На Харківщині відзначать 155-річчя з дня народження українського художника, етнографа і фольклориста Порфирія Мартиновича. Урочистості пройдуть за ініціативи Фонду національно-культурних ініціатив ім. Гната Хоткевича. Як повідомили "SQ" організатори заходів, 15 квітня буде відкрита меморіальна дошка П.Мартиновичу на фасаді колишньої першої харківської класичної гімназії (зараз - Харківський індустріально-педагогічний технікум), де він навчався у 1867-1869 рр. У цей же день відбудеться круглий стіл "Порфирій Мартинович і сучасність" у Харківському художньому музеї і концерт української старосвітської музики за участю виконавців на автентичних кобзарських інструментах (кобза, ліра, бандура) у Харківському обласному центрі народної творчості. У концерті візьмуть участь виконавці з Києва, Львова та Харкова.

У Краснограді, де П.Мартинович жив, урочисті заходи пройдуть 16 квітня. До могили художника покладуть квіти, а в місцевому краєзнавчому музеї відбудеться концерт.

Довідка "SQ". Мартинович Порфирій Денисович народився 25 лютого 1856 р. у с. Стрюківці Костянтиноградського повіту Полтавської губернії (зараз - Красноградський район Харківської обл.). Дитинство і більшу частину життя провів у Костянтинограді (зараз - Красноград). У 1866-1867 рр. навчався в Костянтиноградському пансіоні, в 1867-1869 рр. - у першій харківської класичної гімназії, в 1869-1872 рр. - у Харківській прогімназії (третя харківська гімназія), в 1872-1873 рр. - у Костянтиноградському повітовому училищі, після закінчення якого отримав диплом, що давав переваги під час вступу до вищих навчальних закладів.

У 1873 р. вступив до Петербурзької академії мистецтв. Навчався разом з українськими художниками С.Васильківським і М.Самокишем. Паралельно з малюванням П.Мартинович займався збором етнографічного і фольклорного матеріалу Лівобережної України, зокрема, Харківщини та Полтавщини.

У 1870-х роках захворів на тяжку нервову хворобу, що змусила художника залишити навчання в Петербурзькій академії мистецтв, а згодом і повністю відійти від активної художньої практики. Однак перервана кар'єра митця не вплинула на його діяльність у галузі дослідження традиційної народної культури. У 1922 р. П.Мартинович став ініціатором і одним з організаторів Красноградського краєзнавчого музею, для якого передав свою народознавчу колекцію і частину художніх робіт. У 1922-1933 рр. працював науковим співробітником цього музею. Велику частину своїх картин подарував Харківському художньому музею.

Помер 15 грудня 1933 р.