58,7% опитаних українців вважають, що в країні можна купити рішення суду. Приблизно така ж кількість респондентів (57,6%) висловили думку, що в судах України можна добитися правди. Однак 43,8% опитаних вважають, що "правда в суді дорого коштує". Такі результати телефонного опитування "Дорога правда чи законослухняна корупція", які 16 червня презентував у Харкові директор Інституту проблем управління імені Горшеніна Володимир Фесенко. "Нас здивувало те, що, незважаючи на масу критики системи правосуддя, в тому числі і безліч докорів в корупційності системи правосуддя, українці, тим не менше, вірять в це право, і готові дошукуватися істини в судах. Але при цьому і тут виявляється суперечливість свідомості : громадяни прекрасно розуміють, що шукати правду в судах - це дороге задоволення", - зазначив В. Фесенко.

Згідно результатів опитування, 56,7% респондентів вважають, що в Україні можна купити депутатський мандат, 55,4% - звільнення від кримінальної відповідальності. На думку 30,5% опитаних, за гроші можна купити в Україні життя чи свободу іншої людини. Тільки 2,6% опитаних вважають, що нічого з перерахованого купити за гроші не можна.

86% українців, що взяли участь в опитуванні, стверджують, що в Україні поширене хабарництво. Не вважають хабарництво поширеним явищем 8,8% респондентів. При цьому, згідно результатів опитування, не дивлячись на те, що формально українці засуджують корупцію як явище, вони використовують її для вирішення своїх проблем: 68,8% респондентам доводилося давати гроші або подарунки людям, від яких залежало вирішення їхніх проблем. А 50,3% респондентів, дізнавшись про те, що знайомий брав чи давав хабар, не будуть втручатися.

"Виходить, ми готові засуджувати корупцію політичну, корупцію на вищому рівні, яка стосується політичних керівників, депутатів, міністрів, але коли йдеться про нас самих, ми до корупції ставимося досить терпимо", - підкреслив В. Фесенко.

Довідка "SQ". Опитування проводилося 12 - 14 червня. Згідно з випадковою вибіркою, було опитано 1 тис. респондентів старше 18 років у всіх обласних центрах України. Квотами були регіон, стать і вік опитуваних респондентів.