Пресс-конференция ректора Харьковской государственной зооветеринарной академии Валерия ГоловкоУчасники: ректор Харківської державної зооветеринарної академії Валерій Головко, завідувач відділення довузівської підготовки ХЗВА Костянтин Храпач

Ректор Харківської зооветеринарної академії Валерій Головко:

- Ви сьогодні стали на дорогу життя, закінчуєте школу, і кожен з вас має обрати професію. Зараз є багато чудових професій - юрист, медик, учитель, але є вічні професії, які годують людей, - це агроном, це технолог з виробництва та обробки продуктів тваринництва, це лікар ветеринарної медицини і т.д. Поки живе людина, ці спеціальності будуть мати попит. Наша академія - це найстаріший ВНЗ, він був заснований 1851 р., ми першими відійшли від університету Каразіна - наш інститут знаходився в Будинку піонерів на пл.Свободи. Першими нашими студентами були ченці, на той час найбільш освічені і дисципліновані. А у 1914 р. нашому інституту присвоїли ім'я імператора Миколи I - не кожен виш отримував ім'я особи королівської крові. У 1960 р. приїхав до Харкова Микита Хрущов, прийшов у кабінет секретаря обкому Підгорного і побачив, що на площі студенти гуляють у білих халатах, собаки бігають. Він запитав, що це таке, а Підгорний відповів: "Це лікарі ветеринарної медицини тут навчаються". "Прибрати їх з Харкова", - заявив Хрущов. У той час зоотехнічний інститут знаходився в Лозовеньках, і в 1960 р. їх об'єднали. З тих пір почав свою історію Харківський зооветеринарний інститут. У 2001 р., коли я очолив цей інститут, у переддень 150-річчя ВНЗ, ми перейменувалися і стали Харківською державною зооветеринарною академією. З чотирьох нобелівських лауреатів - харків'ян один "наш" - це Ілля Мечников.

Забігаючи наперед, скажу: я облетів 70 країн світу. У Європі сьогодні серед найбільш високооплачуваних спеціальностей - юрист, чиновник Міністерства закордонних справ і на третьому місці ветеринарний лікар: він заробляє в середньому 60 тис. євро на рік. Сьогодні лікар ветеринарної медицини - це широкого профілю фахівець. У нас лікар є і терапевтом, і окулістом, і паразитологом, і хірургом і все вивчає - від бджоли до слона. У нас дуже багато дітей з Харкова навчається - майже 70% студентів. Я підрахував, де можуть наші випускники працевлаштуватися, - це 30 точок у Харкові! Це ветеринарна митниця, митниця аеропорту, це приватна клініка, ветеринарна аптека (наші випускники заробляють там по тисячі доларів на місяць), м'ясоконтрольная станція ринку, це лабораторія, державна ветеринарна служба. Сьогодні жоден супермаркет без ветеринарного лікаря не може працювати, тому що все треба контролювати - м'ясопродукти, ковбаси, рибу, молочні вироби, і поки ветеринарний лікар не поставить штампик, ніхто товар в реалізацію не пустить. Це високооплачувана посада. Я не кажу про те, що можна ще працювати в рибних господарствах, на птахофабриках, м'ясопереробних заводах, на молочних заводах. Можна працювати і в науці. Багато наших дітей працюють за кордоном - в Англії, Данії, Голландії, Німеччині. Я своїм студенткам говорю так: "Дівчата, їдьте за кордон, виходьте там заміж і народжуйте дітей, нехай вас годують і забезпечують, якщо наші не в змозі". Багато хто їде, влаштовується там на роботу і реалізує себе. Ми не тільки для Зачепилівки готуємо фахівців, але і для Європи, і нас там знають, і знають серйозно.

Чим цікава академія? Вона акредитована за 4-м рівнем, це вищий рівень акредитації, у нас є всі ліцензії. Ми гарантуємо, що якщо ви зробите, то отримаєте диплом і закінчите серйозний ВНЗ. Ми приєдналися до Болонського процесу і перейшли на двоступеневу підготовку "бакалавр-магістр", як у Європі.

Коли я прийняв академію, там не було жодного комп'ютера. Зараз - 500. Ми реалізували низку проектів за кордоном, один з яких - з німцями та голландцями. Ми створили нову навчальну програму, вивчивши європейську науку, і створили новий проект підготовки лікаря ветеринарної медицини, як того вимагають європейські стандарти. Ми прибрали десь близько 30% різних суспільних дисциплін - філософію і т.д. Не потрібна вона фахівцям-лікарям, точніше, може й потрібна, але як окремий факультатив. Ми особливе значення надаємо практичним заняттям. У нас чотири практики - в період навчання і переддипломних. Також ми направили до Голландії 38 професорів, які там стажувалися місяць. Ми до поїздки думали, що у нас найсильніша підготовка, а коли побували там, то зрозуміли, що чужого навчатися не гріх. І привезли нові програми і знання звідти. Я купив на 2,5 млн.грн. мультимедійної техніки, і сьогодні на кожній кафедрі і в аудиторії викладач не просто читає лекції, а й показує на екранах.

