Пресс-конференция "Незаконное уголовное преследование харьковского предпринимателя Антона Подвезько" Учасники: адвокат А.Подвезька Олег Поліщук, мати А.Подвезька Лариса Подвезько і його брат Дмитро Подвезько.

О.Поліщук:

- Доброго дня. Я нагадаю, що ця справа вже триває досить довго, стосовно Антона були вчинені незаконні дії, пов'язані з вимаганням майна, які мали місце у 2009 році. У той час Антону спалили два автомобілі, причина - інтереси третіх осіб, які хотіли отримати його майно шляхом здирництва. Після підпалу автомобілів порушили кримінальну справу, але й то не відразу. Антон звернувся до журналістів. Після прес-конференції, де він розповів про факти здирництва, міською прокуратурою було порушено кримінальну справу за фактом вимагання у нього майна, у справі було завершено розслідування і воно було направлено до суду. Була встановлена особа співробітника міліції, який спільно з директором підприємства "Валтар-Агро" Рожковим вимагали у Антона майно на суму понад 2 млн.грн. Кримінальна справа за фактом вимагання була направлена до суду, але на цьому все й закінчилося. Обвинувачений від суду зник і справа "зависла".

Після цих подій на Антона розпочався прес, можливо, він був організований колишніми товаришами по службі Леоніда Задорожного, стосовно якого справа була передана до суду. Це колишній працівник УБОЗ Харківської області. Антону в грудні 2009 року було висунуте звинувачення за абсолютно надуманою справою в шахрайстві. У січні це звинувачення було перекваліфіковане на "замах на шахрайство", оскільки факт шахрайства не був доведений. Нібито був замах на заволодіння квартирами харків'ян. Ця справа у квітні 2011 року була направлена до суду і в цьому ж місяці, абсолютно незаконно, на першому ж засіданні суду був змінений запобіжний захід з підписки про невиїзд на утримання під вартою. Жодних законних підстав для зміни запобіжного заходу не було: людина має постійне місце проживання, не ховалася ні від слідства, ні від суду, більш того, займала активну позицію, ходила регулярно на проведення слідчих дій і доводила свою невиновність. Понад 8 місяців він перебуває під вартою. Останні 3 місяці кримінальна справа не розглядається, суддя ігнорує всі наші клопотання про зміну запобіжного заходу, а також про розгляд справи по суті.

І останній епізод, який мав місце 3 листопада, хочу оприлюднити, це Антон попросив мене донести ці відомості до громадськості. Суть ось у чому: 3 листопада до Антона, який зараз утримується в СІЗО, прийшов чоловік, який представився заступником начальника УБОЗ у Харківській області. Наразі потрапити до Антона можливо тільки з дозволу судді Штих Тетяни Василівни. Навіть мені, його адвокату, складно до нього потрапити, буває, не можу з ним зустрітися по два тижні. Він прямо йому пояснив, що мета його візиту: спонукати Антона відмовитися від своїх майнових вимог до якоїсь громадянки Ященко, яка позичала в нього гроші. 3 листопада повинна була розглядатися справа за позовом Антона Подвезька до Ященко про повернення грошей. Він запропонував Антону відмовитися від своїх вимог, укласти морову угоду, в обмін міліціонер обіцяв, що, можливо, Антона випустять, в іншому випадку він погрожував, що можуть постраждати його родичі, що УБОЗ займатиметься його мамою Ларисою Федорівною, братом, що з них будуть робити організоване злочинне угруповання. Антон був обурений цим, він розуміє, що зараз можливе будь-яке свавілля з боку правоохоронних органів. Тому ми хочемо донести це до громадськості, оскільки таке може трапитися з кожним. Має місце факт здирництва.

Д.Подвезько:

