Зампредседателя партии "Сильная Украина" А. Кужель: Наша задача - получить на местных выборах не меньше голосов, чем С. Тигипко получил на президентских

Цього тижня Верховна Рада обіцяє визначитися з датою проведення виборів до місцевих рад. Про те, чи буде в них брати участь партія Сергія Тігіпка - людини, яка посіла третє місце на президентських виборах і прийняла суперечливе рішення про співпрацю з переможцем гонки Віктором Януковичем, розповіла в програмі "STATUS QUO" заступник голови партії "Сильна Україна" Олександра Кужель .

- Олександро Володимирівно, близько двох тижнів тому ви стали заступником голови партії "Сильна Україна" ...

- Більше, близько двох місяців тому.

- Скажіть, якими саме питаннями ви будете займатися в партії?

- Насправді для мене нічого нового не сталося: я з Сергієм Тігіпком уже 12 років, з 1998 року, коли він був віце-прем'єром, а я - головою Держкомпідприємництва України. Ми тоді об'єдналися на основі того, що і як потрібно робити з реформ. Тоді нам вдалося впровадити єдиний податок, дерегуляцію. Тоді настала, як я кажу, "відлига для підприємців". Тому коли Сергій Леонідович сказав, що буде створювати партію, було зрозуміло, що в цьому проекті я буду разом з ним. Тому що ідеологія проведення реформ - це наша спільна з ним ідеологія. Тому що у нас партія особливого типу - це лідерська партія, і в неї приходять люди, які поділяють думку, позицію С. Тігіпка про необхідність проведення реформ в Україні. І в цьому питанні є розуміння любові до власної країни і бажання в ній щось змінити. Ми дуже серйозно розгорнули роботу з підготовки до місцевих виборів. Ми впевнені, що вони будуть десь 31 жовтня. Для нас дуже важливо таке бойове хрещення для партії. С. Тігіпко за результатами різних соцопитувань на тему "Якби президентські вибори відбулися зараз, за кого б ви голосували?" вже займає друге місце десь з 19% голосів.

- Є думка, що С. Тігіпко все-таки втратив частину голосів, приставши на пропозицію В. Януковича працювати в уряді.

- Ні, не втратив. Ми проводили свої дослідження. Якісь люди, може, і розчарувалися, якісь - навпаки підтягнулися. Можу сказати, що коли С. Тігіпко прийняв пропозицію працювати в уряді В. Януковича, я була категорично проти. А сьогодні я кожен день кажу: "Господи, спасибі, що там є Тігіпко!" Якби С. Тігіпка там не було, то з ким би ми працювали з податків, з митниці, кому б приносили скарги, показували, що відбувається в регіонах? На сьогодні для нас це спасіння, причому я маю на увазі не тільки нашу партію, а всіх, хто займається бізнесом.

Під час візиту до Харкова я була на кондитерській фабриці "Лісова казка". Я дізналася про реальну проблему, яка там існує, - це неповернення ПДВ. Ми вже сиділи з С. Тігіпком і думали, яким би чином перетворити те, що зараз уряд розгортає у вигляді облігацій, для експортерів, які недоотримали ПДВ? У 2009 році приїжджали ваші харківські виробники плівки, у них величезні замовлення, вони теж експортери. І для них неповернення ПДВ - це теж катастрофа, це практично ліквідація бізнесу.

Насправді, для нас зрозуміле завдання. З одного боку, ми створили експертні групи в партії, які займаються реформами у сфері ЖКГ, освіти, медицини, підприємництва, тобто різними напрямками. Ми збираємо пропозиції, які надходять до нас на сайти. Ми їх обробляємо, готуємо Сергію Леонідовичу. Це одне із завдань нашої роботи. Інше завдання - участь партії у місцевих виборах. Ми розраховуємо одержати на цих виборах не менше, ніж отримав С. Тігіпко. Не тому що ми хочемо прикритися брендом тільки С. Тігіпко, а тому, що в свою партію ми запрошуємо людей, які поділяють його думку. Ми їм говоримо, щоб вони вже сьогодні працювали на свою громаду. Ці вибори можуть відбутися за змішаною системою, тобто 50% - за партійними списками, а 50% - за мажоритарною системою. Нашій партії буде складно: у Партії регіонів розкручені особи, в БЮТ – так само. А партія "Сильна Україна" - це переважно нові обличчя.

