Адвокат голови Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля Володимира Проскуріна подав заяву до Київського районного суду Харкова про неправомірність порушення карної справи за фактом подачі його підзахисним недостовірних документів для присвоєння статусу чорнобильця. Про це 17 січня повідомив "SQ" В.Проскурін. За його словами, заяву в суді прийняли. У ній, зокрема, сказано, що справи за фактом збуджуються в тих випадках, коли невідомо, хто є підозрюваним. "В даному випадку правомірне порушення справи проти підозрюваної особи, бо хто ж міг надати документи на ім'я Проскуріна, крім нього самого?" - зазначив В.Проскурін.

За словами чорнобильця, порушення справи за фактом, а не стосовно особи ущемляє його права. У разі фактової справи адвокат не може знайомитися з матеріалами справи, в якій фігурує його підзахисний, і обмежений у деяких інших своїх діях. "У рамках цієї справи слідчим надані документи, які розвіюють усі сумніви в неправомірність присвоєння мені статусу чорнобильця. Збереглися навіть залізничні квитки, за якими я їздив у відрядження до Києва у той час", - зазначив В.Проскурін.

Він також підкреслив, що гоніння на нього пов'язані з тим, що він ініціював створення нової Всеукраїнської громадської чорнобильської організації. Вона вже має представництва в більшості регіонів країни. Керівництво цієї організації ще не обране.

Довідка "SQ". 16 грудня 2011 р. В.Проскурін був примусово доставлений до міліції. У цей же день був затриманий і інший чорнобилець - Петро Прокопенко. За словами В.Проскуріна, йому прийшла повістка, а близько 6.00 співробітники міліції примусово доставили його до слідчого управління. 17 грудня їх знову викликали на допит. Протягом грудня в міліції допитали ще декількох чорнобильців. Близько 100 чорнобильців збиралися біля входу до слідчого управління і вимагали відпустити допитуваних.

Як повідомили раніше в міліції, чорнобильців допитували як свідків у кримінальних справах про підробку документів (ст. 358 КК України). Справи були порушені за фактами передачі до Пенсійного фонду недостовірних відомостей для нарахування пенсій чорнобильцям.