Вінницька правозахисна група (ВПГ) звернулася до заступника глави Адміністрації президента України Ганни Герман з проханням допомогти колишньому вихованцю Курязькій колонії для неповнолітніх ім.А.Макаренка (Дергачівський район Харківської обл.) мешканцю Маріуполя Ігорю Кіщак. За інформацією ВПГ,       І. Кіщак "зазнав нелюдських тортур колонії" і в результаті тортур позбувся селезінки. Звернення до Г. Герман розміщено на сайті ВПГ.

За інформацією ВПГ, офіцер колонії побив І. Кіщак. "Інформацію про цей випадок начальник колонії приховав від керівництва, громадськості і прокуратури. І. Кіщак місяць перебував у лікарні, після цього ще місяць - у медичній частині виховної колонії, потім його спішно звільнили, нібито за зразкову поведінку", - зазначено в повідомленні.

Після того як ВПГ оголосила інформацію про знущання над вихованцями колонії ім.А.Макаренка, до І. Кіщак, за даними ВПГ, приїхав офіцер з його колонії, який погрожував йому і вимагав не розголошувати інформацію про цей випадок. ВПГ просить Г. Герман особисто допомогти І. Кіщак отримати паспорт і притягнути до відповідальності винних.

Довідка "SQ". У колонії міститься близько 300 неповнолітніх, засуджених за скоєння тяжких злочинів. Персонал колонії становить близько 200 співробітників.

Раніше в колонії було проведено перевірку інформації про побиття п'ятьох вихованців колонії вихователями. Інформація не підтвердилася. Прокуратура Харківської обл. прийняла рішення не порушувати кримінальну справу за заявами ВПГ.