Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012Здивувати чимось журналістів - справа не з легких. Але компанія "МТС" вирішила організувати для акул пера в їхнє професійне свято прес-тур об'єктами Євро-2012 міста Донецька. Його незвичайність була в тому, що журналістам не лише показали головні об'єкти столиці Донбасу, але і перевірили на міцність, витримку і допитливість.

За підсумками дводенного прес-туру можна сказати, що Донецьк постане перед європейськими гостями як місто контрастів: з одного боку, потужний індустріальний центр, з іншого - місто мільйона троянд, шампанського і ковальської майстерності.

Від ізоляції до французьких традицій

Знайомити з містом журналістів із чотирьох регіонів України почали саме з мистецтва. Приїхавши на покинутий шлакоблочний цех заводу з виробництва ізоляційних матеріалів, ми не відразу зрозуміли, як може використовуватися величезна напівзруйнована будівля. Як виявилося, міжнародний благодійний фонд "Ізоляція. Платформа культурних ініціатив" планує перетворити цех і сусідній остиглий терикон на майданчик для арт-експериментів. Згідно з проектом, який розроблений британськими архітекторами, будівля-коробка, зібрана з залізобетонних плит, перетвориться на галерею з виставковим залом, яка працюватиме для городян і гостей міста і під час Євро-2012. А довколишній остиглий терикон стане лісистим парком і майданчиком для ландшафтних арт-проектів. Хлопцям з фонду "Ізоляція" захотілося внести до програми екскурсії гострих відчуттів. Тому вони вирішили разом з представниками ЗМІ залізти на саму верхівку терикону, на якому височів мідний кований олень. "Хто підніметься на оленя, буде тому щастя повні кишені", - підбадьорювали вони журналістів, котрі, зціпивши зуби, але з чималим азартом, вилазили крутим скелястим схилом на "гордість донеччан". Як ми звідти спускалися, історія замовчує:) Але оленя торкнулися всі. Після чого було запропоновано ввести для гостей чемпіонату маршрут з лазіння на терикони.

Знайомство з Донецьком продовжилося в Центральному парку культури і відпочинку ім. Щербакова. Три роки тому почалася капітальна реконструкція парку. Тепер у ньому - різнопланові фонтани, величезний розарій, у якому висаджено близько 20 тисяч кущів троянд, квіткова клумба з логотипом Євро-2012. Також у парку ростуть японська сакура, деревовидні півонії, туї, ялівці. Працюють атракціони, спортивні майданчики, човнова станція. Парк розташований уздовж берегової лінії пов'язаних між собою ставків. Крім того, у 2012 році на території 62-гектарного парку планується відкрити аквапарк, який, за словами директора парку Ігоря Мартинова, стане одним з найбільших у Європі.

Гуляючи територією парку, журналістам "SQ" і "Міського дозору" волею долі довелося потрапити в угрупування французьких футболістів, які оглядали Донецьк напередодні матчу зі збірною України. До колони гравців не підпускали нікого, але, мабуть, наші обличчя вселили довіру французьким сек'юріті, оскільки нам вдалося не тільки сфотографувати футболістів, але й пройтися з ними майже по всьому парку.

Поруч з парком Щербакова, біля південних воріт стадіону "Шахтар", на території 9,6 га буде розташована офіційна фан-зона Донецька місткістю 60-80 тисяч осіб. Обладнують її в серпні цього року. На території фан-зони встановлять чотири повномірних екрани, сцену для проведення концертних програм, будуть працювати кафе і прилавки з сувенірною продукцією.

До програми прес-туру входила екскурсія в шахту, де кипить все виробництво Артемівського заводу шампанських вин. Весь цикл виробництва розташований під землею, в печерах на глибині більш ніж 72 метри, а площа печер - 26 га. Для отримання потрібної ігристості необхідно, щоб процес бродіння проходив при певній температурі, а саме від +12 ° до +14 °. Журналістів познайомили з усіма циклами виробництва, продемонструвавши на практиці, як робиться шампанське.

Саме вино завозиться на завод з Криму. Букет і смак вина формує тривала витримка. За час витримки кожна пляшка майбутнього ігристого вина переживає дві, а колекційного - чотири перекладки зі збовтуванням. Ці трудомісткі операції проводяться виключно вручну. Артемівські винороби виробляють ігристі вина з витримкою 7, 9 і навіть 15 років. Останнє перекладання поєднується з початком шампанізації. Після цього процесу необхідно позбутися від осаду, щоб шампанське було кристально чистим. Для цього горлечко пляшки заморожують, після чого досвідчені дегоржери зривають тиражну скобу. Пробка під тиском вуглекислого газу вилітає з пляшки разом з замороженим осадом. Розкриті пляшки надходять на лікеро-дозировочную машину.

Зараз у шахті як мінімум три роки одночасно зберігаються більше 30 млн. пляшок ігристого вина і чекають свого часу. Цікавий той факт, що "Artеmovsk Winery" є офіційним постачальником ігристого вина в Королівський Палац Великобританії.

