Монумент на честь проголошення Радянської влади на Україні, який був прибраний з пл.Конституції в Харкові, буде встановлений у сквері біля Палацу культури ХТЗ до Дня міста у 2012 р. Про це 12 жовтня повідомив журналістам директор Департаменту комунального господарства Харківської міськради Віктор Кітанін. За його словами, сам сквер буде упорядкований.

"Зараз йде розробка проектно-кошторисної документації, вирішується, як буде упорядкований цей сквер", - зазначив В.Кітанін.

Також він повідомив, що наступного року до Дня міста буде відкрита Алея космонавтів на вул. 23-го Серпня.

Довідка "SQ". Монумент на честь проголошення Радянської влади на Україні - пам'ятник більшовикам-героям громадянської війни на Радянській Україні. Виготовлений за ескізом С.Світлорусова з рожевого уральського граніту, висота - 18 м, був відкритий 4 листопада 1975 р. на місці колишньої будівлі Дворянського зібрання.

23 травня 2011 р. під час громадських слухань було схвалено рішення прибрати монумент з пл. Конституції. Монумент планується перенести на майданчик Палацу культури ХТЗ, а на звільненому місці звести монумент Незалежності України. В основі монумента - скульптура богині Ніки - символу відродження і перемоги. Сама площа Конституції зараз капітально реконструюється. Гармати і танки часів війни, які були розташовані на площі, встановили на новому місці - з іншого боку Історичного музею, а на спеціальному газоні виставлять скіфських баб, які зараз знаходяться на задньому дворі музею.

12 квітня на перетині вул. 23-го Серпня з вул. Космонавтів (навпроти кінотеатру ім. О.Довженка) був урочисто відкритий пам'ятний знак на місці майбутнього пам'ятника космонавтам. За словами головного архітектора міста Сергія Чечельницького, пам'ятник космонавтам буде збудований до Євро-2012.

За словами заступника харківського міського голови Олександра Кривцова, в Харкові буде споруджений меморіал "Харків космічний", що включає в себе монумент на честь космонавтів на місці пам'ятного знаку і комплекс стел з назвами всіх підприємств і іменами вчених Харкова, які брали участь у розробці і створенні космічної техніки.