо ВТФ, заслужений тренер України, голова спілки тхеквондо країн СНД, член Національного олімпійського комітету.