"Донбас Арена"

Наступного дня всіх журналістів чекала зустріч з представниками місцевої влади. Після розповіді про підготовку Донецької області до Євро-2012 учасників прес-туру повезли на стадіон "Донбас Арена", який першим в Україні і Східній Європі спроектований і побудований відповідно до стандартів УЄФА для стадіонів категорії "еліт". Стадіон прийме п'ять матчів чемпіонату Європи 2012 року, включаючи чвертьфінал і півфінал. Екскурсія по стадіону для журналістів почалася зі знайомого для багатьох прес-центру. Зал прес-центру розрахований на 180 посадочних місць. Тут є всі умови для роботи: високошвидкісний Wi-Fi-інтернет, висувний проекційний екран розміром 4 на 6 м, чотири монітори для демонстрації відеоматеріалів, спеціальний поміст для телекамер, сучасна система конференц-зв'язку з підтримкою синхронного перекладу на п'ять мов.

Потім ми побували в роздягальні господарів стадіону. Перед входом у роздягальню є спеціальна зона, де футболісти можуть почистити і вимити бутси. Також до послуг гравців - просторі ванни з гідромасажем, спеціальні масажні приміщення, окремі кімнати для тренерського складу, кімната для молитов. Як пояснив екскурсовод Євген Чупрун, у цій кімнаті практично нічого немає, тому футболісти будь-якого віросповідання можуть усамітнитися і помолитися перед грою.

На саму чашу стадіону представники ЗМІ вийшли як справжні футболісти - через спеціальний тунель і під музику виходу для гравців на полі. Під футбольним полем на стадіоні прокладений не тільки дренаж, але і системи зрошення й обігріву трави, а також система аерації.

Цікаво, що два відеотабло, встановлені на півночі та півдні "Донбас Арени", - найбільші серед усіх табло, змонтованих на футбольних стадіонах Європи. Площа кожного гіганта, що складається з тисяч світлодіодів, - 98 кв.м.

Пластикові ортопедичні крісла для глядачів на стадіоні зроблені з мінімально горючих матеріалів, які стійкі до впливу сонячного світла і вогню. Кожне сидіння витримує вагу до 250 кг. "Сидіння на "Донбас Арені" сконструйовані за спеціальною технологією, їх практично не можна підпалити або зламати. Єдиний прецедент, який у нас стався, це коли уболівальники "Металіста" таки примудрилися зламати кілька крісел. Як вони це зробили, ми не розголошуємо з метою подальшої безпеки сидінь", - підкреслив Є.Чупрун.

Ефектно те, що чаша стадіону спроектована так, щоб забезпечити 100%-ий огляд для кожного вболівальника. По кутах поля трибуни закруглюються, тому всі гості "Донбас Арени" знаходяться в рівних умовах: поле видно з будь-якої точки.

У "Донбас Арени", місткість якої - 51,5 тис. осіб, найбільша в Східній Європі ложа преси (розрахована на 1 тис. 158 місць). Стадіон витримує вимоги і за кількістю місць для людей з обмеженими фізичними можливостями - 196 місць. У зимовий час місця для інвалідів підігріваються лампами УФО, проте незабаром планується запустити систему інфрачервоного прогріву всієї чаші стадіону газовими лампами, які будуть змонтовані по периметру даху стадіону.

Гігантський гранітний м'яч, алея слави і справжні трофеї: що можна побачити на "Донбас Арені"

Нововведення, не так давно введене компанією "МТС" на "Донбас Арені", - це система GSM "Indoor Solution", завдяки якій футбольні вболівальники й інші відвідувачі зможуть користуватися мобільним зв'язком на всій території стадіону, включаючи підтрибунні приміщення. Як зазначив директор Східного територіального управління "МТС Україна" Сергій Шейка, подібні системи вже успішно працюють у багатьох великих торгово-розважальних і бізнес-центрах Донецька та Києва, а також передбачені в інших містах, що приймають Євро-2012, зокрема, в харківському аеропорту, готелях, залізничному вокзалі та фан-зонах.

Стадіон оточує паркова зона в 25 гектарів. У парку зібрано майже 80 тисяч рослин, половина з них - троянди. Всі дерева були спеціально привезені з найстаріших розсадників Німеччини "Lappen" і "Lorberg", при цьому їх вік становить від 20 до 30 років. Також у парку є сад каменів і каскад фонтанів.

Безперечно, вразив найбільший у світі гранітний м'яч, що обертається на воді. 28-тонний гігант створювався німецькими майстрами з граніту особливої породи. Його діаметр - більше 2,7 м. Диво в тому, що цей гранітний м'яч обертається під тиском двох струменів води і завдяки ідеально круглій формі.

