Пресс-конференция ректора Украинской государственной академии железнодорожного транспорта Николая ДанькоУчасники: Панченко Сергій Володимирович - проректор,
Рукавишников Павло Володимирович - відповідальний секретар приймальної комісії, Куркіна Анастасія Михайлівна - голова комітету у справах молоді

С.Панченко:

- Доброго дня! Наш ВНЗ акредитований за 4-м рівнем, це найвищий рівень акредитації в нашій державі. Ми готуємо бакалаврів, спеціалістів, магістрів за всіма спеціальностями. При нашому виші існує 8 учених рад для захисту кандидатських і докторських дисертацій. Більшість викладачів, які у нас працюють, - це випускники нашого ВНЗ, які успішно закінчили інститут, аспірантуру, докторантуру і захистили дисертацію. Академія дуже тісно працює з Транспортною академією України і є членом цієї академії: у нас більше 12 академіків Транспортної академії України та відповідно близько 13-14 членів-кореспондентів цієї ж академії. Всього в академії 44 докторів і професорів (ця цифра постійно змінюється, тому що хтось іде на пенсію, хтось захищає дисертацію). Кандидатів наук в академії понад 500 осіб.

Ми ведемо підготовку за 17-ма основними спеціальностями. У складі академії 6 основних факультетів та 1 факультет (заочний) у м.Красний Лиман. До складу академії також входить Донецький інститут інженерів транспорту. Це повноцінний інститут зі своєю ліцензією, зі своїм рівнем акредитації (3-й), де навчається 3 тис. осіб. Усього в нашій академії навчається більше 13 тис. студентів.

Якщо звернутися до діючих нормативних документів, то в проекті нового закону про вищу освіту сказано, що для того, щоб ВНЗ вважався університетом, у ньому має навчатися 6 тис. студентів, у нас їх 13 тисяч. Ми, звичайно, не найбільший виш на Україні, але тим не менш. В Україні існує чотири залізнично-транспортних ВНЗ: Дніпропетровський національний університет, Київський університет і наша академія залізничного транспорту, до складу якої входить Донецький інститут. Київський університет - це колишній наш філіал, він вийшов і став повноцінним університетом.

У нашій академії навчаються студенти із західної України, є студенти з Одеської, Миколаївської, Київської, Сумської, Чернігівської областей. Сьогодні існує скорочена форма навчання, за якою всі ВНЗ мають право приймати випускників технікумів. Таких студентів у нас 1,2 тисячі на заочному відділенні. Ми приймаємо на навчання з усіх технікумів України, а їх у нашій країні більше 20.

Як і в будь-якому університеті, у нас є прекрасна бібліотека та електронна медіатека. У них налічується кілька десятків тисяч електронних примірників видань, якими користуються наші студенти.

У рамках академії є прекрасний спортивний клуб, стадіон, це цілий спортивний комплекс. У нас прекрасна волейбольна команда, є фанклуб. Наші студенти мають можливість відпочивати: у нас є дві бази відпочинку - в Алушті та в Євпаторії, відповідно, зі своїми пляжами і пансіонатами.

А.Куркіна:

- Доброго дня. Я хочу вам розповісти про інший бік життя студентів у нашій академії. Незважаючи на те, що наша академія має технічну спрямованість, вона дає можливість будь-якому студенту, який у ній навчається, всебічно розвиватися. У нас є спортивні секції, студенти беруть участь у змаганнях різного рівня. Що стосується творчих колективів, то їх теж чимало в нашій академії: вокальні, танцювальні. У нас своя студентська газета, свої журналісти, фотокореспонденти. В академії існує студентське самоврядування, яке дозволяє виявити свої лідерські якості. Можливостей проведення дозвілля теж чимало: це і поїздки, й екскурсії, і дискотеки. Особисто я вважаю, що наша академія дає величезну можливість для студентів розвиватися творчо.

