Харківська влада виділила учасникам бойових дій в Афганістані - інвалідам 1-ї групи адресну грошову допомогу до 22-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Про це повідомив сайт Харківської міськради.

Як повідомили в міськуправлінні праці та соціальних питань, 17 інвалідів-афганців отримали допомогу на загальну суму 17 тис. грн. Окрім того, 78 членам сімей загиблих в Афганістані та інших локальних війнах була перерахована грошова допомога на загальну суму 39 тис. грн.

Також 14 лютого з нагоди 22-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану в Харківській облдержадміністрації (ХОДА) відбувся урочистий прийом. Голова ХОДА Михайло Добкін та голова Харківської облради Сергій Чернов вручили почесні грамоти та подяки харків'янам, які брали участь у бойових діях в Афганістані. Також губернатор вручив кавалеру Ордена Червоного прапора і нагородженому медаллю "За відвагу" Олександру Кривошею сертифікат на трикімнатну квартиру в сел. Пісочин.

"Мені дуже приємно, що активність ветеранських організацій воїнів-інтернаціоналістів не показна, вона не для телекамер. Я знаю, що ви всередині свого братства по-справжньому підтримуєте своїх товаришів, які потребують допомоги. Я знаю, що фактично афганське братерство єдине і за рідкісним винятком не дає себе втягувати в політичні протистояння", - зазначив губернатор.

С.Чернов звернувся до ветеранів-афганців зі словами подяки за внесок у патріотичне виховання молоді. "Від вас багато залежить у вихованні підростаючого покоління. Не так багато в нас сьогодні є героїчних точок, навколо яких ми можемо об'єднати наших хлопців і говорити з ними про патріотизм. На жаль, з кожним роком багато хто з учасників бойових дій йде, тому поки всі живі і здорові, необхідно частіше проводити такі зустрічі і показувати нашим дітям приклад для наслідування", - зазначив голова облради.

Довідка "SQ". Війна в Афганістані тривала більше 9 років. 25 грудня 1979 р. до Афганістану були введені війська СРСР, а 15 лютого 1989 р. остання колона радянських військ перетнула міст через Амудар'ю і була виведена з Афганістану. Жертвами війни стали близько 15 тис. радянських солдатів і офіцерів і не менше 100 тис. громадян Афганістану. Інвалідами стали десятки тисяч людей з обох сторін. 274 осіб досі вважаються зниклими без вісті.

За даними харківських обласної та міської Спілок ветеранів Афганістану, в афганській війні взяло участь більше 12 тис. мешканців Харківської області. В результаті бойових дій загинуло 125 харків'ян (з Харківської області - 360 осіб). У Харкові мешкає близько 6 тис. ветеранів Афганістану (у районах області - ще близько 6 тис. ветеранів), близько 400 "афганців"-інвалідів та 134 сім'ї воїнів-інтернаціоналістів, загиблих у Афганській війні. Всього в Україні мешкає 120 тис. ветеранів війни в Афганістані.

У бойових операціях в Афганістані брали участь близько 1100 прикордонників, близько 500 - загинуло.

15 лютого - День виведення радянських військ з Афганістану і День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.