Для переходу на спрощену систему оподаткування підприємцям необхідно подати до податкової інспекції за місцем реєстрації тільки два документи: заяву за встановленою формою і розрахунок про прибутки за попередній рік. Інших документів не потрібно. Про це 16 січня розповіла журналістам заступник харківського міського голови з питань правового забезпечення Марина Стаматіна.

Вона підкреслила, що якщо підприємець, який хоче перейти на єдиний податок, не змінює виду своєї діяльності, то отримувати виписку з Єдиного державного реєстру про свій код видів економічної діяльності (КВЕД) немає необхідності. За її словами, з грудня до Департаменту державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців звернулися майже 9 тис. осіб, з них понад 7 тис. звернулися за випискою з приводу переходу на єдиний податок, тоді як у цьому необхідності немає.

За словами начальника управління оподаткування прибутків фізичних осіб ДПА у Харківській області Гліба Мілютіна, свій КВЕД підприємець завжди може дізнатися у податковій інспекції, звертатися за цим куди-небудь ще немає необхідності. Документи на реєстрацію за спрощеною системою оподаткування необхідно подати до 25 січня. Ті, хто не встигнуть цього зробити, до 1 квітня залишаться на загальній системі оподаткування. За даними податкової служби, близько 60 тис. підприємців, які працюють на єдиному податку, ще не подали заяви про реєстрацію на спрощену систему оподаткування.

За словами Г.Мілютіна, у Харкові працює гаряча телефонна лінія для підприємців з питань переходу на спрощену систему оподаткування. Тел. гарячої лінії: 702-85-38.

Довідка "SQ". У Харкові єдиний податок для підприємців першої категорії (не використовують найману працю, обсяг прибутку за рік не перевищує 150 тис. грн.), становить 10% мінімальної зарплати, для другої категорії (до 10 найманих працівників, річний прибуток не перевищує 1 млн. грн .) - 20% мінімальної зарплати. III група - фізособи з кількістю працівників не більше 20 осіб; їхній прибуток не повинен перевищувати 3 млн. грн. IV група - юрособи,  якіпрацевлаштували не більше 50 осіб, прибуток цих фірм не повинен перевищувати 5 млн. грн. III і IV групи єдиноплатників можуть стати платниками ПДВ. Підприємці цих категорій самі вибирають: або зареєструватися платником ПДВ та сплачувати єдиний податок за ставкою 3% валового прибутку, або не реєструватися платником ПДВ та сплачувати податок за ставкою 5%.

Як повідомили у ДПС, заяви на отримання свідоцтва про роботу на єдиному податку потрібно подати до податкової служби з 1 до 25 січня 2012 р. Податкові інспекції працюватимуть без святкових і вихідних днів з продовженим до 20.00 робочим днем. У випадку, якщо підприємцю не встигли видати нове свідоцтво, податкова служба буде продовжувати старе. Старе свідоцтво діє до 1 липня 2012 р.