Питання журналіста: Я кілька разів писала про ВНЗ Харкова. Ось, наприклад, у політехнічному університеті, університеті радіоелектроніки є центри працевлаштування. Що ви знаєте про такі центри, і як у вас налагоджена ця робота? Скільки може прийняти до себе на роботу "Укзалізніця"? Куди йдуть працювати ваші випускники?

С.Панченко:

- На Південній залізниці працює 45 тисяч співробітників. Усього на Україні залізничників до 250 тисяч осіб. У нас усього навчається 13 тисяч студентів, але не всі з них щорічно випускаються. Заочники - це на 90% люди, які працюють на залізниці. На денній формі навчання навчається близько 8 тисяч студентів. На рік у нас випускається близько 1,2 студентів. Ми сприяємо працевлаштуванню наших студентів. Якщо брати у відсотковому співвідношенні і бюджетників, і контрактників, то загальний показник працевлаштування становить близько 78%. Якщо говорити про бюджетників, то з них після закінчення вузу працевлаштовується близько 96%.

- Тобто ваші випускники отримують призначення на конкретне робоче місце?

С.Панченко:

- Звичайно.

- Яка середня зарплата на залізниці?

С.Панченко:

- У 2004 році середня зарплата на залізниці була на 5-му місці в Україні серед інших галузей. Сьогодні, звичайно, рівень зарплати знизився і становить близько 3 тис.грн.

- Яка у вас у ВНЗ матеріально-технічна база? Чи є у вас обмін досвідом з європейськими вишами?

С.Панченко:

- Ми має договори і зв'язки з вишами колишніх республік СРСР: з російським і білоруським вишами. Сьогодні в Європі залізничних ВНЗ не існує. З розвалом Варшавського договору і соціалістичного табору ВНЗ, які були в країнах соцтабору, перекваліфіковані в технічні виші. У Німеччині, Чехії та Словаччини від цієї тенденції відмовляються, і йде тенденція створення нових вишів.

Наша матеріально-технічна база специфічна, і її не можна порівнювати із загальнотехнічними ВНЗ. У нас хороша матеріально-технічна база: це близько 700 комп'ютерів, більше 10 спеціалізованих лабораторій.

- Зараз планується розвивати швидкісний залізничний транспорт, є проекти впровадження швидкісного руху, щоб з'єднати Київ з Москвою. Ви готуєте фахівців для майбутньої залізниці, адже те, що зараз є, це все радянське минуле?

С.Панченко:

- Я не згоден, що все зараз на залізниці - це радянське минуле. Починаючи з 2000 р., залізниця почала реконструювати багато станцій. Сядьте на поїзд, поїдьте і подивіться - багато станцій і вокзалів відремонтовані, вони гарні, функціональні, придатні і для пасажирів, і для персоналу. Можна сказати і про Південну залізницю, яка відреставрувала по одній станції на Сумському і Полтавському напрямі.

Що стосується наших фахівців, то вони і сьогодні готові працювати з новою технікою, новими системами, які будуть під цю техніку проектуватися.

- Анастасія говорила про те, що у вас у виші є місцеве самоврядування. Чи практикує воно роботу за прикладом євроклубів, це коли лідери студентського самоврядування співпрацюють з лідерами інших українських і зарубіжних ВНЗ?

А.Куркіна:

- Так, з іншими вишам ми теж співпрацюємо, голова нашого студентського самоврядування входить до складу міської організації студентського самоврядування. Також наші студенти їздять за програмою обміну досвідом із самоврядування, торік, наприклад, їздили до Польщі.

- Чи є у ваших випускників перспективи подальшого навчання за кордоном?

А.Куркіна:

- Природно, перспектива є, головне - бажання. Дуже багато перспектив для студентів, які залишаються навчатися в аспірантурі.

С.Панченко:

- Я доповню. В академії існує центр міжнародної освіти. Він займається підготовкою та візовим супроводом іноземців, зв'язками з міжнародними студентами.

- Чи відправляє ВНЗ своїх студентів на практику за кордон?

С.Панченко:

- Ні, поки ми не відправляємо студентів ні на навчання, ні на практику. Хоча переговори з цих питань у нас ведуться з Китаєм і Францією.