Наші студенти не п'ють і не палять на території ВНЗ. З цим дуже суворо - всі ходять акуратні, підстрижені, особливо хлопчики. Як побачу - сам стрижу їх. Нормально, дівчатка їх люблять. Це нормально, коли закохуються, ми цю справу дозволяємо, сім'ї створювати - свята справа. Але хлопчикам забороняємо у вухах сережки носити. Я кажу, що в пупку тільки можна, щоб не бачив ніхто. Інша справа - дівчата. Їм можна все носити і фарбуватися, вони ж нас, дурнів, спокушають, вони нас хочуть заманити, тому намажуть, нафарбуються - і зовсім інша справа.

26 травня у нас буде проходити конкурс "Міс СНД". Приїдуть дівчата з Якутії, Москви, Бєлгорода, і буде карколомне шоу в нашому клубі на 550 місць. Нещодавно в ньому пройшов День відкритих дверей, і прийшло дуже багато людей. Незважаючи на те що цього року мало абітурієнтів, усього 8 тисяч, але на наших підготовчих курсах цього року займається більше людей, ніж минулого. На День відкритих дверей до нас з'їхалися абітурієнти з усієї України, сісти ніде було.

Лікар ветеринарної медицини заробляє добре, навіть краще, ніж звичайний лікар. Якщо нормально себе поводити, то буде і будинок, і родина, і діти. Ми прищеплюємо повагу до батьків, щоб ви цінували їхню працю. Взагалі у нас багато ексклюзивних речей, яких ні в кого немає. Ми знаходимося поруч з Харковом, маршрутка ходить з центру - за 15-20 хвилин ви тут. Є й електрички, добиратися легко. Багато ВНЗ у місті нам заздрять, тому що там асфальт, спекотно, а в нас добре - свіжо й прохолодно.

Що стосується факультетів. У нас працює зоотехнологічний факультет з переробки продуктів тваринництва, і є там багато спеціалізацій - і молокозаводи, і м'ясопереробні комбінати і т.д. Є біотехнологічний - новий факультет, там люди, які в подальшому підуть з наукової стезі. Є у нас мисливствознавці, рибоводи - ми готуємо ексклюзивні спеціальності. Є менеджмент організації зовнішньоекономічної діяльності та банківська справа. У нас клініки, лабораторії дуже потужні, тобто підготовка фахівців проходить на високому рівні. Кожну кафедру очолюють доктори, професори, академіки, тому складно навчатися. Півтора роки потрібно анатомію вивчати, потім на третьому курсі студенти вивчають фармакологію. У нас навіть жарт є в тему: коли фармакологію здав, можна одружуватися. 93% наших студентів отримують стипендію, ще й платимо премії за позакласну роботу, половина випускників має червоні дипломи, ми допомагаємо з працевлаштуванням. У нас є військова кафедра на 100 осіб: ми домоглися ліцензії та на базі Харківського університету повітряних сил готуємо офіцерів. Що стосується спорту - це моє хобі. Проходив нещодавно чемпіонат світу з гирьового спорту, і наші спортсмени стали "золотими", "срібними" та "бронзовими" призерами. На Міжнародній універсіаді наші студенти виграли три золоті і срібну медалі з біатлону. У Ханти-Мансійську наша дівчинка стала чемпіонкою світу, вона параолімпійка. У нас є спортзали, комплекси, стадіони, три футбольні команди - чемпіони України та призери Європи. Руслан Фомін - відомий футболіст, який грав у "Металісті", тепер у "Зорі", - це наш випускник, він і у нас грав, тренувався. Дуже багато художніх напрямків - 16 різних гуртків, починаючи від духового оркестру, хору і закінчуючи індивідуальними якимись заняттями. У середньому ми витрачаємо на підготовку студентів 1 тис. грн. на місяць - це 12 тис. грн. на рік. А контракти ми наполовину демпінгуємо: вартість навчання в нашій академії коливається від 5-6 тис. на рік. Ми знаємо, що батькам нічим за навчання платити, тому такі ціни.

Ми відкрили на території академії центр зі стерилізації тварин. Харків готується до Євро-2012, і ви помітили, що в місті скоротилася кількість бродячих собак? А проблема серйозна. Скільки дітей і дорослих було покусано, а сказ, демодікоз? Ми вже пропустили близько шести тисяч тварин - стерилізували, провакцинували, позбавили від кліщів та паразитів, цим теж наші студенти займаються.

- Чи не боїтеся ви, що через дефіцит абітурієнтів цього року у вас буде недобір?

