На площади Свободы прошел митинг с требованием благоустроить братскую могилу в центре ХарьковаНа пл. Свободи в Харкові 14 березня пройшов мітинг з вимогою впорядкувати братську могилу часів Великої Вітчизняної війни, в якій поховано понад тисячу солдатів Червоної армії. В акції взяли участь близько 40 представників Комуністичної партії України, руху "Російське віче", Харківської обласної організації "Союз радянських офіцерів", організації "Трудова Харківщина".

Мітингувальники домагаються, щоб влада упорядкували братську могилу на території Господарського суду Харківської області (вул. Галана) і відкрили до неї доступ. За словами одного з організаторів мітингу Геннадія Макарова, в могилі поховані солдати й офіцери, розстріляні есесівцями 1943 р. В основному це були поранені бійці, які лікувалися в госпіталі (зараз - Обласна клінічна лікарня), також тут були розстріляні солдати чеського батальйону під командуванням Людвіга Свободи. За словами Г.Макарова, цей військовий злочин був згаданий на Нюрнберзькому процесі над нацистськими злочинцями.

Як повідомила учасниця акції, пенсіонерка Олександра Коновалова, у цій могилі похований її батько - солдат Червоної армії Іван Коновалов. У 2001 р. будівля корпусу обласної лікарні, біля якого знаходиться могила, було передано в користування суду. У 2002 р. до будівлі були прибудовані нові будови, а відкритий доступ до могили перегороджений гратами. Тепер для того, щоб покласти квіти до могили, необхідно шукати охоронця й брати в нього ключ від входу на територію. При цьому охоронця не завжди можна знайти. За словами пенсіонерки, вона з 2004 р. судилася з госпсудом, домагаючись, щоб доступ до могили знову зробили відкритим, але в 2009 р. програла суд.

Учасники акції пропонують, щоб могилу впорядкували, постійно за нею доглядали і відкрили до неї доступ, а також встановили на ній нову меморіальну дошку з іменами 13 відомих на сьогодні солдат, які в ній поховані. За їх словами, вони готують звернення до президента України, до Верховної Ради, до міських та обласних органів влади.

На площади Свободы прошел митинг с требованием благоустроить братскую могилу в центре Харькова На площади Свободы прошел митинг с требованием благоустроить братскую могилу в центре Харькова