- Чи ведеться у виші якась волонтерська робота?

А.Куркіна:

- Так, у нас є окремі сектори у самоврядуванні, наші студенти беруть участь у допомозі дитячим будинкам, у нас регулярно проводяться акції із здачі донорської крові, допомагаємо ветеранам війни.

- Скажіть, будь ласка, яка спеціальність у вашому виші найбільш популярна і який на неї конкурс був торік?

С.Панченко:

- У цьому питанні є маса нюансів. Дивлячись, що розуміти під словом "конкурс", і як його визначати. Якщо його розглядати як кількість поданих заяв на кількість бюджетних місць, то сьогодні найбільший конкурс на спеціальність "економіка підприємства". Але не тому, що туди більше всього подали заяв, а тому що там найменше бюджетних місць. А реально великий конкурс існує на спеціальність "Управління процесами перевезень". Минулого року на цю спеціальність претендувало близько 9 осіб на місце.

- Чи є у вас контрактна форма навчання. Якою є цінова політика ВНЗ?

С.Панченко:

- Звичайно, є. Вартість одного року навчання складає на заочному відділенні 4 тис. 140 грн., на денній формі навчання - 7 тис. 150 грн. Ніякого підвищення вартості ні протягом року, ні щорічного для тих студентів, хто уклав договір, не існує.

- Наскільки я знаю, немає навчальних закладів, які готують і співробітників метрополітену. Чи закладає академія якусь підставу для роботи на цьому підприємстві?

С.Панченко:

- Метрополітен за своєю технічною оснащеністю практично нічим не відрізняється від залізниці. Вся техніка і системи, які є в метрополітені, у нас вивчаються, і, відповідно, наші студенти там проходять практику і туди ж розподіляються після закінчення ВНЗ. Те ж стосується і міського транспорту (зокрема, трамвайного депо).

- Чи є у вас пільгові умови для вступу до ВНЗ?

С.Панченко:

- Як і в будь-якому виші, пільговий вступ визначається законодавством. Тобто поза конкурсом у нас зараховуються діти-інваліди, інваліди 1-ї та 2-ї груп, діти чорнобильців 1-й і 2-ї категорій, діти шахтарів, які пропрацювали на шахті 15 років і більше, діти загиблих шахтарів та інші.

- Чи може студент перейти з контракту на бюджет? Яке цього року буде держзамовлення, чи буде воно скорочуватися?

С.Панченко:

- Так, перейти можна. Насамперед, повинні бути вільні бюджетні місця. По-друге, потрібно щоб студент, який хоче перейти з контракту на бюджет, не менше року був відмінником.

На сьогодні жоден виш поки не має держзамовлення. Але ніяких передумов для зменшення держзамовлення немає.

- Яка стипендія у вашому виші?

С.Панченко:

- Я вас зовсім не здивую, розмір стипендії визначаємо не ми. Його визначає Кабінет міністрів своєю постановою. Минулого навчального року стипендія становила 539 грн., є ще підвищені та іменні стипендії. Крім того, ми співпрацюємо з фондом ім. Г.Кірпи. У нас була зустріч цього року з почесним президентом цього фонду Жанною Кирпою, де вона вручила нашим студентам сертифікати на чотири іменні премії і дві стипендії. Стипендії будуть виплачуватися протягом семестру в розмірі 1 тисячі гривень, одноразова премія становила дві тисячі гривень.

- Чи є у вас у виші військова кафедра?

С.Панченко:

- Ні, вона була закрита 1984 року. Але наші студенти можуть навчатися на військових кафедрах в інших ВНЗ. Ми цьому сприяємо, тісно співпрацюючи в цьому напрямку з низкою вишів.

- Чи враховуються при вступі до вашого ВНЗ шкільні золоті або срібні медалі, те, що абітурієнт був учасником Малої академії наук?

