Решение о передаче более 30 га пятихатской березовой рощи под застройку сфальсифицировано - правозащитникРішення про передачу Черкасько-Лозівською сільською радою (Дергачівський район) більше 30 га березового гаю біля сел. П'ятихатки у власність під забудову сфальсифіковане. Про це заявив "SQ" правозахисник Володимир Сорокін. За його інформацією, докази фальсифікації були вивчені в судовому засіданні Харківського окружного адміністративного суду.

За судовим запитом прокуратура Харківської області надала протокол і порядок денний 50-ї сесії Черкасько-Лозівської сільської ради від 2 жовтня 2009 р. За інформацією Центру державного земельного кадастру, саме на підставі цього рішення земля березового гаю була розділена на 77 земельних ділянок і передана у власність громадян для житлової забудови. Проте вивчення відповідних протоколу і порядку показало, що це рішення відсутнє у переліку розглянутих та прийнятих на сесії питань.

За словами В.Сорокіна, в поясненнях представник Черкасько-Лозівської сільської ради визнав законними вимоги позову, а саме: відсутність компетенції сільради розпоряджатися зазначеною землею і необхідність скасування рішення про передачу землі у власність. Представник сільради також пояснив, що вказане рішення радою не приймалося і є сфальсифікованим.

Як повідомив В.Сорокін, оскільки в суді досі відсутні докази того, що оскаржуване рішення, яке послужило підставою для видачі держактів на землю березового гаю, взагалі існує, суд ухвалив рішення затребувати в управлінні земельних ресурсів у Дергачівському районі відповідне рішення. Крім того, суд вимагає документи, що свідчать про категорію земель березового гаю до прийняття оспорюваного рішення і приналежність вказаної землі до с.Черкаська Лозова.

"Справа в тому, що за інформацією Центру державного земельного кадастру, яку підтвердив і відповідач, зазначена земля відноситься до земель лісогосподарського призначення, знаходиться в користуванні державного Даниловського держлісгоспу та законно не могла бути передана, оскільки діє мораторій на вилучення земель держлісфонду. Крім того, була надана інформація про те, що зазначена земля знаходиться за межами села Черкаська Лозова, а значить розпоряджатися нею сільрада не мала права", - зазначив правозахисник.

Довідка "SQ". 15 листопада 2010 р. координатор громадської організації "Зелений фронт" Вікторія Кравченко заявила, що ділянки землі в районі березового гаю біля сел. П'ятихатки недалеко від окружної дороги продають через інтернет. За її словами, йдеться приблизно про 3-4 га землі. Вона також повідомила, що в інтернеті поширювалося оголошення з пропозицією купити ділянки березового гаю під забудову, а також карта ділянок, на якій у районі гаю розмічені ще не існуючі вулиці.

Харківська міськрада 24 листопада 2010 р. на сесії звернувся до прокурора області Геннадія Тюріна з проханням перевірити дотримання вимог земельного законодавства при передачі громадянам земельних ділянок Даниловського дослідного держлісгоспу УкрНДЛІГА (в березовому гаю близько сел.П'ятихатки). За словами директора Юридичного департаменту міськради Володимира Коваленка, близько 190 земельних ділянок лісгоспу були передані в приватну власність на підставі рішень Черкасько-Лозівської сільської ради п'ятого скликання. Сумарна площа ділянок - близько 33 га. "У цій схемі були задіяні посадові особи Черкасько-Лозівської сільської ради за участю чиновників Держкомзему", - зазначив він. В.Коваленко також повідомив, що за фактами незаконної передачі земель були порушені кримінальні справи управлінням СБУ в Харківській області та прокуратурою Дергачівського району.

В кінці 2010 р. Харківська облдержадміністрація подала позов на Черкасько-Лозівську сільраду, вимагаючи скасування прийнятого за березовим гаєм рішення.

Як повідомив 17 березня заступник прокурора Харківської області Олександр Кухар, прокуратура направила до суду позов з вимогою визнати недійсними 43 акти на право власності на землю в березовому гаю. "Кожен акт на землю передбачає право власності приблизно на 20 соток землі. Ми буде домагатися, щоб ці акти були визнані недійсними, а земля - ​​повернута державі", - відзначив. О.Кухар.