Близько 30% апаратури у медичних закладах Харкова потрібно замінити. Як повідомила 15 червня журналістам заступник міського голови з питань здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан, купити всю необхідну техніку відразу неможливо. Медустанов міста фінансуються не більше ніж на 70% потреб. Насамперед закуповується діагностичне, зокрема, рентгенологічне, реанімаційне обладнання та устаткування для швидкої допомоги. "Майже всі серйозні апарати, в яких потребують люди, у нас в місті функціонують. Не всі вони перебувають у розпорядженні міських лікувальних установ, але ми можемо ними користуватися", - зазначила С.Горбунова-Рубан.

Вона додала, що хоспіс, перша черга якого відкрилася на базі 17-ї міськлікарні в 2010 р., зараз уже повністю заповнений, хоча у квітні в ньому було багато вільних місць. Окрім онкологічних хворих у хоспісі як виняток приймають і пацієнтів, які перенесли важкі інсульти. Таких пацієнтів близько 20%.

Також С.Горбунова-Рубан зазначила, що зараз вирішується питання про виділення бюджетних коштів на закупівлю ліків для хворих на гепатит С.

Довідка "SQ". Як повідомив у січні начальник управління охорони здоров'я Харківської міськради Юрій Сороколат, більше 60 млн.грн. буде виділено з міського бюджету Харкова в 2011 р. на закупівлю нового медичного обладнання та медикаментів, а також на капітальний ремонт установ охорони здоров'я.

У рамках "Міської цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу" на 2011 р. з місцевого бюджету низці медичних установ Харкова виділяється 29,9 млн.грн. Ці кошти спрямовуються на капремонт міської клінічної лікарні № 17, ремонт і закупівлю рентгенологічного та діагностичного обладнання міської клінічної лікарні швидкої допомоги ім. проф. О.Мещанінова, а також на придбання автомобілів швидкої медичної допомоги.

За словами С.Горбуновой-Рубан, друга черга харківського хоспісу буде добудована до кінця 2011 р. На будівельні та ремонтні роботи в міськбюджеті 2011 передбачено понад 16 млн.грн. Друге відділення хоспісу буде розташоване поруч з першим, в окремому крилі будівлі клінічної лікарні № 17 (пр. Московський, 195). Перша черга хоспісу розрахована на 50 ліжок.