- Доброго дня. Хочу зазначити, що загрози, як такі, з боку співробітників міліції відбуваються постійно. Я, мої батьки, друзі, родичі багато годин проводимо на допитах, питання на яких найчастіше не стосуються розслідуваних міліцією кримінальних справ. Найчастіше питання пов'язані з походженням матеріальних цінностей, які є у нашій сім'ї. Ці допити, пов'язані з правовідносинами, знову-таки, жодним чином не пов'язані з розслідуваними справами. Факт незаконного тиску на нашу сім'ю, що найбільше вразив нас, - це обшуки. Мої мама і тато - пенсіонери, ведуть абсолютно спокійний спосіб життя, я теж людина абсолютно нешкідлива. Слідчому, який веде кримінальну справу стосовно Антона Віталійовича, це добре відомо. При проведенні обшуку у моїх батьків вдарили мого батька, у людини дуже погане здоров'я, це просто якийсь терор. У ході обшуку забрали все: всі документи у цивільних справах, боргові документи, документи про виконання зобов'язань нами, правовстановлюючі документи на майно, документи, що підтверджують незаконність дій співробітників міліції. Тобто забрали все: комп'ютерну техніку, носії інформації, значні суми грошей. При цьому як підстава для проведення обшуку була пред'явлена постанова, в якій не було сказано ні слова про матеріальні цінності, гроші, документи.

У моїй постанові сказано, що співробітникам міліції дозволено провести обшук для виявлення доказів у причетності мене, Подвезька Дмитра Віталійовича, до обставин кримінальної справи № 20100121, але забрали все, що жодним чином не стосується цієї справи, ні будь-якої іншої справи, яка розслідується співробітниками міліції в Харкові або області. Але на мої звернення про повернення всіх цих документів я жодних відповідей не отримав, гроші нам не повертають. Яке відношення мої гроші мають до розслідування кримінальної справи, я не розумію. Крім того, останнім часом все частіше при проведенні допитів слідчий і співробітники УБОЗ обіцяють здійснити незаконне кримінальне переслідування моєї матері, тобто чітко позначають для себе і для нас, що якщо мій брат - Подвезько Антон Віталійович - не стане більш податливим, не погодиться на умови, висунуті з приводу необхідності повернення купленої у ТОВ "Валтар-Агро" продукції в безоплатному порядку, то можливе кримінальне переслідування його родичів: матері, брата, друзів, знайомих. Хоча, зрозуміло, що жодних підстав для цього немає. Просто йде психологічний тиск на нас, на мого брата Антона Віталійовича з метою вимагання. Тому ми звернулися до президента, перших осіб держави, генерального прокурора, уповноваженого з прав людини Верховної Ради. Зараз звертаємося до ЗМІ.

- Скажіть, що саме вимагають? Конкретизуйте, до чого тут громадянка Ященко?

- Перша вимога, яка була висунута Антону Віталійовичу на початку 2009 року, була про повернення купленої у "Валтар-Агро" пшениці, ячменю та зерна соняшнику, яке на той момент перебувало на елеваторі дочірнього підприємства ДАК "Хліб України" за адресою: Матросова, 24 у Харкові. Продукція на той момент оцінювалася на суму близько 4 млн.грн. Ця продукція і є "яблуком розбрату". Те, що стосується громадянки Ященко - це як один епізод, який характеризує незаконність дій співробітників міліції, показник того, якими методами вони користуються у своїй діяльності.

- Наскільки я розумію, зерно - це швидкопсувний продукт?

- Зберігання на елеваторі здійснюється за так званим "знеособленим зберіганням". Тобто підприємство, яке володіє зерном на цьому елеваторі, володіє не конкретним зерном, яке там лежить, а просто володіє зерном на певну кількість. Воно не описане, саме тому ми вважаємо, що арешт, накладений на цю продукцію - абсолютно незаконний, оскільки це майно не може бути речовим доказом, воно не може носити сліди злочину. Антон є генеральним директором ТОВ "Центр агропромислового інвестування" Кредит-Агро". Він є одним з учасників, ще одним учасником є я, ще одним учасником є наша мама і ще кілька осіб є учасниками цього підприємства. Ще також зверніть увагу, що в ході обшуку забрали всі статутні документи по цьому підприємству і відібрали печатку, довіреності на право представляти інтереси цього підприємства. У зв'язку з цим склалася ситуація, що співробітники міліції мають безпосередній доступ, і шляхом фальсифікації документів вони реально можу відібрати все це майно.

О.Поліщук:

- Хочу додати, що у 2009 році здійснювалася спроба співробітниками міліції отримати назад це зерно, яке належить підприємству "Кредит-Агро" для його подальшого продажу. Тобто вони намагалися його отримати, але тоді цьому перешкодила прокуратура. У 2010 році керівництво прокуратури змінилося і всі скарги, які прямували у кримінальних справах, не розглядаються по суті. Тобто приходить відписка, що скарга розглянута, порушень не виявлено.