У музеї ФК "Шахтар" на площі в 400 квадратних метрів зібрані рідкісні експонати, накопичувалися не один рік: трофеї, футболки, медалі, рідкісні історичні документи, програмки, квитки, фото, статуї найуспішніших гравців, зліпки їх рук і ніг. На екранах музейних кімнат можна подивитися кінохроніки всіляких історичних матчів за участю "Шахтаря". Поки журналісти знайомилися з історією донецького клубу, в музей приїхав гравець збірної України Анатолій Тимощук. Привітавши футболіста з голом у ворота збірної Франції, придбавши по парочці сувенірів у фірмовому магазині "Шахтар", учасники прес-туру рушили далі.
Аеропорт, вокзал і готелі

Якщо донецький стадіон відточений до досконалості, то аеропорт, залізничний вокзал і низка готелів поки на стадії активного будівництва. Як повідомив керівник управління з підготовки до Євро-2012 Донецької міськради Сергій Рєпін, донецький аеропорт після будівництва нового терміналу повинен буде приймати 3 тис. 100 пасажирів на годину. Роботи з будівництва нового терміналу поки що виконані на 60%.

Злітно-посадкова смуга вже побудована. Її довжина - 4 км. Зараз закінчується тестування устаткування і сертифікація смуги. В кінці липня Донецьк планує прийняти перший літак на цю смугу. Смуга зможе приймати всі види літаків, буде всепогодною і відповідатиме всім критеріям безпеки. Зараз готуються стоянка для повітряних суден. За словами С.Рєпіна, всі об'єкти аеровокзального комплексу планується здати в 2011 році. На реконструкцію донецького аеропорту в держбюджеті передбачено 6,5 млрд грн.

Як виявилося, УЄФА спочатку не розглядала залізничний вокзал Донецька як об'єкт доставки уболівальників. "Але коли у нас з'явилося розуміння з боку Донецької залізниці та чітке фінансування, то УЄФА стала розглядати вокзал як об'єкт Євро-2012. На реконструкцію вокзалу Донецька залізниця виділяє 800 млн.грн.", - підкреслив В.Решетов. Як пояснили журналістам, Донецька залізниця будує приміський вокзал, транзитний вокзал і реконструює будівлю існуючого вокзалу. Основна мета реконструкції всього вокзалу - розділити потоки дальнього слідування і приміські, тобто електрички.

Що стосується готелів, розміщення цільових груп УЄФА та вболівальників, то на груповий турнір Донецьку необхідно надати 2 тис. 945 місць. На чвертьфінал кількість необхідних номерів збільшується на 1 тис. 275, а на півфінальний матч потрібно надати 5 тис. 575 номерів. За словами С.Рєпіна, з розміщенням у Донецька є невеликі проблеми. "Готельна база є - це 55 діючих готелів на 2 тис. 71 номер, також будується низка готелів, які нададуть 164 п'ятизіркових, 387 чотиризіркових та 352 тризіркових номери. Груповий етап і чвертьфінал з розміщення вболівальників ми покриваємо, але є дефіцит номерного фонду до півфіналу . Цей дефіцит становить близько 1 тис. 800 номерів усіх категорій. Даний дефіцит ми плануємо покрити за рахунок готельної інфраструктури інших міст, зокрема, Харкова та Дніпропетровська. Найімовірніше, буде пророблятися питання чартерних рейсів між цими містами під час півфінального матчу у Донецьку" , - зазначив С.Рєпін.

Також для розміщення уболівальників будуть задіяні студентські гуртожитки, санаторії, профілакторії. Крім того, в Донецькій області спільно з інвестором реалізується проект зі створення кемпінг-парку (на виїзді з Донецька в Маріуполь). Сума інвестицій - близько 10 млн. дол., місткість кемпінгу - 5-6 тис. осіб, загальна площа - 15 га. На території кемпінгу передбачається розбити намети, шатри, які будуть забезпечені всім необхідним.

У передчутті турніру

Місцева влада Донецька планує залучити в своє місто туристів різними незвичайними способами. Крім парків, териконів і музеїв у планах чиновників - розвинути промисловий туризм, наприклад, показати гостям міста справжню вугільну шахту. Крім того, підготують свої програми дельфінарій, планетарій, цирк і кінотеатри. І не варто забувати про місце, яке не оминає жоден гість Донецька, - це унікальний парк кованих фігур, який знаходиться біля міськвиконкому. Тут щорічно проводиться міжнародний фестиваль ковальської майстерності. Кращі роботи залишаються в парку, як подарунок місту. Цього року в парку була відкрита нова алея, присвячена Євро-2012, де встановлені різні варіації футбольного м'яча, логотипу чемпіонату, футбольні бутси, п'єдестал пошани, герби України та Польщі.

І це ще не все, чим здатний здивувати Донецьк. До початку Євро-2012 цей регіон може подарувати ще більше вражень і сюрпризів.

Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012 Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012
Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012 Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012
Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012 Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012
Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012 Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012
Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012 Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012
Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012 Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012
Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012 Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012
Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012 Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012
Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012 Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012
Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012 Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012
Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012 Терриконы, виноделие, многотысячный розарий... Чем удивит Донецк гостей Евро-2012