Нове освітлювальне обладнання прийшло для Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка (ХНАТОБ). Обладнання поставлено в рамках культурного гранту уряду Японії, який театр виграв ще в 2008 р. Вартість обладнання складає близько 400 тис. дол. Зараз воно перебуває на митно-ліцензійному складі, оформляються необхідні документи. Про це 14 червня повідомила "SQ" директор ХНАТОБ Любов Морозко.

За її словами, зараз в театрі освітлення здійснюється вручну, ліхтарі рухають освітлювачі. Нове обладнання являє собою комп'ютер, який буде прив'язаний до всієї системи освітлення. Він дозволить записувати програму, за допомогою якої освітлення буде регулюватися автоматично. Така система діє в театрах європейських країн. Крім того, обладнання полегшує управління освітленням при виступі на інших сценах, при гастролях - достатньо взяти з собою записану на диск комп'ютерну програму.

Л. Морозко відзначила, що для встановлення нового обладнання в театрі необхідно 4 млн. 800 тис.грн. 11 червня на засіданні комісії Харківської облради з питань культури було прийнято рішення винести на сесію облради питання про виділення цих коштів.