Ще хочу звернути увагу з приводу арештованого зерна. Справа була порушена за фактом вчинення шахрайства, у цій справі ні обвинувачених, ні підозрюваних, відповідно не було ніяких цивільних відповідачів. А накласти арешт можливо тільки на майно обвинуваченого, підозрюваного і цивільного відповідача. Майно нібито було визнане речовим доказом. Але воно знеособлене і в принципі не може нести на собі жодних слідів злочину.

Взагалі, з чого почалися проблеми в Антона Віталійовича? Почалися проблеми з того, що у нього вимагали зерно, спалили машини. Після цього він звернувся до журналістів, показав документи, які свідчать, що він розрахувався з фірмою "Валтар-Агро". Ці документи були і в прокуратурі, зіставили кількість відвантаженого товару й отриманих грошей і дійшли висновку, що мало місце вимагання, оскільки підприємство-аграрій, яке купувало зерно, не мало боргів перед підприємством "Валтар-Агро", заборгованість була в розмірі 20 тис. грн., але ніяк не 4 млн.грн. Після цього прокуратура порушила кримінальну справу за фактом здирництва. Був встановлений співробітник міліції Леонід Задорожний, який діяв спільно з директором "Валтар-Агро" Рожковим. І коли суд пішов до дорадчої кімнати приймати рішення про запобіжний захід, Задорожний просто втік із залу суду. Більше його ніхто не бачив. Потім, 29 грудня 2009 р., Антону Віталійовичу пред'явили обвинувачення у кримінальній справі, в якій проходило два епізоди по заволодінню квартирами харків'янок. Події ці нібито мали місце в 2005-2006 рр. Але насправді в 2005 і 2006 роках одна заповзятлива харків'янка, не побоюся назвати її шахрайкою, використовуючи чужі документи, паспорт і вкрадені нею документи на квартиру, двічі змогла отримати гроші під заставу чужих квартир спочатку у Лариси Федорівни Подвезько, потім у Дмитра Віталійовича. У 2009 році після зазначених подій з зерном Антону пред'являється обвинувачення в шахрайстві, що це нібито він незаконним способом намагався заволодіти квартирами цих харків'ян. Але за чужими документами заволодіти квартирами просто не можливо. Єдиними потерпілими в цій ситуації є Лариса Федорівна і Дмитро Віталійович.

- Зараз Антон не засуджений?

- Ні, зараз він не засуджений, просто вже 8 місяців він знаходиться в СІЗО за рішенням суду. Справа мала слухатися 3 листопада. Але напередодні прийшов чоловік, який представився заступником начальника УБОЗ, він приходив разом зі слідчим і зробив пропозицію, яку ми вже озвучили.

- Коли були обшуки?

Д.Подвезько:

- 11 жовтня 2011 року. Одночасно увірвалися до мене додому, де я мешкаю з дружиною і малолітнім сином, увірвалися до батьків і до квартири Антона Віталійовича. Протокол обшуку складався з численними порушеннями, обшук проводився з численними порушеннями. Поняті явно були зацікавлені в результаті проведення цього обшуку, гуляли по нашим квартирам, як хотіли, вилучали все що хотіли, співробітники міліції гралися з іграшками моєї дитини, співробітник УБОЗ, який знімав проведення обшуку, намагався зняти мою дружину, яка йшла до туалету. При цьому факт відеофіксації обшуку в протоколі обшуку не відображений. Факт звільнення з обшукуваного приміщення людей не відбивався. Слідчий знаходився в одній кімнаті, співробітники УБОЗ у цей час проводили обшук в іншій кімнаті. Що в мене знайшли - невідомо. У протоколі зазначено, що вилучили пакет з документами № 1, № 2, не казано, що за документи, комп'ютер № 1, № 2, зламаний комп'ютер № 3, флеш-носій № 1, № 2, гроші в сумі, слава Богу хоч гроші порахували, але їх так і не повернули.

- Що ви просите у президента?

- Ми не просимо просто розібратися, відновити справедливість. У кожній кримінальній справі просимо обгрунтувати законність порушення всіх кримінальних справ, роз'яснити, чому не розслідується кримінальна справа, в якій Антон визнаний потерпілим. Ми просимо пояснити, чому не розслідуються кримінальні справи за фактами підпалу автомобілів Антона Віталійовича і Лариси Федорівни Подвезьків. Просимо наші скарги не передавати до прокуратури Харківської області, тому що все беззаконня, яке відбувається з боку співробітників міліції, повністю підтримується прокуратурою Харківської області: всі незаконні арешти, обшуки, слідчі дії. Тому ми просимо від президента, генерального прокурора України силами Генеральної прокуратури провести перевірку. Ми вважаємо, що така перевірка буде більш об'єктивною, менш заангажованою.