С.Панченко:

- Так, звісно. Золота медаль враховується при рівності балів володаря медалі з балом абітурієнта, який не є медалістом. Призерам міжнародних олімпіад, всеукраїнських конкурсів додатково нараховується від 30 до 50 балів, якщо вони вступають за тим напрямком, на якому були призерами. У нас це такі предмети, як основи економіки, основи інформатики.

Взагалі правила прийому прописані в загальних всеукраїнських правила вступу до вищих навчальних закладів. Ніяких відмінностей порівняно з іншими вишами у нас немає.

- Скільки у вас гуртожитків, де вони розташовані, скільки коштує проживання у них?

С.Панченко:

- Так, звичайно, є гуртожитки. Вони розташовані в районі Південного вокзалу, Кінного ринку, ринку біля станції метро "Імені академіка Барабашова". Всього у нас у гуртожитках близько 2 тис. місць. Проживання з розрахунку на 1 особу коливається від 80 до 120 грн. на місяць. Дефіцит деякий є, в основному його створюють ті, хто спочатку селиться на квартири, а потім розуміють, що в гуртожитках не гірше, і хочуть поселитися у гуртожитку. У них виникають деякі труднощі з поселенням.

- Чи буде ВНЗ виділяти гуртожитку під "Євро 2012"?

С.Панченко:

- Ні, наш ВНЗ не бере участь у цій програмі.

- Чи всі студенти мають можливість відпочивати на базах відпочинку, що належать вишу і розташованих у Криму?

С.Панченко:

- Тут якраз проблеми немає зовсім. У нас два пансіонати, і всі студенти можуть там відпочивати. Вартість проживання становить близько 40 грн. на добу. Харчування там не передбачене.

- Чи можуть ваші студенти якось влітку підробляти? Чи оплачується практика?

С.Панченко:

- Дякую за запитання. Кожен рік у нас більше 1 тис. осіб працює в студентських будзагонах. І ця робота зараховується як вид практики. Вони працюють як провідники, оглядачі вагонів, монтери колії, електромонтажники. Природно, у них є зарплата. Крім того, в академії існує цілорічний загін провідників, це 240 осіб, які працюють на Південній залізниці.

- Як ви ставитеся до ідеї вводити штрафи за прогули?

С.Панченко:

- У нас таке не практикується. І я ставлюся до цієї ідеї негативно. Потрібно реально дивитися на життя. Більше половини наших студентів, навіть ті, хто навчається на денній формі навчання, десь працюють. Тим більше, якщо ми йдемо в Європу і практикуємо модульну систему освіти. Тут головне не те, скільки людей приходило вітатися з викладачем, а їх реальні знання.

- Чи навчаються у вашому виші іноземці?

С.Панченко:

- Так, у нас багато іноземців, минулого року навчалося 688 осіб. Багато навчається таджиків, туркменів, росіян. Громадян Росії ми приймаємо за квотою на безкоштовне навчання, яку нам виділяє міністерство, і ця цифра узгоджується з облдержадміністрацією.

- Чи стежить ваша академія за зовнішнім виглядом своїх студентів?

С.Панченко:

- До 1985 року всі студенти-залізничники на заняття ходили в залізничній формі, зараз такої практики немає. Крім того, ніякого законодавчого акта, згідно з яким академія може регулювати зовнішній вигляд студента, немає. Але, тим не менш, у нас 90% студентів добре навчаються і гідно виглядають.

- Якщо абітурієнт має харківську прописку, але є громадянином Росії, на яких умовах він може вступати?

С.Панченко:

- Тут є маса нюансів. Якщо студент має посвідку на проживання, то він вступає як іноземець, за співбесідою, але оплачує за навчання таку ж суму, як і громадянин України. Вступити він може тільки на контрактну основу.

- Чи має якесь значення при вступі той факт, що абітурієнт проходив навчання на Малій Південній залізниці?

С.Панченко:

- На сьогодні, на жаль, це законодавством не передбачено.

Користуючись нагодою, хочу запросити всіх на День відкритих дверей, який пройде в нашому виші 2 липня, початок о 9.00. Ми всіх чекаємо!