Памятник Независимости, который установят на площади Конституции, будет выполнен из бронзыПам'ятник Незалежності, який буде встановлений на пл. Конституції, проходить технічну підготовку. Про це 15 листопада повідомив скульптор пам'ятника Олександр Рідний, передав сайт Харківської міськради.

За словами О.Рідного, макет пам'ятника вже пройшов усі основні узгодження. "Зараз залишилося узгодити сюжетні лінії на рельєфах, які будуть на постаменті, довжину крил алегоричній постаті Незалежності та її образ - буде він сумним чи веселим", - зазначив О.Рідний.

Як розповів скульптор, пам'ятник виконають виключно з бронзи, його висота складе близько 6 м, вага - понад 10 т. Скульптура буде полою усередині. "Пам'ятник буде складатися з двох частин: кулі - символу стихійної сили природи - і безпосередньо алегоричної постаті Незалежності - символу свободи", - розповів О.Рідний.

Він також підкреслив, що постамент, на якому буде розташовуватися фігура Незалежності, важить близько 250 т і буде готовий першим. "Спочатку буде готовий постамент, який обкладуть каменем. Довжина кожної деталі, з яких його зберуть, складе близько двох метрів. Гідроізоляція всередині не дозволить постаменту протікати і сипатися, тому він прослужить досить довго", - додав скульптор.

Довідка "SQ". 25 червня були підбиті підсумки закритого конкурсу ескізів пам'ятника Незалежності, який встановлять на пл.Конституції на місці перенесеного з площі монумента на честь проголошення Радянської влади в Україні. Більшість членів журі схвалила ескіз пам'ятника під назвою "Летюча Україна". В основі монумента - скульптура богині Ніки, яка стоїть на кулі і тримає вінок. Автори скульптури - Олександр Рідний і Ганна Іванова (О.Рідний був автором монумента Незалежності на пл. Рози Люксембург, який планується знести в ході реконструкції площі).