- Я знаю одне - ми наберемо студентів. І знаю я це не тому, що я ректор, а тому, що до нас люди ідуть, бо ми шанобливо ставимося до фахівців і студентів, і наші спеціальності мають попит. Так, мало студентів - випускників шкіл, але я об'їздив десятки технікумів, де вчать технологів, фельдшерів та ін., і ми заберемо випускників технікумів і будемо їх готувати. Людей не обдуриш - усе залежить від того, скільки треба фахівців і яких саме. За Союзу ми готували фахівців на 15 республік, а потім, коли Союз розпався, залишилося три сельхозвиші, і ми їх будемо об'єднувати колись. Ми на базі нашої академії будемо об'єднувати інші наукові центри.

Сьогодні обговорюється закон "Про вищу освіту". Я зустрічався зі студентами, коли мітинги почалися, провокації, і мене запитували: "Як ви вважаєте - треба платити гроші за пропуски занять?". Я відповідаю: "Ні, не треба. Треба виганяти з ВНЗ". З пробілами в знаннях потім не можна ні людину лікувати, ні тварину.

Сьогодні уряд скорочує бюджетні місця, а я категорично проти цього. Треба підрахувати, скільки куди потрібно фахівців, і створити відповідну кількість бюджетних місць - не 50%, а 100%. Діти повинні вчитися на бюджеті. Але ті, хто закінчив інститут безкоштовно, повинні відпрацювати 3-4 роки там, де скаже держава.

- На яку спеціальність у вас найбільший конкурс?

- Я до конкурсів ставлюся умовно. Погано, що сьогодні ввели тести, я виступав категорично проти цього, тому що на спеціальності, які у нас, потрібно проводити співбесіду. Може, хтось розгубився, значить, треба його перепитати, зсередини, так би мовити, помацати людину - буде з нього тямущий фахівець чи ні. Може, він набрав хороший бал за тестами, а завтра документи забере або в інший виш хоче вступити. Одна дівчина не може відразу п'ятьох любити і за п'ятьох заміж виходити, так і не може у п'ять ВНЗ відразу вступати людина. І конкурс мене абсолютно не цікавить! Ще мене цікавить, скільки прийде контрактників. У нас же є штат викладачів, яким треба платити зарплату. І є нові факультети. Якщо повертатися до теми конкурсу, то від 2,52 до 7 осіб на місце. Конкурс визначається кількістю поданих заяв та бюджетних місць, тобто це не говорить про пріоритетність того чи іншого напряму.

- Яка у вас вартість проживання в гуртожитку і чи буде вона підвищуватися?

- 124 грн. на місяць. Там всі умови є - і пральні машини, і побутові кімнати, і душові. Хоча міністерство дозволило підняти до 250 грн. на місяць, але у нас у два рази дешевше - ми у студентів по кишенях не лазимо. Місця в гуртожитках є, і є нормативна база, що 70% загального числа вступників ми повинні забезпечити житлом. Однак багато хто живе в місті. Насамперед ми селимо тих, хто їде здалеку, сиріт, малозабезпечених.

- Наскільки тісно ви співпрацюєте з господарствами області - як на рівні студентської практики, так і наукової взаємодії?

- Ми давно створили концерн "Європейський", я його президент, до його складу увійшла наша академія, Інститут тваринництва, Інститут експериментальної ветеринарії, технікуми та базові господарства. І що приємно - наші студенти приїжджають на практику, а їх влаштовують лікарями. І не нахваляться на них. Практика - це основа всього, якщо немає практичних навичок, фахівця немає.

- Чи діє в академії система фінансових штрафів за пропуски занять?

- Студенти зобов'язані навчатися, це їх робота. У нас п'ятиденка, шість годин занять на день - хіба це важко? Дві лекції та одне практичне або навпаки. Якщо людина не хоче, ти її не змусиш. У нас закладені стимули: кожен має шанс отримувати стипендію і навіть премії - за громадську роботу. І ніхто не перепрацював, усі працюють. Якщо студент пропускає багато занять, ми не штрафуємо, ми змушуємо відпрацьовувати. Але оскільки професори читали лекції й отримували за це зарплату, вони повторно безкоштовно не прийдуть. У постанові Кабінету міністрів є момент, що треба оплачувати свої пропуски. І несуть - хто на тисячу, хто дві - за послуги, не за пропуски. Такий порядок. Тільки потім студенти допускаються до сесії.

Приймальна комісія
Харківської державної зооветеринарної академії

Адреса: Харківська область, Дергачівський район, сел. Мала Данилівка, вул. Академічна 1
Місце розташування: головний корпус, праве крило
Режим роботи: з 8:00 до 17:00
Телефони: 0576357423, 0576357588
Відповідальний секретар приймальної комісії:
Малакей Оксана Анатоліївна