- Чи буде достатньо часу для розкрутки цих людей?

- Насправді, якщо це продуктивні в роботі люди, якщо вони розуміють, заради чого йдуть до місцевої влади, у них все вийде. Головне їхнє завдання - служіння громаді. Це єдина наша принципова відмінність від інших політичних партій. Ми не хочемо, щоб, прийшовши до влади, люди забули, від якої політичної сили вони обрані й почали деребанити комунальну власність і гроші бюджету. Якщо люди хочуть служити громаді, вони вже сьогодні повинні це показати. Наприклад, ми обговорювали з вашими городянами ситуацію з приводу вирубки дерев та будівництва дороги в парку Горького. Ситуація неоднозначна: мені ніхто так і не розповів, яка же думка з цього питання харків'ян. Я думаю, потрібно провести референдум з цього питання. У жодній європейській країні ніхто не може зробити щось, що суперечить інтересам громади. Референдум - це ж просто! Тільки до того, як проводити референдум, треба людям розповісти про суть проекту. Потрібно чітко пояснити, і складеться чітка картина. І жоден мер не може прийняти рішення проти волі громади.

- "Сильна Україна" не має наміру ініціювати референдум з цього питання?

- "Сильна Україна" поки не буде вставати на чийсь бік: нам потрібно спочатку зрозуміти, що відбувається, яка мета проекту, поговорити з людьми, зрозуміти їх думку. Але в будь-якому разі, такі серйозні питання повинні вирішуватися відкрито.

- Ви провели день у Харкові. За вашим відчуттям, тієї підтримки, яка була тут у Сергія Леонідовича на президентських виборах - 25%, реально знову досягти?

- У Харкові я відчула інтерес однопартійців. Зал, у якому ми провели збори, був не те що переповнений, він був забитий, проходи зайняті, я людей навіть на сцену виводила. І люди прийшли не просто відсидітися і піти - вони були зацікавлені в цій зустрічі. Правда, часу для спілкування було мало. Я приїхала поспілкуватися з партійцями, відчути їх настрій, передати настрій С. Тігіпка. Центральний апарат партії ухвалив рішення, що ми всі будемо допомагати обласним організаціям провести місцеві вибори. У нас будуть працювати політтехнологи, яких найняв С. Тігіпко, і реклама буде, і вся команда, все керівництво партії буде працювати на надання допомоги регіонам. Завдання стоїть отримати голосів не менше, ніж отримав С. Тігіпко на президентських виборах (у Харкові - 25% - "SQ"). Але є відчуття, що ми отримаємо більше.

- Кажуть, що напередодні місцевих виборів "Сильна Україна" почала чистку рядів. Зокрема, в Криму поміняли партійного лідера ...

- Це не чистка рядів. Я була в Криму. Справа в тому, що ми формуємо "в поході", і під час президентських виборів багато зі штабів С. Тігіпка формувалися швидко, в робочому порядку. Тому що він пізно почав, ніхто в нього не вірив, всі думали, що це технічний кандидат, багато хто боявся засвітитися. Сьогодні всі рішення стосовно кадрів приймає особисто Сергій Леонідович, тому що ми так домовилися. Він набирає людей для реалізації своєї програми. Він сьогодні виходить з того, що буде вигідно даній території.

Як ми дізналися, що в Криму є проблема?

Люди почали телефонувати нам і говорити, що у них не приймають заяви про вступ. А там виявилася група баптистів, і вони просто нікого не впускали. Зараз усе налагоджується.

Якщо ми ще дізнаємося про такі випадки, то будемо вживати серйозних заходів. Адже у нас стоїть амбітне завдання - прийти до влади. Ні мені, ні С. Тігіпку, ні команді не потрібен процес - нам потрібен результат. А результат - прийти до влади і показати, що про реформи потрібно не тільки розмовляти, їх треба реалізовувати. І я відчуваю, що у В. Януковича є бажання проводити реформи.

- Чому ж тоді вони проводяться не так швидко, як хотілося б?

- Тут я з вами не згодна. В. Януковичу вдалося зробити щось дуже важливе. Справа в тому, що раніше була зруйнована вертикаль влади країні: президент гуляв з губернаторами в одній орбіті, у екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко в підпорядкуванні були тільки міністри, в регіонах був повний бардак. Якщо пам'ятаєте, я виходила в ефір і казала, що 70% моїх проблем - то з мерами.

