"Поки тільки два пляжі Харкова, згідно попередніх перевірок, готові до купального сезону", - повідомила 14 квітня під час засідання постійної комісії Харківської міськради з питань транспорту, зв'язку й екології заступник директора Департаменту комунального господарства міськради Марина Борисенко. За її словами, всі норми з благоустрою пляжу виконані на частині Журавлівського гідропарку, яку орендує ТОВ "Контакт плюс". "Тут встановлені необхідні споруди, є майданчик для встановлення контейнерів, працюють туалети, обладнана рятувальна станція, відвідувачі будуть забезпечені питною водою", - зазначила М.Борисенко. За її словами, також у належному стані територія Основ'янського лугопарку.

За її словами, інші пляжі не упорядковані і не відповідають санітарним нормам. "Так, територія Олексіївського лугопарку в незадовільному стані. Чотирьом юридичним особам, які орендують ділянки цього лугопарку, інспекція з благоустрою видала приписи про приведення території в порядок. КП "Харківзеленбуд" також виданий припис про наведення порядку на ділянці Журавлівського гідропарку, який знаходиться на балансі підприємства. На орендаря декількох пляжів Новобаварського гідропарку складено адмінпротокол. Тепер цей орендар зобов'язаний виплатити штраф і привести територію в порядок. Частина, що залишилася території Новобаварского гідропарку - це 107 га - на балансі КП "Харківзеленбуд". Їм також видано припис про наведення там порядку протягом двомісячника "Зелена весна", - зазначила М.Борисенко. За її словами, проблемною залишається ситуація з Петренківським водосховищем.

Під час засідання комісії, представники міської санепідемстанції (міськСЕС) відзначили, що ще з 2005 р. було заборонено купатися у Петренківській водоймі. "Ця водойма з року в рік стає ще гіршою. Там суцільна антисанітарія. Благоустроєм пляжу не займалися кілька років. Ні медичних постів, ні рятувальної служби там ніколи не було. Матеріали стосовно цієї водойми вже передавалися і до прокуратури, і до органів влади. Але там постійно змінюється власник. Через це справа затягується", - підкреслили представники міськСЕС.

Довідка "SQ". У Харкові існує шість основних пляжів: Новобаварський (Жовтневий гідропарк на р. Уди, Жовтневий р-н Харкова), Журавлівський (у верхів'ях р.Харків, 522-й мікрорайон), Журавлівський гідропарк (Журавлівське водосховище, з боку вул.Шевченка), Олексіївський (на р.Лопань, з боку вул.Клочківської), Основ'янський (р-н Основи, на місці колишнього піщаного кар'єру), а також Безлюдівський під Харковом (колишній піщаний кар'єр).