Фонд Б.Гейтса обеспечит доступ сельских библиотек Харьковской области к интернету

Центр з навчання бібліотекарів Харківської області роботи в інтернеті буде відкрито 24 червня в Харківській обласній універсальній науковій бібліотеці. Про це 18 червня повідомила журналістам директор бібліотеки Наталія Шостко. За її словами, у центрі будуть навчатися працівники бібліотек, що перемогли в рамках програми "Бібліомост" (включає проект "Створення обласних навчальних центрів" та конкурс "Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до інтернету"). На реалізацію програми Фонд Білла і Мелінди Гейтс виділив для України 25 млн. дол. на чотири роки.

"У цьому центрі ми навчатимемо бібліотекарів азам інформаційної грамотності, яка набагато ширше комп'ютерної грамотності. Сучасний бібліотекар має швидко й ефективно шукати, оцінювати, використовувати і створювати інформацію. Тільки тоді бібліотека зможе вижити в сучасних умовах. Довгий час існували бібліотеки поза конкуренцією, але завдання зараз варто зробити інтернет не конкурентом бібліотеки, а повноцінним партнером", - відзначила Н. Шостко.

Як повідомив регіональний представник програми "Бібліомост" Віктор Щетинін, у першому конкурсі, який був оголошений 30 вересня, перемогли Чугуївська міська централізована бібліотечна система (ЦБС) та Куп'янська районна ЦБС. Крім них заявки на участь у конкурсі подавали також бібліотеки з Шевченкового та Кегичівки.

За словами Н. Шостко, обласна універсальна наукова бібліотека, на базі якої буде діяти центр з навчання бібліотекарів, вже отримала перший транш у розмірі 20 тис. дол "Після відкриття центру перша група бібліотекарів з Чугуєва почне там навчання. Потім вони будуть самі навчати читачів користуватися інтернетом. Потім пройдуть навчання бібліотекарі з Куп'янська. Згодом, з реалізацією цього проекту, бібліотеки повинні стати тим центром, де людина, особливо в сільській місцевості, зможе отримати необхідну інформацію - хоч для освіти, хоч для професійного зростання. Якщо за рік ми покажемо, що змогли ефективно використати виділені нам кошти, то наступного року вже інші бібліотеки області зможуть подати заявки на участь у конкурсі", - відзначила Н. Шостко.

 

Довідка "SQ". Мета програми "Бібліомост" - надання бібліотекам доступу до мережі інтернет у різних країнах світу. Зараз проект працює у 10 країнах Європи Африки і Латинської Америки. За час дії програми "Бібліомост" в Україні будуть створені центри доступу до інтернету більш ніж у тисячі бібліотек, буде встановлено понад 4 тис. комп'ютерів, навчено більше 3 тис. бібліотекарів. В Україні програма буде працювати до листопада 2013 р.

У Харківській області налічується 867 бібліотек, з них - 638 у сільській місцевості. У бібліотеках Харківської області встановлено 175 комп'ютерів.

Фонд Білла і Мелінди Гейтс - найбільший у світі благодійний фонд, заснований Біллом Гейтсом (засновник компанії "Windows") і його дружиною в 1994 р.