У разі переохолодження кінцівки потрібно накласти на уражені ділянки тіла термальні пов'язки і звернутися за медичною допомогою. Як повідомив 14 лютого журналістам головний комбустіолог Харківської області Григорій Олійник, зігрівати переохолоджені кінцівки за допомогою розтирання снігом, алкоголем і вовняними речами не можна. "Локальна холодова травма має кілька періодів. Головне - правильно надати першу допомогу, і відмороження не буде. В жодному разі не можна відігрівати кінцівку з допомогою зовнішнього тепла. Зігрівання кінцівок повинно відбуватися по мірі надходження кровотоку зсередини - після накладення термальної пов'язки або опускання кінцівки в теплу воду. Термальну пов'язку для зігрівання можна зробити і в домашніх умовах - шар марлі і шар вати, а зверху - целофановий кульок", - розповів Г.Олійник.

Серед основних ознак переохолодження і відмороження кінцівок - бліда шкіра, втрата чутливості або легке поколювання в місці переохолодження. Найчастіше, за словами головного комбустіолога області, до лікарні люди звертаються вже із серйозними ступенями відмороження. Якщо лікарям не вдається зупинити відмирання тканин, відморожену кінцівку ампутують.

Щоб захиститися від морозу, лікарі радять максимально закривати обличчя і тіло, в сильні морози від рукавичок з пальцями краще відмовитися і носити рукавички і муфти. Відкриті ділянки обличчя потрібно намазати невеликою кількістю крему на жировій основі. Також перед виходом на вулицю можна випити таблетку аспірину - він розріджує кров і підсилює кровообіг.

Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, в області створено більше 120 пунктів видачі теплого одягу та гарячого харчування для бездомних, а також 28 пунктів обігріву. Крім того, працюють соціальні патрулі, які виявлятимуть безпритульних і перехожих, які постраждали від низьких температур, і доставляти їх до місць тимчасового перебування.

Довідка "SQ". Комбустіолог - лікар, що лікує опіки і термальні травми.