355 дерев буде знесено на пр.Гагаріна в Харкові для розширення там дороги. З них тільки 24 дерева знаходяться в незадовільному стані, а решта - в нормальному. Про це 14 квітня під час засідання постійної комісії Харківської міськради з питань транспорту, зв'язку та екології повідомила заступник директора Департаменту комунального господарства Марина Борисенко. "На знесення цих дерев у нас є всі дозволи. Але щоб уникнути ще більшого забруднення повітря на пр.Гагаріна в довколишніх мікрорайонах будуть висаджені нові дерева", - зазначила М.Борисенко.

За її словами, всього у 2011 р. на заміну аварійних, сухостійних, пошкоджених омелою дерев у міськбюджеті передбачено 2 млн.грн. З них 450 тис.грн. будуть виділені на заміну аварійних та пошкоджених омелою дерев, 1 млн.грн. - на посадку нових дерев. Решта грошей піде на погашення кредиторської заборгованості КП "Харківзеленбуд".

Усього, за інформацією М.Борисенко, у 2011 р. планується посадити 4 тис. дерев. "За останні три тижні в Харкові було посаджено 207 дерев у сквері біля станції метро "Площа Повстання", на площі Конституції, на вулиці Сумській, вул.Шевченка, вул.Єлизарова, в Молодіжному парку", - повідомила заступник директора Департаменту комунального господарства . У той же час з початку 2011 р. у Харкові було знесено 806 сухостійних, аварійних або хворих дерев. Планується зрубати ще 1 тис. 700 дерев.

"Зараз у Харкові є зелені насадження, які вимагають або кронування, або обрізки, деякі з них потрібно знести. Тому в місті створена спеціальна комісія з обстеження зелених насаджень. Комісія виїжджає на місце, обстежує зелені насадження, після чого складає відповідні акти", - підкреслила М.Борисенко. Так, за її словами, минулого року в Харкові були обстежені 18 тис. 662 дерева. З них тільки на 2,5 тис. дерев були складені акти про знесення або кронування. "Минулого року було знесено 1 тис. 735 дерев, висаджено - 2 тис. 500 дерев у Молодіжному парку, сквері на вул.23 Серпня, в саду Шевченка, в Саржиному Яру, Олександрівському сквері, Лопанській набережній, на вул.Культури і так далі", - додала М.Борисенко.

Довідка "SQ". Харківська екологічна група "Печеніги" направила звернення до начальника Державної екологічної інспекції в Харківській області та міністра охорони навколишнього природного середовища України з проханням перевірити законність вирубки дерев на пр.Гагаріна в Харкові. Як повідомили "SQ" в екогрупі, на початку квітня в районі перетину пр. Гагаріна з вул. Одеською розпочалося знесення дерев, фактично - захисної смуги на проїжджій частині проспекту.

"Слід зазначити, що захисна смуга автомагістралі відіграє велику роль у зменшенні негативного впливу викидів автотранспорту на здоров'я населення. Всього на цьому перехресті було знесено 386 дерев. Згідно методики Кабміну, збиток за знищення такої кількості дерев складає 174 тис. грн.", - заявили "Печеніги".

Реконструкція проспекту проводиться в рамках підготовки до Євро-2012. Проспект з'єднує центр міста й аеропорт. По всій довжині проспекту (близько 9 км) планується покласти новий верхній шар асфальту, гарантійний термін роботи якого - 10 років. Дорогу розширять з 4 смуг до 6-9 за рахунок зняття внутрішніх острівців проспекту. Наразі комунальні служби вже почали виносити інженерні мережі (водопровід, газ) за межі "червоних ліній". Окрім цього, планується замінити електричні лінії тролейбусних маршрутів. Фінансуватися реконструкція буде за рахунок державного та міського бюджетів з розрахунку 50 на 50.