Я кажу про те, що зараз неправильно розставлені акценти. Всі ці реформи розділили між віце-прем'єрами. Так, вони чудові люди. Але не може віце-прем'єр з сільського господарства самостійно провести реформу в цій галузі. Тому що в реформі сільського господарства є і соціальні питання, і податкові, та амортизація. Один віце-прем'єр ніколи її не проведе. Тому я наполягала, що потрібно зробити віце-прем'єра з реформ. Наприклад, партія "Сильна Україна" розробила чудову програму реформування сільського господарства, яка розписана по кроках, з урахуванням діючої нормативно-правової бази, і навіть закінчується тим, що ми показали, як гроші, які виділені з бюджету (а це 12 млрд.грн .) за допомогою комп'ютерної програми розділені за напрямками. І на кожні 150 дол. вкладення в ці програми в кінці року бюджет отримує по 3,5 тис. дол. А нам кажуть: вибачте, а хто ж вас підтримає, якщо гроші розподіляються вручну? Але С. Тігіпко стверджує: поки я буду бачити можливість проведення реформ, я буду зубами гризти. І ми будемо йому в цьому допомагати.

- Олександро Володимирівно, на початку березня ви говорили, що готові залишитися на посаді голови Держкомпідприємництва, якщо вам дадуть можливість проведення реформ. Пізніше ви були звільнені з цієї посади. Як ви сприйняли цю новину?

- Ви знаєте, дуже спокійно. Тому що я в політиці 16 років, причому я чистий політик і ніколи з політики не тікала в бізнес. Тобто я або працюю у своїй неприбутковій організації - аналітичному центрі "Академія", або служу як держслужбовець.

- Це звільнення означало, що вам не дали можливості реформувати?

- Ні, я думаю, все набагато гірше. Я зараз бачу, що новий керівник поставлений, щоб знищити Держкомпідприємництва (керівником відомства є Михайло Бродський - "SQ"). Зокрема, розпустили регіональні відділення комітету, ліквідовано Фонд підтримки підприємництва. Керівник Держкомпідприємництва написав дві скарги прем'єр-міністру Миколі Азарову на віце-прем'єра С. Тігіпка. Він пише, що Тігіпко не дає йому дорегулювати підприємницьку діяльність, що він написав такий геніальний закон про відповідальність держслужбовців за те, що вони заважають бізнесу, а С. Тігіпко не дає провести цей закон. Ви знаєте, я хотіла б, щоб підприємці прочитали цей закон. Це чергова профанація. Ми з С. Тігіпком не сприймаємо такі документи. Там написано: якщо чиновник заважає, то в перший раз - штраф 5 тис. мінімальних зарплат, другий раз - звільнення. Виникає питання: а хто це визначає? Хто виставляє цей штраф? Куди бізнесменові скаржитися? Які є підстави? Яка процедура? Тобто ці дві фрази не значать нічого. Тому, слава Богу, є можливість проводити реформи через С. Тігіпка.

- Скажіть, коли Сергій Леонідович запропонував вам посаду свого заступника, ви довго роздумували?

- Та в нас і не було такої розмови. У нього і в думках не було, що я буду десь в іншому місці. Тому що ми 12 років разом. Коли я працювала в уряді Ю. Тимошенко, вона розуміла, що я людина С. Тігіпка. І коли С. Тігіпко пішов на вибори, я думала - все, зараз мені закриють усі двері, і на цьому моя допомога підприємцям закінчиться. Але треба віддати належне Ю. Тимошенко - вона жодного разу не згадала мені цього. Так само мене ніколи не сприймали як "свою" в Партії регіонів, знаючи, що я - людина С. Тігіпка.

- У вас виникають суперечності з С. Тігіпком?

- Так, лаємося ще як. З ним важко працювати - він дуже вимогливий. Мені подобається в нашій роботі, що якщо ми домовилися, що хочемо досягти однієї задачі, то оремо на результат, а не красуючись в процесі. Нам важливий і небайдужий результат. Тому що мені шкода харківських підприємців, які мені дзвонили протягом року, мені шкода, коли у них відбирають бізнес, коли їм не дають дозволу на землю, коли їх знищує ДАБК. Я захищала "Таргет", мені подобається ваша "Лісова казка". Я люблю це місто, ви гідні гарної влади.