В Харькове презентовали первую украиноязычную книгу о Катынской трагедииКнигу Олександра Зінченка "Година папуги" презентували 11 квітня у Генеральному консульстві Республіки Польща в Харкові. Книга розповідає про зникнення і масовий розстріл 25 тис. польських військових у 1940 р. під Катинню (Смоленська обл).

За словами генерального консула Польщі в Харкові Яна Граната, це перша україномовна книга про Катинську трагедію. Генконсул зазначив, що в Харкові виявлено настільки велику кількість матеріалів і документів про Катинську трагедію, що це може послужити приводом для створення в місті музею на цю тему. Також консул підкреслив, що в Польщі продовжують працювати з документами і мають намір встановити й оприлюднити імена всіх розстріляних польських військових.

За словами автора книги О.Зінченка, матеріал для книги був зібраний у Львові, Луцьку, Тернополі, Харкові, Путивлі (Сумська обл.) та Старобільську (Луганська обл.). Книга складається з інтерв'ю та свідчень очевидців, також у ній представлені документи і фотографії, які були засекречені у Радянському Союзі впродовж 50 років. О.Зінченко зазначив, що в книзі також йдеться про 4 тис. польських офіцерів, розстріляних у Харкові в Лісопарку.

На презентації книги в консульстві були присутні екс-губернатор Харківської області Арсен Аваков, депутат Харківської облради Людмила Бєлова, заступник начальника КП "Харківський метрополітен" Михайло Пилипчук.

В Харькове презентовали первую украиноязычную книгу о Катынской трагедии В Харькове презентовали первую украиноязычную книгу о Катынской трагедии

Довідка "SQ". Катинський розстріл - масові страти польських громадян (в основному, полонених офіцерів польської армії), здійснені навесні 1940 р. співробітниками НКВС СРСР. Згідно оприлюднених архівних документів, усього було розстріляно 21 тис. 857 польських ув'язнених.