Харківська міліція зараз не приділяє такої уваги відсотковим показником розкриття злочинів, як це було раніше. "Така установка міністра внутрішніх справ з цього питання",- розповів 13 жовтня на засіданні комісії Харківської міськради з питань забезпечення громадського порядку, законності, охорони прав і свобод громадян начальник штабу Харківського міського управління міліції, заступник начальника міськуправління Сергій Човпан.

За його словами, якщо торік показник розкриття злочинів по Харкову становив близько 72%, то зараз - близько 50%. "Ми зараз взагалі не звертаємо уваги на відсоток розкриття злочинів", - зазначив С.Човпан. За його словами, Міністерство внутрішніх справ наголошує на реєстрації абсолютно всіх заяв про злочини. За рахунок цього, а також за рахунок криміналізації дрібних крадіжок кількість зареєстрованих у Харкові злочинів за рік зросла: якщо за дев'ять місяців 2010 р. у місті було зареєстровано 11 тисяч злочинів, то за аналогічний пері цього року - 15 тисяч. "За рахунок того, що тепер кримінальна справа порушується у зв'язку з крадіжкою на суму, меншу 100 грн., тоді як раніше крадіжка до 800 грн. вважалася адміністративним порушенням, кількість зареєстрованих крадіжок за рік збільшилося удвічі", - розповів С.Човпан.

"Зараз дана жорстка установка міністерства щодо притягнення до відповідальності співробітників міліції за приховування злочинів. Прокуратура Київського району порушила кримінальну справу за фактом приховування співробітниками міліції заяви про злочин", - розповів С.Човпан.

Довідка "SQ". Колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко у 2009 р. критикував харківську міліцію за "дутий" відсоток розкриття злочину. "Показник розкриття злочинів у Харківській області становить 83%, тоді як у цілому по Україні - 77%. Це "дутий" відсоток", - говорив Ю.Луценко. У Великобританії цей показник становив 40%, але там органи правопорядку не працюють гірше, ніж в Україні. За його словами, є два способи досягати таких високих показників - не реагувати на очевидні злочини і вибивати свідчення з підозрюваних.