Харьковские экологи пожаловались в прокуратуру на вырубку деревьев на проспекте Гагарина

Екогрупа "Печеніги" направила прокурору Харкова скаргу щодо знесення зелених насаджень при реконструкції пр. Гагаріна в Харкові. Як повідомили "SQ" в екогрупі, за її даними, в період з 1 квітня до 12 жовтня при реконструкції пр.Гагаріна були знесені 1463 дерева.

"Це підтверджується відеозаписами, супутниковими зйомками і пнями, які залишилися. У той же час, Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області неодноразово стверджувало, що воно узгодило знесення по проспекту Гагаріна тільки 355 дерев. Так, протягом останніх 5 місяців було незаконно знищено більше 1108 дерев. Збитки за знищення такої кількості дерев, згідно з підрахунками за затвердженою Кабміном методикою, становлять близько 527 тис. грн." - заявили в екогрупі. Екологи звернулися до прокурора міста з проханням провести перевірку щодо осіб, які спиляли дерева без погодження з Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища.

Довідка "SQ". Реконструкція пр. Гагаріна проводиться в рамках підготовки до Євро-2012. Проспект з'єднує центр міста й аеропорт. По всій довжині проспекту (близько 9 км) буде покладений новий верхній шар асфальту, гарантійний термін роботи якого - 10 років. Дорогу розширять з 4 смуг до 6-9 за рахунок зняття внутрішніх острівців проспекту. Також планується замінити електричні лінії тролейбусних маршрутів. Фінансується реконструкція за рахунок державного та міського бюджетів з розрахунку 50 на 50.

За даними Департаменту комунального господарства Харківської міськради, на пр. Гагаріна для розширення дороги зрубали трохи більше 350 дерев. З них 24 дерева перебували в незадовільному стані, решта - у нормальному. Замість них планувалося посадити близько 100 нових дерев.