- Заплутана історія: перша частина пов'язана з вимаганням "Валтар-Агро". Хто засновники цієї фірми? Я знаю, що до "Хлібу України" мав відношення Михайло Жорник, може їх імена вам щось підказали б?

О.Поліщук:

- Насправді, не завжди реальні власники підприємства є їх засновниками. Тим більше, в бізнесі, який пов'язаний з великими грошима.

- А з чим конкретно пов'язане звинувачення Антону Віталійовичу?

- З незаконним заволодінням двома квартирами.

- Ви сказали, що до СІЗО прийшов заступник начальника УБОЗу і запропонував відмовитися від позову до Ященко з позики по квартирі. Наскільки я розумію, позика по квартирі це не дуже великі гроші, ну 16-20 тис. доларів. Це не така серйозна сума, щоб ставити її умовою. Ви можете назвати суму позики?

- Насправді, цей випадок був непоодиноким, і УБОЗівець там був не перший. 27 липня 2011 р. з СІЗО слідчий Прядко прямо заявив Антону Віталійовичу, що причина, через яку він знаходиться в СІЗО - це його неправильна поведінка, і буде в будь-якому випадку винесений обвинувальний вирок у справі, пов'язаній з квартирами. Також Антону пред'являлися претензії у фактових справах.

- Надання позик, це було одним з напрямків вашого бізнесу?

- Позики надавалися під заставу квартир.

- Скільки позик ви надали і чи можете назвати кількість квартир, які були відчужені за неповернення позик?

Д.Подвезько:

- Ні, цим наша фірма не займалася. Це були приватні позики.

- А за яким епізодом проходить Віталій Рудь?

- Там справи немає. З цього приводу я безпосередньо розмовляв зі слідчим, коли слідчий мене із залу суду вивів як злочинця, привіз до себе в слідче управління. І співробітники УБОЗ тоді, сміючись, сказали: "Це тобі, Дмитро Віталійовичу, ще повезло, що ми тебе відвозимо, а не розлючений натовп". Я попросив уточнити, про який розлючений натовп зараз йдеться, а вони мені кажуть: "Он бачиш, стоїть Віталік Рудь, він і є розлючений натовп". Я сказав, що не розумію їх. На що слідчий задумливо сказав: "Ну так, якщо порушують кримінальну справу за епізодом з Віталіком, то Віталіка потрібно робити обвинуваченим". Тобто Віталій Рудь у місцевому суді Орджонікідзевського району заявив, що він особисто обдурив свою бабусю, розповівши, що нібито йде з нею оформляти спадщину на себе. Але кримінальної справи не порушені. Хоча факт шахрайства в наявності, і слідчий це визнає. Але йому нецікавий Віталік Рудь, тому що у нього немає грошей, які б він міг віддати за закриття кримінальної справи.

- Чи можете оприлюднити суму боргу Ященко?

- Сума боргу визначається договором. У договорі є сума позики, я її не згадаю, але за неповернення цієї суми передбачені штрафні санкції. Ці санкції дуже великі. Але ми не зверталися з позовом до Ященко до суду, вона сама звернулася до суду з позовом до Антона Віталійовича про визнання недійсним договору позики на тій підставі, що він надав їй позику не в гривні, а в доларовому еквіваленті. На що Антон дуже образився, сказав, що він дав їй гроші в доларах, як вона просила, допоміг їй. Насправді сума абсолютно не важлива. Антон подав зустрічний позов, після цього громадянка приходила до мене і намагалася, як вона це називала, вирішити це мирним шляхом, і сказала, що зверталася з цією пропозицією безпосередньо до Антона Віталійовича. Я їй відповів, що поки Антон Віталійович знаходиться не на волі, я не збираюся від його імені відмовлятися від позовних вимог. Після цього до Антона в СІЗО слідчий Прядко привів співробітника міліції і просив Антона Віталійовича взагалі відмовитися від позовних вимог до Ященко в обмін на зменшення пресингу щодо його родичів.