У Харківській області розпочинає роботу пілотний проект зі створення бази даних індивідуальних програм реабілітації. Він буде реалізовуватися на базі обласної травматологічної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яка працює в науково-дослідному інституті ортопедії та протезування. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Ігор Шурма, передав сайт ХОДА.

За словами віце-губернатора, групи інвалідності встановлюють лікарі, що входять до складу МСЕК. "Вони заповнюють картку індивідуальної реабілітації кожного інваліда і передають ці дані в Центральний банк інформації, який намагаються створити з 2006 р. у Києві. Другий екземпляр картки індивідуальної реабілітації віддається людині з інвалідністю, який йде в управління праці, де відбувається остаточне заповнення всієї карти. У неї вносяться конкретні пропозиції щодо реабілітації: санаторно-курортне лікування, необхідність індивідуальних технічних засобів, інвалідних колясок і т.д. Ця інформація також передається в Центральний банк інформації. Але необхідність відпрацювання моделі роботи з індивідуальними програмами реабілітації викликана невідповідністю кількості інформативного матеріалу, який передається МСЕК, та управліннями праці", - зазначив І.Шурма.

За словами віце-губернатора, реалізація проекту передбачає синхронізацію всіх МСЕК та управлінь праці, для чого потрібно повністю комп'ютеризувати ці установи. "Для комп'ютеризації МСЕК з обласного бюджету виділено 300 тис.грн. Ця техніка буде використовуватися не тільки для реалізації пілотного проекту, але і для формування реєстрів людей, які потребують операції з приводу катаракти, зубопротезування, слухопротезування та лікуванні аденоми простати", - підкреслив І.Шурма.